Citrustræer: Få din indsats til at bære frugt
Når man ikke er bosat under sydlige himmelstrøg, kræver det en ekstra indsats at skabe eksotisk stemning i haven. Citrustræer er en oplagt løsning til netop dette. De har den helt specielle egenskab, at de blomstrer året rundt, og da frugtmodningen tager op til et år, er det helt almindeligt at se både blomster og frugter på selvsamme træ.
Citrustræer - en stor familie
Citrusslægten omfatter rigtig mange arter og krydsninger, der tæller både appelsin, grapefrugt, lime, pomerans, pompelmus, kumquat og mandarin. Arterne har igennem årtusinder krydset sig med hinanden, og det er derfor umuligt at sige, hvilke der er de oprindelige arter. Man kan altså forestille sig, at citronen er en hybrid mellem lime og for eksempel pompelmus. Fælles for dem alle er dog, at de dyrkes på samme måde.
I teorien kan citrustræer sætte blomster og frugter hele året, og visse steder i Spanien er der for eksempel tre appelsinsæsoner om året. Her i Danmark vil dine citrustræer sandsynligvis altid få blomster om sommeren og frugter om vinteren. Træerne kan blive op til 7 ½ meter høje - afhængigt af sort.
Selvom det tager tid, så kan det altså godt lade sig gøre at få store citrustræer herhjemme, så længe man plejer dem korrekt.
Kend din frugt
Alle citrusarterne er stedsegrønne træer. Grenene er ofte tornede, bladene er blanke og læderagtige med kirtler, de rindeholder æteriske olier, hvilket kan ses som små lyse pletter, når man holder bladet op mod lyset. Blomsterne er sart rose til hvide eller svagt gullige med en kraftig, lidt tung duft.
Guide: Dyrk kumquat (Guldorange)
De fire-frem kronblade er tykke og voksagtige. Fruten er et flerrummet bær med en meget sej skal. Det saftige frugtkød er opdelt af hindeagtige vægge, de velkendte frugtbåde. Citrusfrugter kan, ligesom æbler og pærer, fås i forskellige sorter med forskellige egenskaber, såsom modningstidspunkt, saftighed, skallens tykkelse og sygdomsresistens.
De citrusfrugter, vi køber i dag, har alle været udsat for forædling med henblik på at udvikle frugter med få eller ingen kerner. Nogle citronsorter er grønne, selv når de er modne. For at gøre dem mere salgsbare, behandles de med ætylengas i en uges tid, hvorved de bliver gule og mere indbydende. Ætylengas er en ganske uskadelig gasart, som frugterne også selv udskiller, når de modner. Det er derfor, man ikke skal stille blomster sammen med frugt, da det får blomsterne til at afblomstre alt for hurtigt.
Citrusfamilien spænder bredt - fra de små kumquat til de store grapefrugter.
Sådan dyrker du citrontræer
Det er let at opdyrke dine egne citrustræer. Kom et par friske kerner fra en citron, appelsin eller anden citrusfrugt i en urtepotte med en jord, der består af en fjerdedel grov let sur spagnum og tre fjerdedele muldjord blandet med groft sand/grus - aldrig kompost.
Du kan så året rundt, men det bedste tidspunkt er tidligt forår. Sæt urtepotten et lyst, varmt og gerne fugtigt sted. Lad ikke jorden tørre ud, men vand kun, når den næsten er tørret ud i overfladen - for meget vand får kernerne til at rådne. Sæt eventuelt en plastikpose over urtepotten for at bevare fugten. Du må ikke gøde, før spirerne er blevet til planter med flere rigtige blade (altså ikke kimblade).
Sådan planter du citrustræer
Start med at købe en speciel jord, som er velegnet til citrusplanter. Det er en sur, kalkfattig og jernholdig jord, og den bør være let og porøs. Det er muligt selv at blande citrusjord af grov spagnum, muldjord og sand, 0-4 mm, men husk at tilsætte citrusgødning. Planterne trives bedst i krukker, der passer til deres størrelse, da en for stor krukke kan hæmme rodvæksten. Det kan være en god idé at vælge en mørk potte, da den vil sørge for et varmere klima i jorden.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Citrontærte med marengslåg
Husk et godt dræn
Drop underskålen udendørs, men sørg for, at der er et drænhul, så rødderne ikke sopper i vand, og at der er et godt dræn af lecakugler eller potteskår i bunden. Citrusplanterne skal ikke plantes for dybt, og det gør ikke noget, hvis de øverste rødder blottes. Rødderne kan ikke lide hyppig ompotning, så hvert tredje eller femte år er rigeligt. Det bedste tidspunkt at ompotte er kort inden foråret, hvor planterne stadig er i dvale.
Når du skal plante om
Når planterne har udviklet et rodnet, som holder på jorden, når du tager dem ud af potten, skal de pottes om i en større potte. Citrustræer bryder sig ikke om at blive omplantet, så plant gerne dit træ i en stor krukke, og bland gerne lecanødder i pottemulden. Der kan gå op til 5-10 år, før planten begynder at blomstre. Citrustræer er selvbestøvende, hvilket vil sige, at et citrontræ for eksempel ikke behøver en anden citronart for at blive bestøvet.
