Gøremål i haven i denne uge.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 29

af Redaktionen 15.06.2021
Foto: Frank Kirkegaard, Henrik Bjerg.
Der er rigtig gang i haven i denne uge. Der skal høstes og klippes og det er tid til beskære udvalgte træer. Se med i ugens havekalender.

Der er som altid nok at lave i haven i denne uge, og der er frit valg på tjeklisten — se bare.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 29

Tjeklisten:

  • Hjælp smådyrene
  • Høst løg
  • Klip hækken
  • Beskær bløderne
  • Tag dig af blomsterhaven

Hjælp smådyrene

Insekter og smådyr hjælper dig med at holde skadedyrene i skak. Svirrefluer, mariehøns, snyltehvepse og deres larver er alle med til at holde bladlusebestanden nede. Stålorme, tudser, løbebiller og pindsvin elsker køkkenhavens glubske snegle. Inviter dyrene indenfor ved at hænge et insekthotel op, lade en gammel træstub stå eller en kvasbunke ligge i et hjørne.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Høst løg

Når løgtoppene begynder at vælte, er det et tegn på, at løgene er færdige med at vokse. De skal tages op nu og lægges til tørre i solen på et underlag med god luftcirkulation, så de kan gemmes til vinteren. Svigter solen, skal løgene tørres et overdækket og luftigt sted. Ligger de for fugtigt, kan de angribes af svamp.

Klip hækken

Det er en skrøne, at hækken skal klippes inden sankthans. De fleste hække har bedst af, først at blive studset nu, hvor de nye skud er blevet mere træagtige. Det er også mere skånsomt over for småfugle, der kan have bygget rede i hækken, fordi ungerne er fløjet af reden nu.

Beskær bløderne

Birk, valnød, ahorn, morbær, hjortetaktræ og ægte kastanje skal beskæres nu, så såret kan nå at lukke sig. Disse træer har stor saftstigning om foråret, så beskærer man dem om vinteren (som andre træer), vil de "bløde" om foråret og miste en masse væske.

TIP: Husk at vande dine roser grundigt i de varme perioder. Risikoen for meldug er meget mindre, hvis jorden ikke tørrer ud.

Tag dig af blomsterhaven

Tag dig af blomsterhaven

Lige nu står blomsterhaven i fuldt flor, og mens du går rundt og nyder den, kan du klare et par små arbejdsopgaver, som vil få den til at se flot ud endnu længere.

  • Iris klippes ned, så snart den er afblomstret. Er den blevet for stor, eller er midten bar, kan den graves op og deles nu.
  • Fjern døde blomsterhoveder på lupiner og storkenæb, så kan du måske lokke en ny blomstring ud af planten sidst på sæsonen. Skær blomsterstænglen af lige over et frisk skud, så bliver beskæringen pænest.
  • Nip afblomstrede hoveder af roser, fuchsia, pelargonier og sommerblomster som løvemund og petunia. Så blomstrer de længere.
  • Stauder, der sår sig selv, som akeleje, fingerbøl og violfrøstjerne, skal klippes ned inden frøene modner, hvis du ikke vil have, at de spreder sig i haven.