Højbede med blomster i
Haveindretning

De bedste tips til at anlægge (og dyrke planter i) højbede

af Bente Halkjær. 30.05.2024
Foto: Kira Brandt.
Højbede er blevet populære i haven, og de afgrænsede bede er gode til såvel grøntsager som krydderurter og blomster. Her får du en guide til, hvordan du dyrker planter i højbede!

For mange er haven et fristed, hvor du kan lade op i en travl hverdag. Hvis din have er stor, er det oplagt at inddele den i mindre afdelinger. Denne inddeling kan f.eks. ske ved at bygge højbede, hvor der både dyrkes grøntsager, krydderurter og blomster.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her får du en guide i ti trin til, hvordan du anlægger højbede på bedste vis.

Sådan anlægger du højbede

1. Lav en skitse

Inden der etableres højbede i haven, er det en god idé at lave en skitse af haven og placere højbedene på skitsen, så du får et indtryk af, hvordan haven kommer til at se ud.

2. Ikke for mange, ikke for få

Højbede giver en god mulighed for at bygge ud – så du kan starte med få og så sætte flere op senere, hvis du har lyst til at få flere bede, og pladsen tillader det.

3. Skal kunne nås fra begge sider

Da det ikke er meningen, at man skal træde på jorden i højbedene, er det vigtigt, at hele bedet kan nås fra kanterne, og det vil i praksis sige, at det kun skal være omkring en meter i bredden. Så kan du uden besvær nå bedet fra begge sider.

4. Gangarealer

Afsæt plads til gangarealer mellem bedene, og her skal mindst beregnes omkring en halv meter.

5. Vind og vejr

Når højbedene skal placeres, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilke planter du ønsker at dyrke, så de kan få deres lysbehov dækket. Ønsker du fx at anlægge en køkkenhave i højbede, er det vigtigt at finde et sted med både sol og læ.

6. Klargør jorden

Når du har besluttet, hvor højbedene skal være, skal den underliggende jord forberedes, da dette sikrer, at planternes rødder lettere kan arbejde sig ned i jorden, så planterne trives bedre.

Hvis der er græsplæne det sted, hvor bedene skal etableres, starter du med at skrælle græslaget af, og herefter graves jorden godt igennem, ligesom eventuelle ukrudtsrødder fjernes. Du kan med fordel indarbejde kompost i jorden i forbindelse med gravningen.

Alternativt kan man også vælge at placere flere kasser oven på hinanden, så planterne har tilstrækkelig jord, uden at havejorden skal bearbejdes.

7. På med jorden

Rammerne placeres, når underlaget er i orden, og bedene kan fyldes med jord, som dine planter vil trives i. Jorden kan blandes med kompost, som du i nogle kommuner kan hente kvit og frit på genbrugsstationen. Der fyldes godt op i bedene, og da jorden falder lidt samen, kan du lægge mere jord i kasserne efter et par uger, og herefter kan du gå i gang med at så og plante.

8. Vand og varme

Det geniale ved højbede er, at jorden hurtigere bliver varm her end i jordhøjde, hvilket bevirker, at planterne kan komme i god vækst tidligere på foråret. Det er skønt, når det kribler i fingrene efter at komme i gang. Du skal dog være opmærksom på, at jorden hurtigere bliver tør i disse bede, og derfor er det særlig vigtigt at være opmærksom med vandingen.

9. Flerårige planter

Dyrker du flerårige planter i højbedene, skal du tage højde for, at jorden langs kanterne kan blive meget kold i vintermånederne, og derfor skal du undlade at placere sarte flerårige planter på disse steder.

10. Evaluering

Når sæsonen lakker mod enden, er det en god idé at gøre status over, hvad der gik godt, og hvad der var knap så vellykket i højbedene. På den måde bliver resultatet bedre og bedre for hvert år.

Få flere tips dine højbede i galleriet nedenunder