Gør det selv: Lav en rustik havebænk

En havebænk er både praktisk og pyntelig i de fleste haver. Denne rustikke havebænk er hurtig at lave og kan laves i nøjagtig den højde, du ønsker, så den er god at sidde på. Du kan også bruge den dekorativt, ved at sætte fine krukkevækster på. 

Lav en rustik havebænk:

Det er muligt at købe en gennemsavet træstamme på et savværk eller måske i velassorteret trælast. Stammen, som er brugt i denne guide, er af egetræ og tre meter lang. Benene laves af runde stolper der tappes fast i huller på bænken med kiler. Det er smart og virker godt - og så er du helt fri for skruer, søm eller beslag. 

 

Det skal du bruge til din bænk:

Værktøj:

  • Forstnerbor, 30 mm. 
  • Tapbor, 30 mm.
  • Økse.
  • Boremaskine.
  • Tømmer- eller motorsav.

Materialer: 

  • En gennemsavet træstamme, 3 meter eller bænkens ønskede længe.
  • Stolpe af hårdt træ som fx robinie, 3 meter.

Sådan laver du en havebænk:

Step 1:

Start med at lave benene til din bænk. Skær de to ben ud af runde stolper i en længde, som passer til en god siddehøjde, ca. 35 cm.

For at benene kan sidde fast på stammen, skal du lave en tap på ca. 4 cm i den ene ende af hvert ben. Tappene laves nemmest med et tapbor, men du kan også forme tappen ved at hugge den ud med en økse og kniv.

Step 2: 

Bor huller til benene i stammens underside. Bor med dit fostnerbor i en skrå vinkel, så benene går ud til siden og enten lidt fremad eller bagud. Hullerne skal have samme diameter og dybde, som tapperne på benene. Pas på at du ikke borer igennem siddefladen på bænken!

TIP: Du kan evt. sætte tape på fostnerboret ved 4 cm, så du ved, hvor dybt du skal bore. 

Step 3: 

Sav nu et spor i tappen på benene. Brug enten en fukssvans eller en bordsav, og sav midt i tappen og helt ned. Kilerne kan du lave af et stykke af dine stolperester. Brug en lille økse til at flække stykket i mindre stykker, så du får nogle grove spåner, der er et par mm. tykkere end sporet i tappen. Hug spånerne til, så de bliver tyndere i den ene ende og dermed kileformede. 

Step 4: 

Bank nu kilerne lidt ind i tappen - bare så de lige sidder fast. 

Step 5:

Til sidst tager du hele benet og banker tappen med kilen ind i hullet på stammen. Brug bagsiden af øksen eller en mukkert. Da kilen er lidt tykkere end sporet i tappen, vil den sørge for, at benet sidder helt fast, når du banker det i bund.