Sådan dyrker du salvie (salvia) som krydderurt, staude og i krukker
Salvierne er en varieret slægt, der er til glæde hele havesæsonen, enten som krydderurter i madlavningen eller som prydplanter i bede og krukker. Alle salvier er nemme og nøjsomme planter, der tilmed lokker bier til.
De farverige og duftende blomster er fyldt med summende insekter i den lange blomstring, der oftest strækker sig fra juni og flere måneder frem.
Guide til dyrkning af salvie
Her i artiklen er salvierne delt op i tre grupper, så du nemt kan vælge, hvilken der er til størst nytte og nydelse i den enkelte have.
- De flerårige krydderurter, som primært dyrkes til madlavning.
- De en- og toårige salvier, der bl.a. består af frugtsalvierne, men også indeholder en del farverige sommerblomster til krukker og bede.
- De flerårige staudesalvier, som blomstrer længe og primært er til pryd i havens bede.
1. Krydderurten salvie – salvier til køkkenet
Lægesalvie, Salvia officinalis, er en velkendt plante, en flerårig krydderurt, der er god i madretter og i te. Planten gror vildt i Sydeuropa og kom hertil sammen med munkene i middelalderen. Den blev dyrket i klosterhaverne som medicinplante og blev bl.a. brugt til helbredelse af forkølelse, tandpine og halsinfektioner.
Lægesalvie er en stedsegrøn halvbusk, der fås med næsten runde blade eller lange, smalle blade, hvor nogle er i grønne nuancer, mens andre er næsten gråfiltede i bladene.
Ved berøring udsender planten en skøn, parfumeret duft, og fra juni til august blomstrer den med smukke blå blomster. De fleste kender den grønbladede krydderurt, men der findes også andre sorter til brug i køkkenet.
Salvieplanter til køkkenet
- Salvia officinalis ’Purpurea’ er en rødbladet kryddersalvie, der bliver 30-50 cm høj og får små, blåviolette blomster.
- Salvia officinalis ’Icterina’ er en gulbroget krydderurt med lyseblå blomster og en lidt mildere smag end almindelig salvie.
- Salvia officinalis ’Tricolor’ er mild i smagen og dekorativ i tre farver – grøn, creme og rød. I juni-juli får den violette blomster.
Dyrkning af Salvia officinalis
Læge- og krydderurten Salvia officinalis, hører til de nøjsomme og tørketålende steppeurter ligesom timian, rosmarin og lavendel. Den trives bedst på en tør, solrig plads, men klarer sig også i let skygge noget af dagen. Krydderurterne skal have et godt dræn ved rødderne og må aldrig soppe i vand.
Er jorden leret og tung, fjernes jordlaget ned i 20-30 cm’s dybde. Fyld 15-20 cm op med rent sand – dog ikke strandsand, som du selv henter, da det indeholder salt. I de øverste 5-10 cm af plantehullet lægges en blanding af sand og havejord, halvt af hver og godt blandet med kompost eller organisk gødning. Mens planten etablereer sig, skal den selvfølgelig have vand, men derefter vandes den sparsomt alt efter vejrforholdene, og hvis den gødes, skal det højst være en smule om foråret.
Tip: Klip alle de afblomstrede blomsterstængler af salvierne, efterhånden som de visner. Det får planten til at sætte nye blomsteranlæg, så blomstringen fortsætter længere.
Beskæring af salvie
Salvie kan med fordel beskæres for at forlænge blomstringen. ’Chelsea Chop’ er en beskæringsteknik, man kan bruge til at forsinke eller forlænge blomstringen på stauder, eller få planten til at blive mere kompakt. Hvis man har flere af den samme plante i bedet, kan man vælge en eller to planter ud og skære alle blomsterstængler ned med en tredjedel eller halvt ned i maj. Hvis man kun har en enkelt plante, kan man beskære op til halvdelen af blomsterstænglerne med en tredjedel. Det vil forsinke blomstersætningen på de beskårne grene, der så vil begynde at blomstre to-tre uger senere end resten af planten.
