Køkkenhave

Kom godt i gang med køkkenhaven

af Bente Halkjær 19.03.2019
Foto: Tia Borgsmidt.
Det er dejligt selv at dyrke grøntsager, hvad enten du har have eller blot et stykke jord i en haveforening. Lige nu kan du begynde at forberede jorden, så den er klar til såning fra omkring april. Få den spirende guide her til køkkenhaven!

Forventningens glæde er den største, siger man, og her i det tidlige forår, hvor det kribler i de grønne fingre, er forventningerne til sommerens høst af grøntsager altid enormt store. Men inden du når dertil, venter der altid et stykke jordarbejde, uanset om du allerede har en etableret køkkenhave eller er nybegynder, for det er desværre ikke nok blot at drysse en pose frø ud på den nøgne jord i haven.

Flere grønne tips til haven: Spar på gødningen 

Sådan anlægger du en køkkenhave: 

  • Skal du i gang med at anlægge en køkkenhave for første gang, skal du allerførst finde en god og solrig placering til bedet. Dernæst skal du bestemme dig for størrelsen, og selvom ambitionerne er høje, er det en god idé at tage højde for, hvor meget tid du reelt har mulighed for at bruge, så haven er en glæde og ikke en pligt. Hvis du har mulighed for det, kan du anlægge haven et sted, hvor du kan udvide bedet, hvis du senere får lyst til at dyrke flere grøntsager.
  • Inden du går i gang med alt det sjove, skal jorden arbejdes godt igennem, og ukrudt, rødder og sten skal fjernes. Du kan med fordel forberede jorden, nogle uger før du begynder at så. Er der græs på det sted, hvor køkkenhaven skal anlægges, starter du med at fjerne det med en spade. Løsn jorden godt med en greb, gerne ned i to spadestiks dybde. Den skal ikke vendes, blot løsnes. Når ukrudt og sten er væk, kan du gå jorden igennem med en kultivator, så store jordklumper løsnes, inden du river jorden. Brug aldrig en fræser, da den smadrer jordstrukturen og desuden vender en masse nye ukrudtsfrø op til overfladen. Vand ikke jorden, inden du begynder at så, for det gør den mere besværlig at arbejde med.
  • Løsn jorden godt med en greb, gerne ned i to spadestiks dybde. Den skal ikke vendes, blot løsnes. Når ukrudt og sten er væk, kan du gå jorden igennem med en kultivator, så store jordklumper løsnes, inden du river jorden. Brug aldrig en fræser, da den smadrer jordstrukturen og desuden vender en masse nye ukrudtsfrø op til overfladen. Vand ikke jorden, inden du begynder at så, for det gør den mere besværlig at arbejde med.  

TIP: Det er nemt og overskueligt at dyrke grøntsager i rækker, men er pladsen så begrænset, at der kun er plads til få planter af hver art, kan du overveje at mixe grøntsagerne med spiselige blomster og krydderurter i ét bed, så køkkenhaven bliver til et prydbed.

DIY: Byg din egen plantekasse

 

Prøv også: Nemme havregrynsboller med honning 

Se alle køkkenhave-farvoritterne i galleriet herunder: