vinterhave
Haveindretning

Vidunderlig vinterhave

af Marian Haugaard Steffensen 18.01.2020
Foto: Jeannett Fruergaard.
Med det rigtige plantevalg og en god struktur, kan vinteren i haven være en meget smuk årstid. Jeannett Fruergaard satser på elegante græsser og tydelige sigtelinjer.

De fleste tænker på at få en smuk have om sommeren, når haven planlægges. Dernæst kommer forårets løgplanter og efterårets høstfarver, men vinteren i haven er sjældent en del af planlægningen. Sådan er det ikke hos Jeannett Fruergaard og Leif Jensen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Vi har helt bevidst anlagt haven, så den også er interessant om vinteren. Det er derfor, at bedene med græsser ligger nede omkring huset, forklarer Jeannett Fruergaard.

HAVEFAKTA

Her bor:
Jeannett Fruergaard, Leif Jensen og deres datter Filippa.
Hvor:
Stoholm i Midtjylland.
Havens størrelse:
10.000 m2 have.
Havetype:
Stor landbohave i moderne udgave med græsbede og potager.
Havens alder:
Hække og beplantning med roser anlagt i 2001, efter design af havearkitekt Lene Juhl Jørgensen. Græsbede anlagt i 2015-2016 designet af landskabsarkitekt Kjeld Slot.

– Vi havde tidligere historiske roser rundt om huset, men de havde en begrænset periode, hvor de var pæne. Græsser er pæne hele året, så derfor var det et bevidst valg, at vi skiftede roserne ud med græs- og staudebede, supplerer hun.

Alle steder i haven er der akser, som giver en flot struktur året rundt. Græsbedene strækker sig mod syd i tre lange striber ud fra husets gavl, hvor Jeannett og Leif har en lækker overdækket terrasse.

haveinspiration

Stor vinterappeaL

Græsserne står i vintertiden med smukke blomstertoppe over de smalle blade. En høj og elegant almindelig blåtop med gule strå svajer over bedene og hænger yndefuldt ud over græsgangen mellem dem. Strå og blomster er så slanke, at man sagtens kan se igennem planten, så den virker lidt som et tyndt gardin. ’Transparent’ hedder den derfor. Lysende grupper af græssen mosebunke med nærmest dunede blomstertoppe giver både farve og en anderledes struktur og tekstur i bedene. En enkelt græs blomstrer ikke, men står med sine mange smalle blade som en sprudlende fontæne i bedet. Det er finstrået elefantgræs ’Gracillimus’.

inspiration

Imellem græsserne vokser stauder. Nogle havepurpursolhat og kærtepileurt er stadig i blomst, andre står som fine frøstande sammen med indianermynte og solbrud og giver mørke punkter imellem græsserne.

– Vi kan godt lide, at man kan se, at årstiderne skifter. Vi har fx flere stauder med flotte frøstande.

Derfor klipper hun heller ikke græsbedene ved huset ned før om foråret. Det foregår i marts, hvor kanterne også bliver taget og bedene luget igennem, og så klarer bedene stort set sig selv herefter.

7 designtips til vinterhaven

  • Græsser og stauder, som er særligt flotte om vinteren, er plantet i bede, som kan ses og nydes inde fra huset.
  • Bøgehække, som ikke taber de visne blade og deler haven op i rum.
  • Tydelige akser deler haven op og giver struktur.
  • Sigtelinjer styrer blikket imod de flotteste fokuspunkter.
  • Træer er plantet med tanke på, at de skal have en smuk silhuet uden blade.
  • Stedsegrønne planter holder haven grøn hele året.
  • Der skabes blikfang med strukturelle elementer som pergola, havelåge og store krukker.

Akser giver struktur

Flotte bøgehække deler haven ind i rum. Særlig markant står hækken rundt om den store køkkenhave, som er inddelt i fire store bede med en korsgang.

haveindretning

Her dyrker Jeannett og Leif alle de gode grøntsager og krydderurter, de bruger i køkkenet. Men også i vintertiden er her noget at se på. Først og fremmest hækken og strukturen, men også grønne og røde grønkål, rosenkål, palmekål og porrer kan nydes hele vinteren ligesom de vinterfaste krydderurter, som først klippes ned om foråret.

haveindretning

Her har Jeannett og Leif plantet en allé af guldregn, som er underplantet med stauder og græsser i lime, hvidt og lysegult. I vintertiden markerer den engelskblå havelåge sig tydeligt og smukt. Stien fører igennem lågen over i et naturområde, det aktive par har etableret på den anden side af vejen med udgravede søer, enge og træer.

Overflod af frugt

Rundtomkring i haven er her mange træer og buske med bær til vinterens fugle, og så er her en frugthave, der siger spar to til de fleste, for Leif er bidt af en gal podemester og har podet rigtig mange æbletræer.

frugthave

Her er også kirsebær, pærer, blommer og valnødder.få sidder stadig lidt æbler. Det er indlysende, at familien ikke kan spise al frugten fra de mange træer, men så er der også noget til fuglene, og nedfaldsfrugten indgår under alle omstændigheder i det biologiske kredsløb.

køkkenhave

Jeannett og Leif klipper først ned og rydder i køkkenhaven om foråret, så de kan nyde artiskokkernes brune hoveder igennem vinteren. Palmekål og rosenkål er gode at høste af hele vinteren.

have inspiration

De lette græsser præger bedene i vintertiden. Almindelig blåtop med de slanke gule strå løfter sig op over de øvrige planter og giver bedet lethed.

have vinter

Den flotte akse gennem pergolaerne og hækken til den lille skov er ekstra markant en vinterdag med sne.