Lyserød krysantemum
Blomster & Planter

Dyrk Chrysantemum, Krysantemum i haven

af Nanna Teckemeier og Max Martinussen 21.07.2020
Foto: Shutterstock.
Krysantemum er en af de mest populære 1-årige i handlen, og det er ikke uden grund! Den er smuk, og de fleste sorter blomstrer sent, så blomstersæsonen forlænges. Læs om den her!

Krysantemum, eller Chrysanthemum, som den hedder på latin stammer fra Asien, og herhjemme bliver den dyrkes som 1-årig i haven. Det latinske navn betyder guldblomst, den går også under navne som vinterasters og okseøje.

Det menes at man i Kina har forædlet planten i årtusinder, og i Europa har den været kendt i mere end 300 år som plante, der er elsket og forældet til alverdens forskellige sorter og varianter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Pasning af krysantemum

Planten stiller ikke store krav til pasning. Den nyder vand, og trives hvis den holdes våd, men den kan godt tåle at tørre lidt ud i ny og næ. Særligt i blomstringsperioden bruger den meget vand. Sørg dog for at der er godt dræn i jorden, så den ikke kommer til at soppe i vand.

Placering

Den nyder en solrig placering, i en god næringsrig jord. Krysantemum kan dog trives både i sol og halvskygge, men stiller du den et køligt sted, så vil den blomstre længere, da den ikke fyrer alt sit krudt af på én gang.

Krysantemums!

Vi er efterhånden vant til at se krysantemum året rundt i handlen, men faktisk er det en såkaldt kortdagsplante, programmeret til at blomstre og sprede fest og farver, når dagene bliver kortere – en slags blomsterverdenens svar på en hospitalsklovn. Førhen blev den brugt til at forlænge blomstersæsonen, det gør den stadig, men det er også muligt at finde sorter, som blomster tidligere endnu, så den egentlig er en sommerblomst.

Danske Queen Genetics R har, med hjælp fra Alt om havens egen brevkasseguru, Dorte Nissen, udviklet en række sorter med nye farver og blomsterformer, kombineret med god holdbarhed, så blomstringen holder langt hen på efteråret.

Krysantemumblomster i smuk profil.

Krysantemumblomster

Blomstringen kan have væsentligt forskellige udtryk alt efter sorten. Nogle sorter er anemonelignende, andre er hele pomponer af små blomsterkurve. Mange blomster kan ligne små eksplosioner af farver, og så forstår man hvorfor krysantemumblomster har lagt navn til fyrværkeri.

Krysantemum i haven

Du kan godt plante den ud i dine bede, men som nævnt dyrkes den som 1-arig herhjemme. Den klarer ikke den danske kolde vinter.

Langt den bedste og mest populære måde at dyrke krysantemum er ved at dyrke i krukker.

Krysantemum i krukker

Den er perfekt i krukker! De tidlige sommerblomster er ved at være visnet væk, når Krysantemum får fat og så overtager den med farver og fantastisk blomstring.

Dyrk den i potter med god pottemuld og et drænmateriale af fx leca i bunden.