Blomstrede rosmarin
Krydderurter

Pasning og pleje af rosmarin i haven

af Max Martinussen. 25.05.2020
Foto: Shutterstock.
Rosmarin er skøn og aromatisk, både i køkkenet og haven. Dyrk din egen, så har du altid en dusk ved hånden, når du skal bruge den — læs her hvordan.

Rosmarin, Rosmarinus officinalis, kommer oprindeligt fra middelhavsområdet. Den er en stedsegrøn, busket urt, der nyder varme.

Rosmarin blomstrer i maj og juni med lyserøde og lilla blomster. Den er flerårig, men herhjemme skal den beskyttes mod frost, og stærk forårssol, hvis ikke den skal gå til imellem vækstsæsonerne.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Dyrk din egen rosmarinplante

Rosmarin er egentlig meget nøjsom, når blot du passer på den i vinterhalvåret. Du kan dyrke dem både i vindueskarmen, i potter og krukker, altankasser, drivhuset og i haven. Så længe der er lyst og lunt.

Det vigtigste, når du dyrker rosmarin, er, at du ikke overvander. Rødderne rådner, hvis planten sopper i vand. I foråret skal du også passe på, at den ikke får for meget sol, før jorden er varm nok til, at planten er begyndt at vokse. Stærk forårssol og vandmættet jord er den hyppigste årsag til, at planten går til.

Rosmarin er tørketålende, så den er god, hvis du til tider glemmer at vande. Det betyder ikke, at den ikke skal have vand, men skulle det glippe en enkelt gang, så skal den nok fortsat trives.

Rosmarin er let at dyrke helt fra frø, men kan give lige så gode resultater med en indkøbt plante fra det lokale supermarked — eller havecenter.

TIP: Forspiring af rosmarin er en langsommelig affære, men kan sagtens lade sig gøre. Forspir frøene i 10 uger, og plant dem ud midt på sommeren.

Dyrker du rosmarin på friland, kan du opleve at planten bliver ret stor. Under varmere himmelstrøg, i naturen, kan rosmarin nemlig blive flere meter høj. Herhjemme sjældent mere end 50 cm og i krukker op til 30 cm.

Jordbund og gødning til rosmarin

Rosmarin holder af veldrænet jord, gerne en humursrig jord med godt dræn. Rosmarin kan gødes i vækstsæsonen, fx med flydende gødning i forbindelse med vanding.

Kan rosmarin overvintre?

Hvornår skal du klippe rosmarin?

Du kan klippe kviste af din rosmarin løbende om sommeren. Hvis du ofte klipper af til madlavning, så behøver du ikke at tænke på beskæring ud over det. Når du løbende klipper stilke af, så bliver planten også mere busket.

Hvis du høster en lidt større portion, fx til tørring, så høst kun en tredjedel af planten, så den har en chance for at komme sig forholdsvist hurtigt.

Tørring af rosmarin

Klip hele stilke af planten, og tør dem i ovnen ved 40 ⁰C i 7 timer eller læg dem et varmt og tørt sted, uden direkte sollys. Opbevar din tørrede rosmarin i lukket beholder ved stuetemperatur.

Kan rosmarin overvintre ude?

Rosmarin overvintrer dårligt under danske forhold. Dyrker du rosmarin i krukker, kan du stille dem ind i et drivhus, eller helt tage dem indenfor. Vand kun sparsomt i løbet af vinteren. Du kan overvintre rosmarinplanter på friland ved at vinterdække planten. Pas på forårsfrosten — sæt først overvintret rosmarin ud, når der ingen fare er for frost.

TIP: Dyrk din frilands-rosmarin i nedgravede baljer eller potter — så kan man nemlig let grave dem op og flytte dem i ly for frosten.