Havetips

Fra zinkbalje til krydderurtebed

af Max Martinussen og Anne Riborg Hedegaard 19.03.2020
Foto: Jakob Valling, Jytte Boch, Anastazia Anjo og Niels Ahlberg.
Gamle zinkbaljer kan bruges til meget andet end at opsamle regnvand i. Vi har tryllet en stor rustik zinkbalje om til et flytbart bed fyldt med duftende krydderurter og hornvioler. Vi viser dig, hvordan du gør i vores DIY-guide!

Zink er meget brugt i haver rundt omkring. Det er smukt, og så findes der alverdens forskellige genstande i zink der giver mening at bruge i haven. Alt fra badekar og vandekander til spande og baljer af forskellige størrelser. Zink holder sig pænt, ruster ikke og kræver desuden ikke det store vedligehold.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Idéer til HAVEindretning med zink

Zinkbaljer fungerer fortræffeligt som bede og plantekummer. Læs med nedenfor, og lær hvordan du laver et krydderurteved i din zinkbalje, der ikke drukner i regnvejr, og som kan byde på både smags- og duftoplevelser.

Brug zinkbaljer til plantekummer.

Pynt med zinkbaljer, og brug dem som plantekummer

Her ses zinkbaljer, der pynter på væggen, og et par baljer, der bruges som plantekummer i en fin anretning ved siden af store krukker. Der er ingen grænser for kreativiteten.

Havedam af zinkbadekar og pynt med zinkvandekande

Stilleben med zinkvandekander

Zinkvandekander kan gøres til en del af smukke stilleben, eller simpelthen bare bruges i hverdagen – og så pynter de lige der, hvor du stiller dem fra dig.

Havedam i zinkbadekar

Store zinkbaljer og badekar kan tilmed virke som regnvandsopsamling og som havedam. Giv haven endnu en dimension med et vandspejl og et par nøkkeroser, der gror i et fyldt zinkbadekar.

Lav et krydderurtebed i en zinkbalje

I vores zinkbalje har vi plantet mynte, rosmarin, timian, citrontimian og oregano. Vær opmærksom på, at mynte og oregano vokser kraftigt i forhold til de andre urter - så pas på at de ikke kommer til at dominere de øvrige planter.

Vil du have flere spiselige blomster i baljen kan du fx vælge den gul-røde blomsterkarse, som er nem at have med at gøre. På planteskoler og netbutikker kan du også købe forskellige frøposer med blandede spiselige blomster. Tjek fx disse: froetorvet.dk, gartneri-toftegaard.dk, fuglebjerggaard.dk eller froebutikken.dk.

Mere grøn inspiration: 12 hyggekroge til din have

Det skal du bruge til at lave et bed i en zinkbalje:

  • 1 stor zinkbalje
  • Boremaskine
  • Graveske
  • Muldjord
  • Blandede krydderurter
  • Hornvioler eller andre spiselige blomster
  • Vandkande

Sådan laver du et krydderurtebed i en zinkbalje:

  1. Bor et par huller i bunden af en stor zinkbalje, så vandet kan løbe fra, og fyld den halvt op med muldjord. Står krydderurterne i tør jord inden plantningen, er det en god idé at lade dem trække i en spand vand, inden du planter dem. Placer herefter dine krydderurter et stykke nede i jorden.
  2. Sæt de små hornvioler ned mellem urterne, og fyld op med jord, så alle rødderne er dækket.
  3. Vand grundigt til, når du lige har plantet, så jorden falder godt ned omkring alle rødder, og eventuelle luftlommer i jorden falder sammen. Vand uden brusehoved første gang, så jorden bedre kan falde til. Vent med at vande, til jorden er tørret ud i overfladen, da det giver en bedre rodudvikling.

Hvilke krydderurter skal du have i din zinkbalje? Få inspiration i vores store guide til krydderurter i sæson her!

I galleriet nedenfor kan du se vores nemme trin for trin-guide til det fine krydderurtebed: