Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Terrasse og altan

Fjern alger på terrasse og træværk

af Max Martinussen 24.03.2020
Foto: Heidi Maxmiling, Jes Buusmann
Har du problemer med alger omkring huset og i haven? Der er ikke andet for, at komme i gang med vand og skurebørste.

Alger dukker op de fleste steder, som en grønlig patina. Nogen lever med det, andre bekæmper det. Oftest generer algerne mest, når de danner grimme plamager på træværk på huset, eller når de giver terrassen en glat og slimet overflade. 

Guide: Sådan slipper du af med alger på træ og terrasse

Hvad er årsagen til alger?

Mange alger spreder sig med sporer i luften. Når en algesporer sætter sig på en overflade, hvor den kan hæfte sig og trives, så bror den og bliver snart synlig som en algebelægning. 

Alger trives hvor der er varmt og fugtigt, og hvis de trives, så vil de vokse hurtigt. Skifter forholdene i en periode forgår de ikke nødvendigvis – de vil blot tørre ind og vente på, at der igen bliver fugtigt og lunt, hvorefter de vågner og vokser lystigt videre.

Hvordan fjerner man alger?

Hvis du vil fjerne alger fra murværk, fliser eller havemøbler i plast eller træ, så forsøg dig først med en børste, vand og gammeldags knofedt. Hvis algerne er meget genstridige, så kan det dog være nødvendigt at købe algerens. Smør da produktet på det angrebne område, lad det virke en rum tid, og skyl til sidst efter med vand. Vær opmærksom på, om produktet er klar til brug ved køb, eller om det skal blandes op, samt hvilket materiale algerensen bruges på. 

Alger på træværk

Der er en del træværk omkring huset, og det er oftest noget af det første til at blive ramt af alger. Det kan både være træterrassen, men også hegn, altan eller dele af huset som fx vindskeder. Der er kun en måde, at komme det til livs, og det er ved brug af et algemiddel, der er godkendt af Miljøstyrelsen og så god gammeldags knofedt. 

OBS: Algefjerner skal være godkendt af Miljøstyrelsen. Tjek dit middel i bekæmpelsesmiddeldatabasen her.

Det er dog værd at overveje årsagen til, at der vokser alger i første omgang. Alger gror, hvor der er fugtigt og skyggefuldt. Det gør også at det er en god idé at være ekstra opmærksom på de materialer der er brugt her. Sørg for, at pleje og behandle dine overflader som det skal, så det kan modstå fugten.

Brug algefjerner i en sprøjte.

Sådan fjerner du alger på træværk

  1. Skrub overfladen med vand og en hård børste, så algerne bliver blødt op.
  2. Smør overfladen ind i algefjerner. Der findes flere forskellige slags, nogle sprøjtes på, andre blandes op med vande og smørres på. Sørg for at bruge den korrekte dosis, og udfør opgaven i tørvejr.
  3. Lad algefjernerent virke i den på produktet anviste tid.
  4. Vask og skyld midlet af med vand.

OBS: Hvis du fjerner alger et sted, hvor dyr færdes fx i fuglebadet, eller havedammen, så lad være med at bruge algefjerner, eller andre kemiske midler. 

Læs vores guide: Sådan fjernes flisepest.

Alger på terrassen

Uanset om alger rammer træterrassen eller fliseterrassen er fremgangsmåden dem samme. 

På terrassen kan du lægge ud med at feje overfladen med sand, så alt snavs er slebet væk, før du behandler for alger. Følg fremgangsmåden som beskrevet ovenfor, eller se i videoen, hvordan algefjerner bruges.

Læs her, hvis du har alger på havemøblerne.

Ødelægger alger træværket?

Alger er som sådan ikke skadelige for træværket. Selve algerne nedbryder ikke, og de holder ikke på fugten, som mange mener er tilfældet. 

Hvad er alger?

Alger findes overalt i naturen. Det er en fællesbetegnelse for en gruppe af organismer som kan lave fotosyntese. Langt størstedelen af dem lever i vand, både i ferskvand og i saltvand. Det er da også de fugtige steder, vi stifter bekendtskab med dem omkring huset og i haven.