Frugter & Bær

Blommer: Brug havens skønne blommer kreativt

af Pia Buusmann og Susie Helsing Nielsen 7.10.2014
Foto: Jes Buusmann
Blommer kan bruges til utallige af mundlækre sager, men brug også havens blommer dekorativt og bring havens efterårslækkerier indenfor. Du finder inspiration til blommer her!

De saftspændte blommer falder ned fra træerne og er en af sæsonens helt store glæder. Spis dem, sylt dem, eller brug dem i kager, is og kranse. Mulighederne er mange, for blommer både smager skønt, men er også dekorative og sætter prikken over hjem i efteråret.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I det tidlige forår blomster de skønne blommer frodigt med et væld af hvide blomster, og om efteråret står de bugnende fulde af gule og røde frugter, som falder til jorden i ubeskrivelige mængder.

Læs også: Få tips til at dekorere din have

Sådan planter og passer du dit blomme-træ

Blommer er træer på mellem ca. 3-6 meter, alt efter hvilken grundstamme de er podet på. Uanset hvilket træ du har plantet, skal du regne med, at der går ca. fem år, før det bærer frugt. Til gengæld har du så et smukt, kraftigt frugttræ, der ofte bærer så meget frugt, at det kan være svært at følge med.

Plant din blomme et solrigt sted i haven i veldrænet muldrig jord i perioden fra september til november. Inden du planter, skal du fjerne potten og løsne rødderne lidt, evt. skære rodklumpen op tre-fire steder ca. 5 cm ind, så røddernes cirkelvækst brydes. Plantehullet skal være større end rodklumpen, så rødderne ikke bøjes under plantningen. Fyld hullet to tredjedele op, og vand grundigt. Når vandet er trukket ud i jorden, fylder du resten af hullet.

Inden jorden til sidst trædes let til, skal du se efter, om træet står i samme højde, som det gjorde i potten. Hvis ikke, skal du trække rodklumpen op til rette niveau. Slut gerne af med at lægge et lag grov kompost oven på jorden, så træet lige så stille tilføres næring, og så jorden holder sig fugtig, og ukrudtet ikke kan etablere sig og konkurrere med træet.

I det første år efter plantning skal du huske at give træet rigeligt med vand. Vand grundigt med mellemrum frem for hyppig sjatvanding. Rødderne skal søge i dybden, hvor de efterhånden skal kunne finde vand selv. Fjern ukrudt og græs omkring det nye træ, da det konkurrerer med træet om næringen i jorden.

Dit blommetræ udvikler sig mest harmonisk, hvis du ikke beskærer det. Er det alligevel nødvendigt, skal du gøre det under eller lige efter høsten. Der er træet i fuld vækst og kan derfor lukke sårene med det samme, så skadelige svampe ikke kan trænge ind.

I galleriet herunder kan du finde inspiration til at bruge havens blommer: