Cykel foran blomstrende syrenbusk
Succes med syrener

Sådan får du mest ud af syrensæsonen

Af: Rikke Larsen/Honning og Flora og Susie Helsing Nielsen. 3.05.2022
Foto: Tia Borgsmidt.
Forsommerens duftende syrener er en flygtig fornøjelse, men med et par kneb kan du nyde blomstringen både indendørs og udendørs. Se, hvordan du får det bedste udbytte af de smukke blomster her.

Først på sommeren springer almindelig syren, Syringa vulgaris, ud i haver og hegn – og så er det bare med at hoppe på cyklen og køre en tur rundt i villakvartererne eller ud på landet, for de blomstrer kun nogle uger den ene gang om året. Men har du have, kan du forlænge den skønne periode lidt.

Plant syrener i solen

Jo mere lys planten får, jo flere blomster giver den, så det er oplagt at plante syrenen et sted med meget sol. Men da syrener er hårdføre og sagtens kan trives stort set alle andre steder i haven, hvor der er sol i nogle timer om dagen, kan du også plante dem, hvor der er lidt mere skygge – de vil så blomstre lidt senere end de andre.

Vidste du, at...

Syrener vokser hurtigt, men til gengæld tåler kraftig beskæring? Det er en god idé at beskære dem lige efter blomstring.

Forlæng syrensæsonen med forskellige sorter

Du kan også kigge efter forskellige arter af syrener. Nogle blomstrer nemlig tidligere end andre, og ved at plante flere sorter kan du nyde blomstringen i længere tid. Dværgsyren, Syringa microphylla, blomstrer senere end almindelig syren og kan derfor også være med til at strække den skønne syrensæson lidt. Den spreder en lige så skøn duft i haven som almindelig syren, men er derudover meget mindre. Så har du ikke plads til en stor syren i haven, kan du dyrke dværgsyren i stedet for. Den trives endda i krukker, så den egner sig også til altaner og mindre haver.

Hvid beauty of Moscow

Der findes både syrener med enkelte og fyldte blomster, og en enkelt kvist kan være nok til en lille buket sammen med andre haveblomster i samme farve. Her den sart rosa dobbelte syren, ’Beauty of Moscow’.

Få succes med syrener i buketter

Og nu til det svære. Det er så fristende at plukke syrener til buketter, og det er så skuffende, når de straks efter klapper sammen. Men med lidt arbejde kan de holde to-tre dage i en vase. Du får vores bedste tips her.

Se her, hvordan du får syrenerne til at holde længere:

Pluk vilde syrener

Kom syrenerne i vand så hurtigt som muligt, efter du har klippet dem af busken. Tag saks eller kniv og plastikposer med våd køkkenrulle i bunden med på cykelturen, hvis du vil på jagt efter syrenblomster langs marker og veje i naturen. Saml dem i en rummelig kurv, så du skåner blomsterne.

Blomsterbuket med syrener

Bank det nederste stykke af stilkene med en hammer, så de trevler og flækker. Det gør, at vandet nemmere kan trænge ind i stilkene, og det får grenene til at holde sig friske længere. Sæt blomsterne i lunkent vand, der dækker mere end den nederste halvdel af stilkene. Bliver blomsterne alligevel slappe, skærer og banker du bare stilkene på ny. Husk også at rense stilkene for blade, så vandet ikke bliver slimet af de våde blade. Så kan du bruge de duftende blomster i buketter. Her sammen med akelejer, roser, pæoner og vild kørvel.

bord med syrenblomster

Du kan nemt dække et smukt bord med forskellige vaser og glas med syrener og andre blomster. Bind små buketter af blandede blomster til hver kuvert på dit sommerbord. Sæt dem i vand, og pynt først med dem i sidste øjeblik, for de holder ikke så længe.

Buket med korvel og syrener

Sidst, men ikke mindst er det vigtigt at stille syrengrenene køligt om natten. Mix gerne buketter med andre blomster imellem syrenerne på bordet, her med blandt andet kærmindesøster, læge-oksetunge og vild kørvel. Det skaber en afslappet og sommerlig stemning.