Drivhus & Orangeri

Pejsehygge i drivhuset - forlæng sæsonen

Tekst og 8.02.2019
Foto: Lars Lund.
Brændeovnen har fundet vej til det moderne drivhus. Læg et par kævler på, og indret drivhuset til vinterhygge i den kolde tid, hvor dyrkningen er på standby. Læs mere om brændeovne i drivhuset her!

Vi er vilde med drivhuse. Aldrig er der solgt så mange som i disse år. Samtidig er der sket store ændringer i den måde, vi bruger drivhuset på. Drivhuset er gået fra at være et rent produktionshus til også at være et sted, vi mennesker kan lide at opholde os. Hyggen har for alvor sneget sig ind i drivhuset. Bordet til kaffekopperne er der, hyggestolene er der og måske også en hængekøje og et par stearinlys. Brændeovnen er næste skridt, så drivhuset også kan være anvendeligt som familiens udehyggested om vinteren

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

BRÆNDEOVN I DRIVHUS TIL HYGGEBRUG

Hvis du anskaffer dig en brændeovn til dit drivhus, er det vigtigt at huske, at den kun er til hygge. Forestiller du dig, at den skal varme dit drivhus op i alle døgnets 24 timer, så dine eksotiske planter kan overleve hele vinteren, vil det kræve, at du står op om natten og fylder mere brænde på. Er din brændeovn i brug hele døgnet, vil det givet også blive for varmt i dit drivhus.

BRÆNDE PÅ OVNEN I DRIVHUSET

En klassisk kakkelovn kan godt varme et drivhus op, men du kan ikke se ilden, og det vil vi helst. Så du skal have fat i en brændeovn med glaslåge. I et drivhus af almindelig størrelse er det vigtigt, at brændeovnen ikke bliver for stor. Den vil i så fald give for meget varme både til mennesker og planter, og den vil kræve for megen plads. På markedet findes der flere mindre, klassiske brændeovne med glasrude i fronten, fx Morsø 1412, den sjove og lidt anderledes Scan 66, Jøtul F105 eller Wikings helt nye miniovn Mini 2 samt flere andre. De kunne alle være rigtig gode bud, afhængigt af hvor meget plads du vil give til brændeovnen.

BRÆNDEOVN I ET DRIVHUS

Brændeovn i et drivhus er rigtig god at have tændt et par timer, mens du spiser en lækker ret, får din kaffe eller læser en god bog på en kølig aften. I princippet må et drivhus ikke bruges til længere ophold, ellers vil nogle kommuner tolke det som en udestue, og så gælder andre regler end reglerne for drivhuse. Hvis du vil være helt sikker på, at din installation følger lovgivningens krav, skal du kontakte din skorstensfejer.

Teltbrændeovnen fra Orland giver kig ind til flammerne både gennem forruden og fra siderne. Ren råhygge i drivhuset.
En mere traditionel brændeovn monteret gennem en mur og med isoleret skorsten.
Skorstenen til brændeovnen er monteret med et lille beslag skruet ind i tagprofilen. Desuden holdes den fast med to barduner, men de er nærmest kun til pynt, når den har beslag ind i taget.
Brændeovnen sættes nu op, og skorstenen skubbes ind i brændeovnen, hvor den låses fast med en særlig klemme.
Skorstenen føres ind i drivhuset gennem et lille hul skåret ud i glas, der efterfølgende hærdes. Det er vigtigt, at glasset omkring brændeovnen og ved skorstenen er hærdet.