2. En- og toårige salvier
Under sydligere himmelstrøg, hvor der stort set ikke er frost, er de fleste salvier flerårige stauder. Men da vi på vores breddegrader kan regne med frost om vinteren, må flere af de sartere salvier her til lands dyrkes som enårige sommerblomster. De mildere vintre har dog gjort, at en del af sorterne kan overleve i flere år, hvis de plantes i krukker og tages ind i drivhuset om vinteren og dækkes eller flyttes ind i en kølig udestue, indtil foråret kommer. Salvier i krukker kræver noget mere pasning med vand og gødning end de planter, der står i bedet. Så gød et par gange, og vand jævnligt i tørre perioder, men uden at overvande.
Nedenfor har vi samlet 7 forskellige en- og toårige salvier.
1. Solbærsalvie, Salvia microphylla
Solbærsalvie dufter, som navnet antyder, skønt af solbær. Blomsterne er pink eller stærkt røde og blomstrer fra juni til efteråret. Planten er den mest robuste af frugtsalvierne og kan i bedste fald overleve ude, hvis den dækkes til, og vinteren er næsten uden frost. Ellers kan det være en fordel at plante solbærsalvie i krukker, så den kan flyttes ind og overvintres.
2. Ananassalvie, Salvia elegans
Ananassalvie er blot én blandt mange frugtsalvier, der har fået navn efter deres duft, som f.eks. æblesalvie, honningmelonsalvie, appelsinsalvie og ferskensalvie. Alle frugtsalvier har spiselige blomster, der pynter i salaten eller på desserten, og bladene er gode til te. Frugtsalvierne dyrkes udenfor som enårige, men kan overvintres indenfor på et køligt sted.
3. ↑ Texassalvie, Salvia farinacea
Texassalvie gror som en staude sydpå, men dyrkes som en enårig sommerblomst herhjemme, da den ikke er frostsikker. Planten bliver 40-70 cm høj og findes med blå, lilla, hvide eller tofarvede blomster juni-september. Texassalvie er fin i krukker, altankasser eller i bedet sammen med andre sommerblomster eller stauder.
4. ↑ Dusksalvie, Salvia viridis
Dusksalvie dyrkes som enårig sommerblomst, 40-60 cm høj. Det er de flotte, farvede højblade, der gør dusksalvie attraktiv. Den fås med blålilla, pink og hvide højblade. Den er flot i buketter og kan tørres til dekorationer. Løvet under højbladene er grønt, mens selve blomsterne er små og ret undselige. Planten selvsår sig gerne.
5. ↑ Sølvsalvie, Salvia argentea
Sølvsalvie er en toårig salvie fra Balkan. Første år danner planten en bladroset med store brede, sølvfarvede blade, der er dækket af fine, lyse dun. Andet år blomstrer den med hvide blomster på høje, oprette stilke. Frø sås i april-maj på voksestedet eller forspires inde i marts-april og plantes ud på en solrig plads i maj.
6. Skarleje, Salvia sclarea
Broget salvie eller skarleje er måske bedre kendt som muskatsalvie. Det er en toårig plante, der laver en bladroset første år og blomstrer næste år med masser af stængler med fyldige, blå-hvide blomster. Hvis den står solrigt og får lidt næring, kan den blive op til 120 cm høj. Den er et imponerende syn, men det er dog ikke alle, der er vilde med lugten.
7. Blå salvie, Salvia patens
Blå salvie har den mest lysende og klare blå blomsterfarve. Sydpå er den en staude, men herhjemme sås den som sommerblomst. Forspiring i marts til udplantning i maj i krukker eller bede. Rådyr spiser ikke planten, så man kan måske eksperimentere med at sætte blå salvie sammen med roser eller andre planter, der normalt bliver ædt af rådyr.
