Figentræ med figner
Frugter & Bær

Guide: Figentræer - dyrk selv lækre figner

af Xenia Wieth og Max Martinussen. 15.06.2020
Foto: Pernille Enoch, Hanne Gabel Christensen, Jes Buusmann og Inger Rønnenfelt.
Plant et figentræ, og dyrk dine egne figner i haven - læs vores plejevejledning her.

Figner er de spiselige blomsterstande af almindelig figen, Ficus carica, der stammer fra Vestasien. Men figenslægten omfatter mere end 750 arter. Det enorme antal skyldes formentlig planternes specielle ”samarbejde” med særlige hvepsearter, som tager sig af bestøvningen.

Siden oldtiden har figentræet været symbol på liv, frugtbarhed og velstand. Det stammer fra sydligere egne, men har du plads på et beskyttet sted i haven eller i drivhuset, kan du også her til lands dyrke velsmagende figner.

Figner nydes friske f.eks. som dessert eller til ost. Har høsten været stor, kan overskuddet forvandles til marmelade. Tørret, presset frugtpulp sælges som frugtlæder eller figenpålæg, og tørrede figner har et højt indhold af kostfibre og antioxidanter foruden vitamin C og E.

Flere klassiske stueplanter tilhører figenslægten. Det gælder f.eks. birkefigen, Ficus benjamina, nok bedre kendt under navnet stuebirk. Gummifigen, Ficus elastica, sælges under navnet gummitræ, mens Ficus lyrata med de store, let bølgede blade hedder violinfigen på dansk.

pasning og pleje af figentræer

Pasning og pleje af figentræ

Figentræer er hårdføre, selvom man ofte taler om at det skal have varme og en plads i læ. Træet tåler uden videre frostgrader, men skal frugterne nå at modnes hvert år, så skal træet placeres et sted med masser af sol og læ. Den bedste placering vil ofte være op ad en vestvendt eller en sydvendt mur.

Figen kan klare sig i meget jord, men som med temperaturen skal der den rigtige jord til, hvis træet rigtig skal trives. Giv gerne en nærringsfattig og kalkrig jord, og med godt dræn, der sørger for, at vandet ikke får lov at stå længe omkring rødderne.

Tynd ud i sommerens blade, så fignerne, der dukker op på grenene, får lys nok til at blive modne. Pas på ikke at få saften på huden — læs mere under beskæring længere nede.

Sørg desuden for at fjerne rodskud, hvis ikke du vil have, at planten breder sig.

Ønsker du at dyrke figentræer for at få en stor høst, er det bedste sted i drivhuset, hvor planten får al den varme den har brug for. Sørg for at figentræet får rigeligt vand, særligt hvis det står i et drivhus eller i krukker og baljer.

Du kan gøde med kompost omkring planten hvert forår netop som bladene viser sig, og igen et par gange i løbet af sæsonen.

Figentræet er nøjsomt og angribes kun sjældent af skadedyr. Træet har hjemme i tørre og stenede egne, så jorden må gerne være til den magre side.

Beskæring af figentræ

Figentræer kan beskæres året rundt. Det anbefales at forme træet, så man får så mange skudspidser som muligt. Figentræer kan sætte frugt både på årsskuddene og på sidste års skud – dog gør ikke alle sorter begge dele. Pas på — saften kan ætse huden, så sørg for at have et par gode havehandsker på under arbejdet.

Figentræer i krukker

Du kan godt dyrke figener i krukker. Vær dog opmærksom på, at de ikke tørrer ud. Figentræer kan med fordel dyrkes i en balje. Den begrænsede plads til rødderne gør det nemmere at styre væksten. Vær opmærksom på, at træer dyrket i balje er mere sårbare over for frost, så beskyt dem om vinteren.

Figentræer vil trives hvis de bliver omplantet med 3-4 års mellemrum, for på den måde at sørge for, at der er god og næringsrig jord.

Formering af figentræ

Du kan let formere figentræet ved at tage nogle af de rodskud som dukker op fra planten. Du kan desuden bøje lavthængende grene ned til jorden, hvor de hurtigt vil slå rødder, der hvor de har kontakt til mulden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bestøvning af figentræ

Bestøvningen af figentræet er et kapitel for sig selv. Planten er afhængig af en lille galhveps for at kunne sætte frugt. Nogle figenblomsterstande indeholder hanblomster og sterile hunblomster, galleblomster, som galhvepsen lægger æg i. På vej ud får de unge hvepse støv på sig fra hanblomsterne i samme blomsterstand. Turen går videre til den spiselige figen med de frugtbare hunblomster, som bestøves. Hos de sorter, vi dyrker i Danmark, udvikles fignerne uden bestøvning, da galhvepsen ikke lever hos os.

Figensorter med stort udbytte

Til friland bør man vælge hårdføre sorter som ’Brown Turkey’, ’Bornholmerfigen’ eller ’Smyrna’ for at få et rimeligt udbytte. Under lune og mere beskyttede forhold kan man også dyrke f.eks. ’Petrovaca’ eller ’White Marseilles’.

TIP: En af verdens fineste samlinger af figentræer kan ses i Palmehuset i Botanisk Have i København. Her forsøger forskere fra Københavns Universitet at kortlægge figenslægtens indviklede familieforhold.

Vidste du: Buddhafigen, Ficus religiosa, hedder sådan, da det ifølge legenden var i skyggen af dette træ, Gautama Siddharta blev til Buddha, som betyder ”den oplyste” på sanskrit.