Dyrk havens løg og knolde
Blomster & Planter

Dyrk løg og knolde i haven

af Max Martinussen 1.06.2020
Foto: Jytte Boch.
Giv haven en masse farve ved at plante løg og knolde. Ofte er det foråret der får farvelade, men der findes løgplanter til hele havesæsonen. Læs med!

Løg og knolde er fantastiske! De ser ikke ud af meget, når du har dem i hånden, men de er proppet med energi, og når du lægger dem i jorden, så dukker der de skønneste blomster op. Det er lige før det er utroligt.

Dyrk havens farver med løg og knolde

Når det tidlige forår er sprængfyldt med farve, så er det oftest løg og knoldes skyld — mange af dem udnytter den oplagrede energi for at blomstre tidligt, før andre planter overtager. Det gør dem populære som planter, der kan give farve før resten af haven er i gang.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Der er også mange løg og knolde som er sommerblomstrende, og flere af dem vi kender fra foråret, har også varianter der først blomstrer i efteråret.

Her får du tips til pasning, pleje og formering af vintergækker.

Hvad er forskellen på løgplanter og blomsterknolde?

Når vi taler om løg og knolde er det ofte tre forskellige slags løg og knolde det handler om. Knolde vi dyrker i haven, er typisk rodknolde som anemoner, begonier og alpevioler. En af de mest populære knolde i haven er georginer også kaldet dahlia. Når vi taler om løg handler det oftest om blomsterløg (ikke at forveksle med løg, der dyrkes i køkkenhaven). Det er de ægte løgvækster som tulipaner og påskeliljer.

Når der er noget der hedder ægte løgvækster, så skyldes det, at stængelknolde ofte kaldes løg selvom de ikke er det. Det er bla. krokus, som vi synes er et forårsløg, men i virkeligheden er en knold.

Blandt stængelknoldene er også de meget populære gladiolus.

Sådan lægger du løg

Du kan lægge løg og knolde med en spade, en lille skovl eller et specielt redskab, der hedder en løglægger. De fleste forårsblomstrende løg skal i jorden i efteråret, så de lige når at udvikle sig en smule før vinteren. Mange af de sommerblomstrende løg og knolde kan lægges i foråret og flere af dem skal faktisk op af jorden over vinteren i det danske klima.

Her finder du alt du skal vide om at lægge blomsterløg.

Se vores video om at lægge blomsterløg