Blomstrende syrisk rose i have
Træer og buske

Få succes med syrisk rose i haven

af Charlotte Kobberøe Fink. 1.01.2023
Foto: Shutterstock og Panthermedia.
Syrisk rose er en eksotisk dame, men med disse tips til plantning, pasning og beskæring kan hun sagtens klare sig under vores himmelstrøg – og endda blomstre smukt på et lidt særligt tidspunkt.

Navnet ”syrisk rose”, Hibiscus syriacus, kunne faktisk ikke være mere misvisende til denne smukke busk: Den er nemlig hverken en rose eller fra Syrien, hvad man ellers troede engang. Hvad den mangler i navn, vejer den til gengæld op for i skønhed, hvor dens smukke blomster virkelig kommer til deres ret, når de fleste andre træer og buske har haft deres storhedstid.

Den syriske rose blomstrer nemlig først i slutningen af havesæsonen og kan derfor nydes i sensommerhaven helt hen i efteråret. I midten af juli begynder syrisk rose at springe ud, og i august-september står den allersmukkest. For nogle arter kan blomstringstiden endda vare til helt hen i oktober. Så selvom syrisk rose er sent på færde i haven, så er den værd at vente på.

Du vil nok ikke kunne undgå at lægge mærke til, at syrisk rose har en ret stor lighed med sin slægtning hawaiiblomsten, for de farverige blomster minder en del om hinanden. Syrisk rose er dog noget mere hårdfør og kan med lidt opmærksomhed sagtens klare sig i danske haver. Den noget sartere hawaiiblomst kan kun trives indenfor.

Syrisk rose kommer i et væld af smukke farver: Her sorten 'Red heart' i blomstring.

Plantning: Sådan giver du syrisk rose gode betingelser

Selvom syrisk rose pryder mange danske haver, så skal du stadig have for øje, at den ikke er udpræget glad for frost og kulde. Når du skal plante syrisk rose i haven, er det derfor vigtigt, at du vælger et sted til den, hvor den kan stå både lunt og i læ. Et godt sted er tæt på husmuren – gerne en sydvendt af slagsen – så den får godt med sol og er beskyttet mod vind. Den blomstrende busk kan dyrkes på både friland og i store krukker, men vælger du potte-vejen, så skal jorden skiftes cirka hvert tredje år.

Typisk bliver syrisk rose 1-2 meter høj, men holder sig under 1 meter i bredden, så den kræver ikke voldsomt meget plads i haven. Da den blomstrer sent, springer den også relativt sent ud om foråret og står derefter med fine grønne blade, inden den begynder at blomstre. Syrisk rose er en løvfaldsbusk, så om efteråret taber den sine blade igen.

Syriske roser kan godt lide næringsrig jord, så du kan eventuelt blande spagnum i, for at give rodnettet de bedste betingelser inden plantningen. Det er også vigtigt, at jorden er veldrænet, for når først busken er etableret, kan den ikke lide at soppe i vand.

Til gengæld har din spæde busk brug for masser af vand lige efter plantning, så her må du gerne vande gavmildt. Det gælder også i tørkeperioder den første sæson, hvis din syriske rose skal have en stabil start på livet i haven. Men herefter kan den godt tåle relativt tør jord.

Du kan plante dine syriske roser både forår, sommer og efterår. De kan købes i byggemarkeder eller på planteskoler for et par hundrede kroner. Har du lidt mere tålmodighed, kan du dog også så dine syriske roser fra frø og i løbet af et par år få en fin lille busk. Har du allerede syriske roser i haven, er det også en mulighed at stiklingeformere.

Pas på med beskæringen

Syrisk rose har faktisk ikke brug for den helt store beskæring. Du kan dog godt beskære den, hvis du synes, den er blevet for voldsom. Har din syriske rose fået visne eller frostskadede grene i løbet af vinteren, skal de også fjernes.

Det er dog vigtigt, at du kun beskærer din syriske rose om foråret! Fordi den blomstrer sent, vil en sensommer- eller efterårsbeskæring resultere i nye skud, der ikke når at afblomstre, eller sågar åbne ”sår”, som er ekstra modtagelige over for frost og svampeangreb i vinterperioden.

Pas også på med at overbeskære din busk. Den er ikke glad for hård beskæring hver sæson, så vær lidt varsom med beskærersaksen.

Pas godt på dine syriske roser

Syrisk rose er som sagt kuldskær, så dine planter har godt af at blive beskyttet med granris eller andet vintertæppe de første sæsoner. Står dine buske i krukker, kan du også stille dem ind i drivhuset eller havestuen hen på efteråret, men de har ikke godt af for store temperaturudsving.

Sørg som sagt for godt med vand til nye planter, men når dine syriske roser først er etablerede et lunt og vindstille sted, kræver de ikke den store pasning, men kan blot nydes som et sidste blomsterkrydderi på havesæsonen.

Syrisk rose kommer i et hav af smukke udgaver, så du kan vælge lige den farve, der falder bedst i din smag. Populære sorter er for eksempel ’Pink giant’, der får pink blomster med rød midte, ’Red heart’, der får hvide blomster også med rød midte, sorten ’Ardens’, som får violette blomster, mens blå blomster pryder sorten ’Blue bird’.

Syrisk rose (Hibiscus syriacus) bliver typisk mellem 1-2 meter høj - men den kan blive helt op til 3 meter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.