Kig med inden for havelågen, når vi besøger havedesigner Dorthe Kvist i hendes blomstrende byhave.
Haveindretning

Havedesignerens hippiehave

Tekst og 3.08.2016
foto: Pernille Kaalund. Styling: Dorthe Kvist.
Kig med inden for havelågen, når vi besøger havedesigner og forfatter Dorthe Kvist i hendes blomstrende have tæt på byen. Med kaglende høns i baghaven, gulerødder på garagetaget og selvforsyningsdrømme i drivhuset er hendes have et slaraffenland for en moderne boheme.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Der er ikke meget, der tyder på at matriklen er beboet af en havedesigner, når man kommer til den skæve hæk og den sorte låge, der fører ind til Dorthe Kvist og hendes familie. Men straks man kommer ind ad den røde afskallede stalddør, der fører ind til baghaven, bliver man mødt af en eventyrlig verden af små pladser, en frodighed af planter i krukker og bede, arrangementer med vand og blomster, kaglende høns og et drivhus, der bugner af auberginer, agurker og tomater i alle farver. Haven her, er man ikke i tvivl om, tilhører en meget begejstret havenørd. Sensommersmag: Brusende hindbærdrik

Jordbærbed på væggen og gulerødder på taget

Pladsen synes overalt at være udnyttet optimalt, selv på taget af garagen er der anlagt en urban køkkenhave med hestebønner, kål, og gulerødder og meget mere. Der blev lagt nyt tag på garagen med en kraftig konstruktion, der kunne bære de fem store højbede, som nu udgør størstedelen af køkkenhaven. Høns er der også blevet plads til i havens sydlige hjørne. På husets sydside har Dorthe lavet et bed til sydfrugter og jordbær. Her gror fersken og abrikos, og jordbærrene stortrives på den sydvendte væg. At dyrke lodret er nemlig en fantastisk måde at udnytte pladsen på.

Kreativitet og mangfoldighed

Kreativitet er et gennemgående tema i hele haven, og overalt er der sjove og overraskende finurligheder. Rækværket på terrassen er lavet som et grafisk virvar af neongul plastiksnor, der hænger sukkulentbilleder på væggen, og brændestykker er brugt som sofaborde på terrassen foran den hyggelige sofa bygget af paller. Ved siden af det gamle krogede blommetræ har Dorthe indrettet en solkrog, hvor der vokser en mangfoldighed af figen, stikkelsbær, kiwi, tomater, klematis og gojibær. Haven i august: Det skal du gøre

Havedesignerens anbefaling: Kun organisk gødning

Haven bliver udelukkende gødet med organisk gødning. Familien har seks høns og dermed masser af hønsegødning. Derudover henter de en trailer fuld af hestegødning hvert efterår, som de hælder ud i bedene, og til grøntsagerne og urterne laver Dorthe nældevand til at gøde med. Der skal ikke gift hendes have, og hun mener ikke, at der er nogen grund til at tage syntetiske midler i brug, når nu naturen klarer sig så fint selv. I galleriet herunder kan du se mere fra havedesignerens hippiehave!