Vælg valmuer til sommerhaven

Mange forbinder valmuen med marker og vild natur, hvor man ser den røde blomst som farverigt pynt til det gule og grønne, men valmuen er mere alsidig end som så med en slægt på op til 120 arter, hvoraf flere er vildtvoksende i Danmark.

Vælg valmuer til sommerhaven

Valmuenen er udbredt i de temperede egne af Europa og Asien samt i Nord- og Sydafrika og i Australien, og selvom vi primært ser den vildtvoksende i naturen, så egner den sig faktisk glimrende til haven, hvor den giver bedene det helt rigtige, uhøjtidelige countrylook.

Få inspiration til havens hyggekroge

Udover at være smukke, så er valmuen kilde til dejlige frø - dem, vi kender som birkes - så der er god grund til at dyrke dem i haven.

Bag den skønneste citronkage med birkes

Valmuer - arter og sorter

Valmue Kornvalmue - markens søde sommerbebuder
Kornvalmue, Papaver rhoeas er orangerød, og titter frem som ukrudt i landmandens mark. Den er den nemmeste valmue af alle, og frøene drysses ud på løs jord i maj uden at dækkes - gerne med et par ugers mellemrum indtil først i juli, så blomstringen kan nydes hele sommeren. Kornvalmuer er enårige men flittige til at så sig selv. De bliver mellem 30 og 80cm høje.
Valmue Opiumsvalmue - skattet plante skumle egenskaber
Den enårige opiumsvalmue, Papaver somniferum, blomstrer i juli og bliver 30-80cm høj. Det er fra opiumsvalmuen, man høster birkes, så høst bare løs af de modne frø til vinterens bagværk. Frøene er modne, når de kan falde ud af kapslen af sig selv. Af valmuens mælkehvide saft udvindes opium og morfin, som kan bruges som smertelindrende og bedøvende lægemidler.
Valmue Pæonvalmue - en farverig ballerina
Pæonvalmuerne, Papaver somniferum var. paeoniflorum, bliver op til 100cm høje og blomstrer i juli og starten af august. Valmuernes farver er helt fantastiske. Pæonvalmuerne er en variant af opiumsvalmuen, og frøene er, ligesom opiumsvalmuens, spiselige.
Valmue Guldvalmue - en holdbar syvsover
Guldvalmuen, Eschscholtzia californica, er enårig og bare 25cm høj. Den blomstrer hele sommeren, og blomstringen kan forlænges, hvis de visne blomster knibes af. Den almindelige guldvalmue har enkle blomster i gul eller orange og er velegnet til snit. Guldvalmuen er en "syvsover", som først vågner op til dåd ud på formiddagen, hvor den langsomt folder sine blomster ud.
Valmue Staudevalmue - en vedholdende moster
Staudevalmue, Papaver orientale, er en flerårig blomst på 60-100cm, der gror på en tyk pælerod og blomstrer i juni. Når staudevalmuen er afblomstret, er planten ikke længere køn. Sæt derfor staudevalmuerne, hvor andre vækster kan tage over og dække den bare plet. På grund af den kraftige rod, er det svært at flytte staudevalmuer. Hvis det skal gøres, så grav dem op om foråret.