Ranunkel
Blomster & Planter

Guide: Dyrk ranunkel i haven

af Max Martinussen 26.06.2021
Foto: Lars Lindberg, Karen Elise Lindberg, Kristina Strand og Shutterstock.
Der er masser af populære ranunkler i handlen, og så findes der vilde arter overalt i den danske natur! Dyrk den i haven og oplev dens storslåede blomstring.

Ranunkel er en planteslægt der rummer mange populære blomster i haven, ligesom mange almindelige planter i den danske natur er under ranunkel-slægten. Mange af dem kendes som smørblomst, især bidende ranunkel. Slægten rummer både stauder og enårige urter, og en hel gren er endda vandplanter — vandranunkel.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dyrk ranunkel i haven

I haven er der også flere ranunkler, der trives og som med mange andre vilde blomster findes en masse forædlede versioner i handlen. De to typiske arter vi møder er haveranunkel og stauderanunkel.

Ranunkel i massevis.

Ranunkelmark under sydlige himmelstrøg. Imponerende i flok!

Ranunkel, en frø

Ifølge Den Danske Ordbog er navnet afledt af det latinske rana, som betyder ’en frø’ — måske fordi ranunkel trives i fugtige områder (ligesom frøer), og flere arter vokser på sumpet bund, og ja, nogle endda er vandplanter.

Haveranunkel

Den mest populære ranunkel til haven er haveranunkel (Ranunculus asiaticus). Som det latinske navn giver et vink om, stammer den fra asien, og den er ikke vinterhårdfør i dansk klima. Det er generelt for mange af de ranunkler der sælges til prydhaven, men det ændrer ikke på, at du vil kunne vælge nogle hjemmehørende ranunkler til haven, der uden problem ville kunne overvintre.

Stauderanunkel

Hvis du vil have ranunkler, der klarer sig igennem vinteren, kan du vælge stauderanunkler. De tåler uden videre den danske sommer, og går ikke på kompromis med fantastisk blomstring. Gode stauderanunkler kan fx være spansk ranunkel (Ranunculus amplexicaulis), sølvknap (Ranunculus acontifolius) eller guldknapranunkel (Ranunculus acris).

Kilde: Haveselskabet.dk

Jorden til ranunkler

De fleste ranunkler nyder porøs og næringsrig jord. Det må gerne være en fugtighedsbevarende jord. Pas dog på, at de ikke står i vand — fugt er godt, men våd jord vil få rødderne til at rådne.

Ranunklens blomst

De præsenterer smukke blomster, både nogle helt simple med en enkelt rand af kronblade men også helt fyldte, næsten pompøse blomster. De kommer i mange farver, der spænder alt fra hvid over klassisk gul og helt hen i rød og lilla.

Ranunkel har mange arter, som er smukke og anderledes.

Ranunculus acris ’Flore Pleno’.

Formering af ranunkel ved deling eller frø

Formering af ranunkel kan for de fleste arter gøres ved frøtagning eller deling. Frøene sås i fugtig jord netop som man høster dem fra planten. Deling kan gøres som med de fleste andre stauder i efteråret.

fyldige lilla ranunkler

Når du køber ranunkel

Ofte købes planten netop som den blomstrer. Overvej om planterne kan have været udsat for kulde eller træk — det gør nemlig at den vil tabe blomsterne. De fleste, der kan købes i indkøbscentre og i dagligvarehandlen er engangsplanter.

Hvis ranunklerne taber sine blomster tidligt, kan det desuden skyldes for meget vand.

Forveksling af ranunkler

Nogle af de forædlede sorter, der fås i handlen, kan være så fyldte og farvestrålende at de til forveksling kan ligne bonderoser. Nogle ranunkler kaldes da også fejlagtigt for pæonranunkel. Disse to har dog ikke noget med hinanden at gøre. Du kan læse om pæoner og bonderoser her.

Hvid ranunkel. Sammenplantning.