Dyrkning og pasning af klokkeblomst campanula
Blomster & Planter

Guide: Dyrkning og pasning af klokkeblomst

Af Charlotte Kobberøe Fink. Foto: AOP og Colourbox 27.04.2023
Klokkeblomst er af mange en skattet plante-klassiker, vis alsidighed gør, at den trives i både haven, i hjemmet og i den vilde natur. Tag med rundt om klokkeblomsten her.

Klokkeblomsten har noget næsten eventyrligt over sig, når den står og nikker langs vejkanter og i skovbryn i det danske sommerlandskab. Følelsen er sikkert godt hjulpet på vej af Disneys fremstilling af Klokkeblomst-feen i eventyret om Peter Pan, og klokkeblomst er da også en plante, som de fleste børn og voksne kender.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Og heldigvis er det nemt at hive lidt af blomstermagien hjem i sin egen have, altan eller vindueskarm. Klokkeblomsten er nemlig en taknemmelig plante, som kommer i et hav af forskellige sorter, og som kan klare sig i både vindueskarme, i solrige bede og plantet direkte i jorden.

Alt, du skal vide om dyrkning af klokkeblomst (Campanula)

Det latinske navn for klokkeblomst er Campanula, som betyder ”lille klokke”, og som selvfølgelig henviser til blomsterhovedets klokkeform.

Når det er sagt, så kan blomsterne se ret forskellige ud, alt efter art og sort, og spænde over lange, trompetformede blomsterhoveder til mere opretvoksende udgaver. Nogle arter kan blive langt over en meter høje, mens andre igen ikke sniger sig op på mere end 5-10 centimeter. Også farverne kan variere, hvor blålige nuancer er de mest dominerende, men du kan også finde både hvide og lyserøde versioner.

Hvor mange forskellige arter af klokkeblomst findes der?

Hvis du har en forkærlighed for den fine blomst, så er det altså nemt at finde en udgave, som passer til netop dit hjem eller have. Faktisk findes der over 1000 forskellige arter af klokkeblomst fordelt på 50 slægter, som breder sig rundt om i verden. Klokkeblomst trives især godt i lunere klimaer end det danske og er derfor mest udbredt i mere tempererede områder og ved Middelhavet.

Kendte arter af klokkeblomst er for eksempel:

  • Liden klokke (også kaldet blåklokke) - Campanula rotundifolia

En vildtvoksende, 10-40 centimeter høj og spinkel urt med dybblå klokker, som især findes på tørre heder og overdrev og langs vejkanter.

  • Krybeklokke - Campanula portenschlagiana

Er en lav og hårdfør staude med krybende vækst med små blomster.

  • Mælkeklokke - Campanula lactiflora

Er en kraftig staude, der trives i både halvskygge og sol, og som kan blive op mod 1,5 meter høj. Kommer i flere sorter med både hvide og lyseblå blomster.

  • Nøgleklokke - Campanula glomerata 'Superba'

En klassisk staude til skærehaven med typisk violette blomster, som er god i forgrunden af staudebedet eller som bunddække blandt lave buske.

Blomstrende Mælkeklokke
Campanula kommer i mange forskellige udgaver og farver, så der er bare om at finde den udgave, der passer bedst til din have eller vindueskarm. Her ses en blomstrende mælkeklokke, Campanula lactiflora.
Foto: AOP

Hvordan dyrker man klokkeblomst?

Selvom klokkeblomst har en forkærlighed for et lunere klima end det danske, så trives den fine staude, der både kommer i 1-årige, 2-årige og flerårige udgaver, også glimrende under vores himmelstrøg.

Klokkeblomsten er ikke kræsen, når det kommer til vækstforhold, og den vokser fint selv i jord, der ikke er så næringsrig. Klokkeblomst kan dog ikke lide at soppe, så vær opmærksom på, at der er godt dræn, så overskydende vand kan løbe fra – både når du planter i krukker og direkte i jorden.

Sådan sår du klokkeblomst fra frø

Fra april måned kan du forspire klokkeblomst fra frø, men vær opmærksom på ikke at begynde for tidligt. Frøene begynder nemlig allerede at spire efter en uges tid, så er du for utålmodig, kan resultatet blive høje, ranglede planter, der ikke vil klare sig godt på sigt.

Når du skal så klokkeblomst-frøene, så fordel med dem ud over fugtig priklejord, og drys derefter et tyndt lagt ovenpå. Sørg for at vande frøene fra neden, så de ikke rådner, og de spirende planter ikke bliver ødelagt.

Campanula portenschlagiana kaldes også for krybeklokke
Campanula portenschlagiana kaldes også for krybeklokke på grund af dens krybende vækst, som gør den velegnet som især bunddækkeplante og i plantemure, men den lave staude er også smuk i krukker.
Foto: Colourbox

Udplantning af klokkeblomst: Sådan gør du

Hen først på sommeren, når nattefrosten med garanti er væk, kan du plante dine klokkeblomster ud i haven – enten i krukker, i bede eller direkte i jorden. Du kan selvfølgelig også købe campanula-blomster på din lokale planteskole, hvis du er kommet for sent i gang med forspiringen, eller dit temperament bare ikke er til den lidt langsommelige proces.

  • Når du skal udplante klokkeblomst, så vælg et sted, hvor der er lyst, men helst ikke bagende sol fra morgen til aften. Planten kan dog godt tåle direkte sollys, men i så fald skal du være flittig med vandingen.
  • Grav et hul, der er lige så dybt som plantens rødder, og placér klokkeblomsten heri.
  • Fyld jord omkring blomsten, og vand den godt.

Tip! Klokkeblomster vil gerne stå tæt sammen, så plant eventuelt 3-5 planter ved siden af hinanden.

Klokkeblomst er også god som stueplante

Klokkeblomster trives som sagt også rigtig godt inden døre. Her kan du plante dem på samme måde i krukker og urtepotter, og placere dem et sted, hvor der er lyst. Står din plante i direkte sollys, så skal du, ligesom med klokkeblomster plantet i haven, sørge for, at den aldrig tørrer ud.

Campanula punchata 'Pink Chimes
Klokkeblomster trives også særdeles godt i krukker – både i vindueskarmen eller på altanen eller terrassen. Når planten er afblomstret, kan du med fordel plante den ud i haven. Her ses Campanula punchata 'Pink Chimes'.
Foto: AOP

Hvornår blomstrer klokkeblomster?

Planter, der står indendørs, vil som regel blomstre mellem marts og juni måned, mens udendørsplanter først vil blomstre hen på sommeren. Vær opmærksom på, at har du selv sået dine klokkeblomster, vil de fleste dog først blomstre året efter.

Hvordan passer man klokkeblomst?

Som tidligere nævnt er klokkeblomst på ingen måde en krævende plante. Der er dog alligevel en række ting, du med fordel kan være opmærksom på, hvis du vil give dine campanulaer de bedste betingelser:

  1. Vær opmærksom på mængden af vand. Klokkeblomst skal som udgangspunkt vandes moderat – stueplanter og planter i krukker på terrassen og altanen mere, end klokkeblomster plantet direkte i jorden. Sørg også for, at overskydende vand kan løbe fra.
  2. Du kan godt gøde dine klokkeblomster, men det burde ikke være nødvendigt, medmindre de er plantet i meget udpint jord.
  3. Vær opmærksom på snegle! Den slimede havegæst har en forkærlighed for de fine klokkeblomster, så fjern dem fra planterne, hvis de er på rov.

Kilder: haveABC, Gardenbeast.com