Tip: Salvier er gode biplanter. Plant gerne salvier eller andre biplanter ved bærbuske og frugttræer, så er bestøvningen sikret og dermed en god høst.
Pasning og pleje af Blå salvie
3. Flerårige staudesalvier
De flerårige salvier er nogle af de nemmeste og længst blomstrende stauder i haven. Mange starter allerede i juni og blomstrer hele sommeren, og flere kan blive ved helt til efteråret. De fås med blå, lilla, pink, rosa og hvide blomster. Det giver den største blomstring, hvis planterne får en lun plads med mindst seks timers fuld sol om dagen. Salvierne er oprindelig steppeplanter, der står i sandet eller stenet jord i fuld sol, så de har det bedst i let, sandholdig jord, men staudesalvier og en- og toårige salvier trives også i almindelig, porøs havejord, bare der er godt dræn ved rødderne.
Dyrkning af staudesalvie
Salvier foretrækker en næringsfattig jord og kan klare sig med lidt eller ingen gødning. Er jorden til den sure side, skal planten have lidt kalk en gang om året. Også staudesalvier skal have vand efter plantning, indtil rødderne er etableret. Men derefter kan de tåle en hel del tørke.
Hvis planten begynder at blomstre mindre efter nogle år, er det en fordel at dele den i efteråret og genplante den, mens jorden stadig er lun. Staudesalvier er hårdføre, men kan godt få skader, hvis der er meget hård frost i længere tid. Lad endelig stængler og blomsterstande stå vinteren over, da de beskytter mod frostskader. Klip først ned til foråret, inden planten ”vågner” og sætter nye skud.
Nedenfor har vi samlet 3 staudesalvier.
5 hårdføre krydderurter til haven
1. ↑ Småblomstret salvie, Salvia nemorosa
Småblomstret salvie er en af de nemmeste stauder i haven, og den findes i mange forskellige sorter og farver fra blå og blålilla til violet, rosa, pink og hvid. Den er en opretvoksende plante med en højde på 30-60 cm, så den er flot som en lav hæk eller sammen med andre planter i staudebedet. Det er en meget frodig og bivenlig plante, der kan blomstre hele sommeren fra juni og ofte helt til september-oktober, alt efter sorten.
2. Engsalvie, Salvia pratensis
Engsalvie er en staude, der oprindelig hører til på tørre engdrag eller i vejkanter, men den ses sjældent herhjemme i naturen. Planten er en fin, blomsterrig havestaude og er også god i naturhaver eller i en frøblanding til flerårige blomsterenge. Planten kan blive 30-60 cm høj.
3. ↑ Kranssalvie, Salvia verticillate
Kranssalvie har blomster, der sidder spredt som små kranse op ad stænglen. Den tiltrækker humlebier, så der er altid en livlig summen omkring planten. Den får blålilla eller violette blomster fra juni til september og kan blive 50-70 cm høj.
Nye staudesalviesorter
Der er kommet mange nye sorter af staudesalvier i handlen, bl.a. ’Bumbleberry’, ’Bumbleblue’, ’Bumblesnow’ og ’Bumblesky’, som er kompakte planter på 25-35 cm i både højde og bredde.
Af andre nye salviesorter kan nævnes ’Azure Snow’, ’Ballerina Pink’, ’Crystal Blue’ og ’Violet Riot’, alle 45-55 cm høje og brede.
Alle sorter er farverige og meget blomsterrige planter med en stor hovedblomstring fra slut maj/start juni til juli-august og derefter to mindre efterblomstringer i sensommeren.
Staudesalvierne er afprøvet på Gunnar Christensens Planteskole, hvor de er testet for deres blomsterrigdom, robusthed og unikke egenskaber i det danske klima. Sammen med mange andre kvalitetstestede plantearter og -sorter sælges staudesalvierne under navnet ’Walthers Gardens’ og fås i velassorterede planteskoler og førende havecentre.