Gøremål i haven i uge 47.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 47

Af 0 26.10.2021
26.10.2021 - af: Redaktionen. Foto: Tonie Ørvad Andersen
Der er nok at lave i haven, selvom opgaverne bliver mere og mere triste. Her får du inspiration til gøremål i haven i denne uge.

Denne havesæson går langsomt på hæld, og heldigvis kan vi gøre lidt for at tyvstarte på næste års sæson i køkkenhaven – så det er ikke trist og gråt det hele!

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 47

Tjeklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  1. Gør krukker forårsklar
  2. Brug tid på tagrenden
  3. Plant det første af næste års høst i køkkenhaven.
  4. Vand de stedsegrønne

Gør krukkerne forårsklar

Det er sidste udkald for at plante dine krukker til med forårsløg, fx tulipaner, krokus og vibeæg. Husk, at dine krukker skal være frostsikre, hvis du ikke vil risikere, at de revner, når vand og jord fryser til is. Er du i tvivl, så bind en hessiansæk eller lignende om krukken for at isolere den. Læg gerne lidt grus under løgene. Det fungerer som dræn, så løgene ikke rådner i meget vådt vejr. Læg eventuelt flere løg i samme krukke i lag, med de største, seneste løg nederst og de mindste, tidligste løg øverst.

Tag dig tid til tagrenden

Når havens træer har sluppet de sidste blade, er det en god idé at rense tagrenden. Især over sårbare bede med planter som fx haveiris, Iris x germanica, der rådner, hvis det pludselig vælter ned med kaskader af vand.

Du kan stadig så og plante i køkkenhaven

Køkkenhavesæsonen regnes nu for slut af de fleste, men faktisk kan du allerede nu tage hul på næste års sæson. Er vejret fint og jorden ikke alt for klæg, kan du fx sætte hvidløg og plante nye jordbær- og rabarberplanter. Vil du høste krydderurter til sommer næste år, kan du plante de mere hårdføre af slagsen såsom purløg, løvstikke og oregano og så frø af persille og dild, som vil spire meget bedre til foråret, når de har været igennem en vinter med kuldepåvirkning.

TIP! Giv de stedsegrønne planter en spand vand, så de er saftspændte og fit for fight, når frosten kommer.

Kompost uden aske, tak!

Pejse og brændeovne er i fuld sving lige nu, og askeskuffen fyldt, men tøm den ikke på komposten. Aske er nemlig meget basisk, og det har jorden ikke godt af. Husk i øvrigt, at det faktisk er forbudt at brænde papiraffald som aviser og mælkekartoner af i pejsen derhjemme, da temperaturen ikke bliver høj nok, og røgen derfor forurener for meget. Det samme gælder træ med maling på samt alt imprægneret eller lakeret træ.