Indretning
Blomster & Planter
Brug hestemøg som gødning
Tekst og
13.06.2014
foto: Kenn Römer-Bruhn
I år vil jeg eksperimentere med gødning i køkkenhaven, for jeg vil gerne finde ud af, hvilken gødning der fungerer bedst til kartoflerne. Derfor har jeg spredt store mængder af hestemøg i jorden, som kartoflerne står i.
Vi er så privilegerede, at vi hele tiden har en meget stor mængde hestemøg til rådighed, som vi kan gøde køkkenhaven og de af havens planter med, som mangler lidt ekstranæring. Derfor startede forsøget med gødning af køkkenhaven med hestemøg. Læs også: Kompost og hestemøg som gødning Vores heste giver konstant en masse herligt møg, og en del af den kørte jeg ned i køkkenhaven hen over vinteren. I april fræsede jeg efterfølgende det hele ned i bedene og lagde senere omkring 200 kartofler i jorden. Hvis du ikke selv har hestemøg til rådighed, kan du hente det på udvalgte rideskoler rundt om i landet, som hellere end gerne vil af med de store mængder, de ligger inde med. Flere steder kan man læse, at kartofler stortrives i hestemøg, og det skyldes, at der er mange næringsstoffer i møget, som kartoffelplanterne kan drage fordel af. Oftest resulterer det i større planter og større afgrøder, når høstsæsonen for alvor kommer i gang. Læs også: Sådan får du nye kartofler før tid Det gode ved hestemøg er, at det er organisk, så ved udelukkende at gøde dine kartofler med det kan du helt undgå at bruge kunstigt fremstillet gødning med skadelige stoffer. Det er både godt for din have og miljøet. Hvis du synes, at hestemøget er for groft til, at det kan nedbrydes i jorden, kan du i første omgang lade det kompostere. På den måde blandes det med din øvrige kompost, og bedene vil stadig i stor stil nyde godt af det.
Hestemøg til kartoflerne
Det er ret spændende at følge med i forsøget, og dermed i hvordan kartoffelplanterne reagerer på gødningen. Jeg har med vilje ikke spredt lige meget hestemøg alle steder, for på den måde kan jeg virkelig se, hvordan hestemøget gavner planterne. Der er mest hestemøg mod øst i køkkenhaven, og her er kartoffelplanterne næsten dobbelt så store som de øvrige steder i køkkenhaven. Men jeg ved endnu ikke, om de større toppe også leverer større kartofler, eller om de leverer endnu flere kartofler pr. top. Jeg glæder mig til at finde ud af, hvordan det er gået med forsøget senere på sæsonen, hvor det bliver tid til at høste de lækre kartofler. Hvilken gødning er mon bedst til kartoflerne?