

8 lækre, men oversete kål, du kan dyrke i haven
Vi kender alle spidskål, blomkål, broccoli og hvid- og rødkål. Men der findes mange andre smagfulde kål, som ikke så ofte ender på vores tallerkener. Det er synd, for udvalget af de sunde kål er ganske stort. Vi guider dig til glaskål, savojkål, russisk grønkål, flerårig havekål, palmekål, kålroe og pak choi, og hvordan du dyrker dem.

Sådan dyrker du kål i haven
Vælg de rigtige sorter
Tjek altid udviklingstiden på de forskellige kålfrø, før du køber dem, da der er stor forskel på, hvor lang tid de enkelte sorter tager fra frø til høst. For tidlige sommerkål med hurtig udvikling kan der gå 50-75 dage fra frø til høst, mens vinterkålen ofte har en noget længere udviklingstid. Til gengæld kan de fleste vinterkål høstes i milde vintre frem til marts.
Såning eller forspiring?
Hvis du vil høste kål tidligt, er det en fordel at forspire frøene indendørs eller i drivhuset allerede fra marts-april. Brug så- og priklejord, og sørg for masser af lys, for ellers bliver planterne lange og ranglede. Hold såbakkerne fugtige, men ikke våde, det kan få frøene til at rådne. Frøene kan også sås direkte i jorden i april-maj. Udtynd planterne, når de er kommet op, så der er mindst 25-30 cm mellem dem, alt efter hvor meget plads kålen kræver. Skal kålen anvendes som anden afgrøde efter tidlige kartofler eller spinat, kan såningen strækkes helt til juli.
Placering og pasning
Stort set alle kål vil gerne stå solrigt i en veldrænet, humusrig jord, der er neutral eller lettere kalkholdig. Dog er fx grønkål noget mere nøjsom og kan gro i al slags jord. Kål danner mange store blade, så de kræver både vand og gødning i vækstsæsonen. Dæk gerne havejorden med god, halvomsat kompost eller dyremøg, eller gød planterne med færdigblandet, langtidsvirkende, organisk gødning.

Dyrk din egen strandkål
Undgå skadedyr
Vil du have fine kål uden insektgnav, skal planterne dækkes med fiberdug eller bionet allerede fra udplantningen. Hvis du ikke vil pakke kålen ind, skal du holde øje med den hvide kålsommerfugl, der begynder at sværme over kålene omkring sankthans. Den lægger sine gule æg under bladene. Æggene mases let med en tommelfinger, så fjern dem for at begrænse antallet af larver, der er sultne og kan plyndre et helt kålbed, hvis de får lov.
Heldigvis vokser grønkålen lystigt videre trods larveangreb, så når larverne har forpuppet sig og er væk, vil planterne igen udvikle store flotte intakte blade, så fortvivl ikke, hvis der kommer larver i dine kål.

Fermentering for begyndere + opskrifter
inspiration til 8 sprøde kål-sorter