Vanding af citrustræer
Når du skal vande dine planter, skal du huske, at citrusplanter ikke trives med postevand. Kalken kan ophobe sig i jorden og binde mineralerne, så plantens rødder ikke når at optage dem. Derfor skal du vande med enten indsamlet regnvand eller kogt, afkølet vand.
I sommerperioden vandes citrusplanterne jævnligt ud fra devisen, at de hverken må tørre ud eller soppe i vand. Ved vanding tilsættes en speciel citrusgødning, der kan fås på planteskoler (NPK-sammensætning på 4-1-3). Denne jernholdige gødning sikrer sunde, grønne blade og god frugtudvikling. Se den anbefalede dosering på flasken.
I dvaleperioden om vinteren skal der vandes meget sparsomt, og kun hvis jorden er tør i toppen.
Gødning
Det er bedst at gøde med en speciel citrusgødning, da planterne har et andet næringsbehov end andre stueplanter. Forkert gødning vil medføre gullige blade med grønne bladnerver.
Undgå at gøde om vinteren, da gødningen kan ophobe sig i jorden og skade planten.
Vinteropbevaring af citrustræer
Det optimale sted at vinteropbevare citrusplanter er en lys udestue med temperaturer på 5-10°. Her skal de opbevares fra slut-september til maj.
Har du ikke en udestue, kan en placering tæt på et vindue i et lyst rum uden opvarmning også du. Er det et mørkt rum, kan det være nødvendigt at bruge tilskudslys i form af en vækstlampe. Er citrusplanten placeret tæt på et vindue, er det vigtigt at passe på, at den ikke får direkte sol i det tidlige forår, for så er der risiko for, at kronen bliver overophedet, mens rødderne stadig er kolde. Det stresser planten.
Pas på rødderne under frost
Det er især rødderne, der er udsatte, når der kommer frost. Derfor kan det være en god idé at pakke krukken ind i f.eks. bobleplast eller isolere med halm eller gran.
Overvintring i drivhus
Et drivhus er også et oplagt sted at vinteropbevare planterne, men kommer der frost, skal der være mulighed for enten at opvarme drivhuset eller flytte planterne til et frostfrit sted midlertidigt.
Overvintrer citrusplanten i en udestue, et orangeri eller et drivhus, er det vigtigt at holde øje med temperaturen i foråret. Er det et varmt forår, skal der luftes ud og skygges omkring planten.
Citrustræet skal vænnes til varmen
Det kræver tilvænning, når citrustræet sættes ud i maj-juni, når al fare for frost er ovre. Skiftet i temperaturen og det kraftigere lys kan være hårdt for planten. Sæt den derfor i skyggen det første stykke tid, og dæk den til med fiberdug om natten.
Efterfølgende skal planten placeres på en lun plads i sol uden for meget blæst. Den trives ikke godt i drivhus eller udestue om sommeren, da temperaturen og luftfugtigheden kan være svær at styre, og der dermed er større risiko for svampe- og skadedyrsangreb.
Typiske udfodringer ved dyrkning af citrustræer
Bladtab
En sund citrusplante skifter blade over tid, så det gør ikke noget, at planten taber en smule blade. Men taber den mange, kan det skyldes overvanding, vandmangel eller mangel på gødning.
Hvis citrustræet taber bladene, mens det står til overvintring indenfor, kan det skyldes flere ting - fx lysmangel, temperaturen (den skal helst være 5-15 grader), vanding, luftfugtigheden eller en kombination af flere af disse faktorer. Derfor kan det være en god idé at lade døre og vinduer stå åbne et stykke tid, så planten kan vænne sig til de nye forhold.
Lav dine egne citrusplanter
TIP!
Jo mere lys, jo højere temperaturer kan planten klare. Og jo mere lys, jo mere vand skal planten have. Jo højere luftfugtighed, jo mindre vand. Derudover kan bladfaldet også være en reaktion på udtørring på et tidligere tidspunkt.
Overvanding
Vander du for meget, kan plantens rødder angribes af svamp, som får bladene til at falde af. Klip også døde grene af, så de ikke smitter de andre.
Næringsmangel
Får citrusplanten lyse eller gule blade, visne bladkanter eller tørre pletter på bladene, kan det være et tegn på, at den mangler næring. Men pas på ikke at overgøde, da gødningen kan ophobe sig i jorden. Følg den angivne dosering på flasken.
Skadedyr
Bladlus, skjoldlus, spindemider og uldlus er bare nogle af de skadedyr, citrusplanterne kan blive inficeret med. Så snart planten sættes ud i maj, hjælper vind, vejr og havens nyttedyr med at holde angrebene nede. Gennemgå også planten, og fjern de skadedyr og inficerede blade og grene, du kan komme i nærheden af.