Efterårsopgaver i drivhuset
Drivhus & Orangeri

8 efterårsopgaver i drivhuset

af Max Martinussen & Kenn Römer-Bruhn 22.08.2019
Foto: Kenn Römer-Bruhn & Lars Lund.
Sæsonafslutning i drivhuset står på hygge, oprydning og rengøring. Læs med, og få inspiration til drivhusets efterårstjekliste.

Alt efter hvor meget du har dyrket og drevet drivhuset, så er det sikkert en veltilfreds træthed, der indfinder sig sidst på sæsonen.

Måske er du godt træt af at spise tomater, og de sidste der hænger og modner, får lov at hænge lige en smule for længe. Agurkeplanterne er snart ved at være færdige for denne sæson. Klorofylet nedbrydes langsomt, og planterne vil snart stå gullige og triste tilbage.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er forskelligt for os alle, hvornår sæsonen er slut. For nogle er det, når den sidste agurk er plukket, andre er straks i gang igen, og er begyndt at nippe til sent sået spinat og efterårskål – måske står der endda spirebakker med planter, der skal overvintre, klar parat til næste sæson.

Fælles for os alle er, at efterår i drivhuset byder på masser af gøremål, også selvom høsten langsomt indstilles.

Efterårsopgaver og gøremål i drivhuset

Der er nok at gøre, og her får du 8 opgaver til at efterårsoptimering af drivhuset:

1. Snup de visne og de trætte

Hvis der stadig er grønne planter i junglen, så giv dem lys og luft. Klip de færdige planter ned og væk, så de, der stadig lever og leverer, kan få lov at komme helt i hus. Væk med alt det døde plantemateriale, så er der mindre føde til svampe og utøj.

Chilierne høstes og syltes eller tørres, og har du haft løgranker til tørre under taget, er det på tide at flytte dem til vinteropbevaring.

Har du stadig enkelte grønne tomater, og er du utålmodig, kan de grønne tomater plukkes og forvandles til en skøn relish.

2. Drivhuset som pitstop til de sarte planter

Når der begynder at blive plads i drivhuset, er det oplagt at flytte nogle af de mest sarte planter, der står ude, ind i drivhuset for en kort stund.

Har du frostfølsomme planter, der skal tages særligt hensyn til, hvis de skal overleve vinteren, skal de stilles indenfor i trygge omgivelser, inden det bliver for koldt. I begyndelsen kan drivhuset godt fungere som læ til sarte planter, og endnu bedre er det, hvis du har et udhus, som er godt isoleret, så det kan holde frosten på behørig afstand.

Udnyt efterårsvarmen og lyset i drivhuset, så de sarte planter ikke skal fylde indendørs længere end højst nødvendigt.

Planter, der skal på plantehotel, kan være f.eks: oliventræer, citrontræer, blyrod og skærmliljer. De klarer sig fint og vandes ganske sparsomt i vinterens løb.

Grav baljen med rosmarin ned

Andre mindre frostfølsomme planter som rosmarin, citronaloysia og laurbær sættes til overvintring i drivhuset. De graves op og flyttes over i store baljer af plast. Efterfyld gerne med velomsat kompost, og grav herefter baljerne ned i jorden i drivhuset. På den måde er rødderne beskyttet. Senere på sæsonen lægges en god omgang tørre blade omkring planterne. Når frosten for alvor kommer, lægges fiberdug på i flere lag. Nu kan de herlige urter overvintre i beskyttede omgivelser i drivhuset.

3. Stormsikring af drivhuset

Efterårsstorme er ikke noget at kimse ad. Når det bliver særligt slemt, kan det koste drivhuset livet, ligesom det kan blive livsfarligt for mennesker og dyr, når glasset flyver igennem luften.

Selv de mindre storme, kan baldre en rude, og det koster penge og måske endda skår i fingrene at få det lavet. Det er langt bedre at sørge for ordentlig stormsikring af drivhuset i tide.

  1. Sørg for at der er læ omkring dit drivhus.
  2. Forstærk konstruktionen med tværstivere og wires.
  3. Skru aluskelettet forsvarligt fast på soklen.
  4. Pas på glasset, fix det løse og det revnede.
  5. Hold vinden ude, ved at lukke og haspe vinduer og døre.

4. Tid til udbedringer og forbedringer

Efteråret skaber luft i drivhuset, og før kulden gør det trist at arbejde udendørs, er det oplagt at få klaret projekterne.

Tænk tilbage på den forgangne sæson. Har der været meget rodet? Har der været for lidt plads til planter eller til kaffehygge? Skal indretningen gentænkes? Indretning af drivhuset behøver ikke være en videnskab.

Hvis der har været for trangt, så skal du måske have lidt mindre plads til planter næste år, og lidt mere gulvplads. Så er der også bedre plads til ophold, og hvis ikke du allerede har et cafébord og et par stole, så kan det varmt anbefales. Det giver mulighed for at benytte drivhuset som opholdsrum og ikke ren og skær produktion.

opbindingsløsning i drivhus

Skal der laves en bedre opbindingsløsning til næste års tomater? Måske skal der skrues kroge i loftet, eller måske skal de eksisterende kroge flyttes, så de passer bedre til de planter, du dyrker.

Drømmer du om varme i bordpladen, så forspiringen næste år kan starte ekstra tidligt? Hvis dét gør det selv-projekt først startes til foråret, så er der ikke meget forspring at hente til de små spirer.

Hvad med vedligehold? Har du noget træværk, der skal males? Ruder der skal fikses? Det er en del af stormsikringen at sørge for, at vinduer er intakte og sidder forsvarligt fast i deres rammer.

Drømmer du om at have indlagt vand eller el? Efteråret er et perfekt tidspunkt at udføre den slags lidt større operationer. Gør det før vinteren kommer, og før det går ud over vækstsæsonen i drivhuset.

Hvis det hele er tip top, og indretningen er som den skal være, så er det måske på tide at tænke på de unikke detaljer. Et drivhus med cresting er utroligt charmerende, og du kan med lidt snilde lave din egen gør det selv-cresting til drivhuset.

Du kan tilføje en ekstra detalje på glasset. Flere steder kan man få lavet gravering i glas. Det kunne være et årstal, nogle initialer, eller en blomst i et hjørne, hvor man får øje på det. Tager du glasset ud af rammen kan du aflevere det hos en glarmester, der tilbyder lasergravering, eller hos en gravør, der er ekspert i den slags arbejde. Det er endda muligt nogle steder på nettet at købe sandblæsning som service hjem, så udsmykningen sker direkte på drivhuset.

5. Brændeovn i drivhuset

Hvis der for alvor skal hygges i drivhuset, så lad det være pejsehygge. Et opvarmet drivhus er en helt anden måde at drive et drivhus, og det vil give mulighed for mange flere timers ophold under glasset end ellers. Der findes mange forskellige typer af pejse og brændeovne til drivhuset. Fælles for dem er, at du skal tage dig nogle forholdsregler.

Vær opmærksom på reglerne i din kommune. Måske vil opvarmningen gøre, at kommunen anser dit drivhus for en udestue.

Desuden er det vigtigt at tænke over udluftningen. Først og fremmest skal røg og kulilte ud af drivhuset. Der skal skorsten til, og den skal være i orden. Tal med en skorstensfejer, for at sikre dig, at arbejdet er udført korrekt.

Ild kræver ilt. Sørg for at luft kan komme ind i drivhuset, når du fyrer. Sæt et vindue eller en dør på klem.

brændeovn og pejs i drivhuset

Der findes en del alternativer til brændeovnen. Du kan også varme drivhuset op med en gasovn, eller en petroleumsovn. El-ovne og terrassevarmere kan være dyre i drift, men nogle terrassevarmere bruger infrarøde stråler, der ikke koster det store at holde i gang.

Hvis du vil opvarme drivhuset med henblik på at kunne dyrke afgrøder om vinteren, må du nok lede efter alternativer. Planterne kræver en konstant temperatur, og en brændeovn vil kræve, at du står op om natten for at fyre, så temperaturen ikke svinger for meget. Et glashus er desuden ikke det bedste til at holde på varmen, så det vil også kræve isolering.

6. Isolering og frostsikring af drivhuset

Når vinteren nærmer sig, er det på tide at isolere drivhuset – hvis du altså vil have overvintrende planter, der ikke tåler den danske isvinter.

Har du ikke et udhus, kan du i stedet isolere dit drivhus med f.eks. bobleplast. Det skal være typen med de store luftbobler. Du laver en kabine af bobleplasten, der samles med pakketape. Jo større kabine, des nemmere er det at holde temperaturen, så den ikke svinger for meget. Bemærk, at kabinen under gunstige forhold kan blive godt varm – også om vinteren. Hold derfor øje med temperaturen, og luft ud efter behov, så varme og luftfugtighed ikke bliver for høj.

Tilskudsvarme kan være nødvendig i perioder, hvis vinteren bliver ekstra kold. Det får du f.eks. med en brænde- eller petroleumsovn.

Sørg også for at dine potter er frostsikre. Det er oplagt at opbevare potter og krukker i drivhuset, også selvom planterne der står i dem, måske sagtens kan klare vinteren. På den måde sikrer du, at potterne ikke sprænger.

Trick til frostsikring af potter og krukker

Tip: Mas en pind igennem potter og krukkers drænhuller, så vandet kan komme ud. Sæt krukkerne på fødder af tegl, sten eller træstumper. Så er du sikker på at vandet kan løbe fra i efteråret, før frosten kommer.

7. Rengøring af drivhuset

Det er et hyggeligt arbejde at tømme drivhuset, for så begynder tankerne og drømmene om det næste haveår. Men hvis planterne skal have de bedst mulige vilkår, så skal du undgå at svamp og utøj overvintrer. Allerede fra de første agurkeplanter begynder at drysse deres tørre blomster ud over gulvet, er det en god idé at være efter det med kosten. Spildt jord og afklippede blade er uundgåeligt i et drivhus, men det gavner at være småfanatisk.

Jo mindre organisk materiale, der ligger og gemmer sig i kroge og sprækker, des mindre mulighed for at svamp og skadedyr kan overleve.

Når sæsonen er slut og vinteren er over os, er det tid til den helt store hovedrengøring af drivhuset. Så har du også god mulighed for få spulet hele huset ned. Væk med alger, skimmel og skadedyrs æg.

nedvaskning af drivhus

Brug brun sæbe, knofedt og en skarp vandstråle. Skrub også barken nænsomt på blivende planter, hvis du kan komme til det. Så får du de sidste insektæg med.

8. Har du overvejet snerydning af drivhusets tag?

Det er sjældent aktuelt i efteråret, men når vi har været flittige og tjekket alle punkter af på efterårets tjekliste, så er det let at læne sig tilbage, og glemme alt om at drivhuset skal ryddes for sne, når det første snelag lægger sig.

Sørg for at passe godt på drivhuset om vinteren, så sneen ikke overrasker og spolerer alt det hårde arbejde, du har lagt i drivhuset.