Dyrk skønne akelejer i staudebedet
Blomster & Planter

Pleje og plantning af akeleje i haven

af redaktionen og Max Martinussen 14.07.2020
Foto: Arild Sandgren, Anne-Marie Øby.
Akelejer er en populær staude, den sår sig selv, og ofte ser resultatet anderledes ud end moderplanten. Det føjer lidt ekstra spænding til livet i haven. Læs alt om den her.

Akelejer tilføjer haven og staudebedet noget vildskab. Den ændrer sig med tiden, og efterhånden som generationerne udskiftes, ender du måske med en anden plante end den du først valgte og såede. Det gør da også, at den ikke er for alle, men det er samtidig også det der gør, at den er elsket af mange.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Dyrk akelejer — Aquilegia

Akeleje, Aquilegia, er en uregerlig, men smuk kortlivet staude. Dens korte liv gør, at den ofte omtales som sommerblomst. Nogle sorter kommer igen i flere år, imens andre kun holder den ene sæson, men fordi den selvsår sig så flittigt, så er det ofte slet ikke noget problem, da de næste generationer hurtigt fylder de tomme pladser i bedet.

Så akelejer i haven

Plantefakta

Den har skønt, grønt løv, som skyder op tidligt på foråret i tætte tuer og er gode som grønt indslag i bedet med forårsblomstrende løg. Tidligt på sommeren kommer de farverige blomster med den karakteristiske form. Akelejer findes i næsten alle farver, fra hvid til lilla, lyserød, gul og flerfarvede, og der findes forædlede sorter med såvel fyldte som enkle blomster.

Tip: Snegle bryder sig som regel ikke om akelejer.

Mange forskellige akelejer

Akelejer krydser sig gerne, så hvis du har flere forskellige slags i haven og lader dem så sig selv, kan nye og overraskende farvekombinationer og blomsterformer opstå. Akelejer kan sås om foråret eller om efteråret, de vil sætte grønne blade første år og blomstre året efter.

Såning af akelejefrø

Du kan så akelejer både i foråret (marts-maj) eller i efteråret (august september). Frøene er typisk 4-8 uger om at spire. Så frøene ved at trykke dem let mod jorden uden at de bliver dækket.

Så dine akelejer i efteråret, så vil de have godt fat næste sæson og præsenterer sit flotte flor. Sår du i foråret, når de alligevel ikke at blomstre før næste år, så der er ingen blomstring at vinde ved at være tidligt ude.

Høst dine egne akelejefrø

Hvis du høster frø, kan du bedre selv styre hvor i haven de dukker op. Høst dem omkring juli og august, og helst før efterårsvindene begynder at sprede dem.

Læs mere om at høste blomsterfrø.

Placering og pleje

Akelejer er ikke kræsne. De trives i de fleste haver og har ikke noget særligt krav til jorden, så læne at jorden ikke er for tør eller for våd — derfor kan du med fordel så dem i veldrænet ord.

Du kan desuden så dem næsten hvor du vil. De trives i halvskygge, men klarer også uden videre fuld sol. Du kan bruge akelejer i alle dele af haven, både i krukker og kummer på terrassen og i bede.

Hvis vi igen får lange tørre perioder i løbet af sommeren, er det vigtigt at vande. Du behøver ikke at gøde, medmindre din jord er meget nærringsfattig. Du kan evt. give dine bede et godt lag kompost, hvis de trænger.

Sygdomme på akelejer

Akelejer tåler dårligt meldug, og har desværre også en tendens til at få det i meget våde og varme perioder af året. Du kan bekæmpe meldug ved at fjerne det ramte løv, og sørge for at der er godt med luft omkring planten. Døjer du meget med meldug, kan du overveje om du skal så næste hold et sted med mere sol.

Forslag til akelejesorter:

Her får du et par spændende sorter, som vi før har haft et kig på:

Akeleje, Aquilegia vulgaris ’Winky Double Red White’

Spændende og anderledes med kompakte, dobbelte blomsterhoveder i lyserød og mørk vinfarvet. Trives i sol og halvskygge. Bliver 30 cm høj og blomstrer i maj-juli. God til buketter.

Aquilegia Nora Barlow

Romantisk, med fyldte rosa-hvide blomster med en snert af grønt. Den bliver 70 cm høj og er flerårig.

Akeleje, William Guinness

William Guinness har et utroligt udseende, og kan godt komme til at stjæle billedet en smule i bedene. Den får store, lysende lilla og rosa blomster fra maj til juli.

Akeleje, Aquilegia vulgaris ’Lime Sorbet’.

En mere dæmpet blomst, med fine, dejlige blomster. Flerårig og 70 cm høj.