Havetips

Huskeliste inden frosten sætter ind

Line Sølvhøj Johansson 19.11.2015
/ Foto: Colourbox
Om lidt står urt og busk i skjul, men inden frosten for alvor sætter ind, skal din have gøres klar til vinterens komme. Følg vores tips til at gøre vinterhaven klar her!

Frosten kan komme pludseligt, og har du ikke forberedt din have på vinterens komme, kan afgrøder og planter hurtigt miste livet. Vi har samlet en liste med ting, der skal ordnes, inden frosten og vinteren for alvor melder deres ankomst!

Gør haven klar til frost

Fjern ukrudt i haven, og slå græsset en sidste gang – det må dog ikke være kortere end 4 cm. De sidste blade kan rives sammen og fordeles under buske og træer, men det er godt at lade et lag ligge tilbage, som kan tjene som vinterhi for orme og insekter. Stauder, tidlige forårsløg og grene sættes til drivning – for eksempel kan du drive grene fra mirabeller ved at stille dem koldt og lyst, så de sætter fine, hvide blomster inden jul.

Frugttræer gennemgås for små, uudviklede frugter, syge frugter og frugter med orm i. De skal fjernes, så der ikke er anlæg for nye angreb næste år. Det er også nu, du kan plante nye træer, buske og hække, tage georginer og tjekke pelargonierne og give dem lidt vand – de skal vandes tre til fire gange på en vinter, hvis de står lyst og køligt. Beskæring af frugttræer skal vente, da træerne allerede er gået i vinterdvale og derfor er mere modtagelige overfor sygdomme og svampe.

Æbler tåler lidt nattefrost, men hvis det fryser ned omkring 5°, betyder det, at de skal ind og opbevares frostfrit, eller de skal tildækkes rigtig godt om natten.

Sørg for dække i haven

Der skal etableres vinterdække på tomme bede, og sarte roser skal dækkes til med eksempelvis granris. Det er generelt en god idé at dække sarte planter til med gran vinteren over. Blade kan bruges til at vinterdække med i køkkenhaven. Halm og ålegræs kan også bruges som dække ligesom rester fra stauder.

Det er også en god idé at dække jorden under de stedsegrønne buske, hvis det bliver en vinter med længerevarende frostperioder. Lav et bladdække på 8-10 cm - det kan forhindre, at jorden fryser i mange dage i starten af en frostperiode. Der har ikke været så meget nedbør i efteråret, så hvis jorden er tør under de stedsegrønne buske og planter, er det godt at grundvande, før frosten sætter ind.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vinterforberedelse i køkkenhaven

Hvis du vil beholde rodfrugterne i jorden, skal du dække jorden med et isolerende lag. Hvis du vil redde et bed med salathoveder eller bladselleri og knoldfennikel fra at fryse, skal du ikke dække jorden, da den skal afgive varme omkring planterne om natten. Du kan i stedet sætte vækstbuer op og lægge to lag fiberdug over.

Hvis du gerne vil i gang med egentlig vinterforberedelse, kan du starte med at tage de frostfølsomme afgrøder op og lægge dem på lager et frostfrit sted. Rodfrugter kan du opbevare tildækket i haven vinteren igennem, evt. lagt i kule. Rodfrugter, som stikker op over jorden som fx knoldselleri og rødbeder, skal op og opbevares frostfrit. Du kan evt. kule dem ned eller opbevare dem i sand et frostfrit sted. Hovedkålene kan ikke tåle frost. Tag dem op med stok og rod, og læg dem frostfrit og køligt. Spidskål tåler dog nogle graders frost.

Husk at frostsikre drivhuset

Drivhuset er et lunested for det grønne liv om vinteren, men det betyder ikke, at det står i helle. Er dit drivhus ikke isoleret, kan du beklæde det med bobleplastiktelt indvendigt for at holde det frostfrit.

Har du sat planter ind til overvintring, som fx overvintrende Agapanthus, skærmlilje, så er det vigtigt at holde øje med, om frosten indfinder sig i drivhuset.

Ind med krukker

Rens og stil potter og krukker til side – gerne på reoler eller et bord, så de ikke står på det kolde gulv. Potter, der skal overvintre ude, graves for eksempel halvt ned i et tomt bed.

Hvis du har potter uden dræn, kan du pakke dem ind eller dække dem til for at beskytte dem mod frosten. Det er vigtigt, at der ikke kan samle sig vand nede i krukken, da det frosne vand kan få krukken til at sprænge.

Har du potter, der er frostsikret, kan du plante forskellige sorter mos, så de ikke står tomme hen.

Hvis du gerne vil have en ellers hårdfør, flerårig plante til at overleve vinteren, skal du beskytte plantens rodsystem. Det kan du gøre ved at rodklumpen op og grave den ned i jorden. Sæt den så tilbage i potten i foråret. Så kan du samtidig tilføre kompost og måske give planten en større krukke.

Havemøbler

Det er vigtigt, at du gennemgår dine havemøbler og vedligeholder dem vinteren over. Stil dem gerne i tørvejr, hvor de kan stå fri for frosten.

Hvad skal forårshaven indeholde?

Det er nu, det er tid til at drømme, tænke og søge inspiration til forårets nye gøremål i haven. Læs bøger og magasiner, og gå på jagt her på siden efter idéer til forårshaven.