Plantekasser
Terrasse og altan

Guide: Sådan får du succes med at dyrke i plantekasser

af Max Martinussen 13.06.2024
Foto: Kasper Kamuk
Plantekasser kan bruges mange steder, hvor der ellers ikke er mulighed for at plante. De er praktiske og skaber rum. Her er, hvad du skal overveje, når du planlægger at indrette med plantekasser.

På terasser, i taghaver og gårdmiljøer er det ikke altid lige let at plante direkte i jorden. Belægninger gør det praktisk talt umuligt at anlægge bede af nogen art. På altaner kan det også være svært at finde plads nok til planterne, uden at de er i vejen for ophold. Løsningen er plantekasser med hjul!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Sådan dyrker du planter i plantekasser

Her er nogle tips og tricks til, hvordan du gør, og hvad du skal tænke over, når du vil indrette haverum med plantekasser.

Plantekasserne adskiller sig fra højbede ved at have hjul, og det er mobiliteten, der gør dem interessante - både praktisk og æstetisk.

Når du giver dine planter hjul på, så får du mulighed for at flytte dem rundt efter lyset, hvis der er behov for det. Du får lov at lege med indretningen og ændre på den, som du finder det nødvendigt.

Kasserne løfter planterne op i højden, og de skaber en helt anden rumlig dynamik på dine belægninger, end de ville i bedene.

Hvilket materiale skal plantekassen være?

Der findes både billige og dyre plantekasser, og de kommer i mange forskellige materialer: De findes i zink, galvaniseret stål og råjern, der ruster flot og rødt; i træ, både naturligt og behandlet, og beklædt med kunststof, som er holdbart og nærmest uden krav til vedligeholdelse; med og uden sneglekant - mulighederne er mange.

Hvilken størrelse og form skal plantekassen have?

Alt efter hvad du ønsker dig, så er form og størrelse også vigtigt at overveje. En høj og smal plantekasse kan let blive ustabil, hvis den er plantet til med høje vækster og står et udsat sted. Omvendt ville den være praktisk med krydderurter eller som skillevæg med lave buske, der dele terassen op i flere rum.

En lavere kasse skal man bukke sig efter, men gøre høje planter stabile og lader dem komme til sin ret som fritstående elementer.

En stor kasse kan stjæle opmærksomheden fra planterne, hvis planterne ikke selv har størrelse og form. Udtrykket styres også af omgivelserne: En plantekasse med en stor prydgræs, der bruser ud over kassens kanter, kan være flot blikfang, men den ville være upraktisk på en lille altan.

Hvordan undgår jeg, at plantekassen bliver ustabil?

Før du fylder jord og planter i kassen kan du overveje, om den kunne blive ustabil. Læg en flise eller mursten i bunden, hvis kassen mangler tyngde.

Hvad skal i bunden af plantekassen?

Plantekasser har de samme problemer som kummer og krukker. De udtørrer let, men planternes rødder rådner, hvis de står i vand. Sørg for, at der er hul i bunden af kassen, og at den nederste halvdel af kassens indhold består af et drænmateriale f.eks. lecakugler.

Vækstmediet bør være god og næringsrig jord, da den begrænsede plads gør, at planterne ikke bare kan søge i bredden og dybden, når de mangler noget. Derfor er det også vigtigt, at du husker at gøde.

Hvilke planter kan man dyrke i plantekasser?

Der er mange muligheder, når du skal beslutte dig for hvilken beplantning, der skal pryde dine plantekasser. Langt de fleste planter kan med lidt held dyrkes i plantekasser. Det vigtigste kritierium, når du udvælger dine planter, er kassens størrelse.

 

Gode planter til plantekassen

  • Krokus
  • Vintergækker
  • Påskeliljer
  • Tulipaner
  • Georginer
  • Marguerit
  • Havepetunia
  • Tagetes
  • Rosmarin
  • Basilikum
  • Citronmelisse
  • Mynte
  • Persille
  • Purløg
  • Havesalat
  • Radiser
  • Gulerødder
  • Buksbom
  • Bjergfyr
  • Citrustræer

Langt de fleste krydderurter, klatreplanter og sommerblomster kræver ganske lidt plads, imens de kraftigere stauder, buske og træer kræver noget mere plads. For dem er et minimum 20 liter, og de større planter kræver gradvist mere. Mange mindre træer kan klare sig fra 40 liter og opefter. Hvis du udstyrer kassen med espalier, så kan klatreplanter ret hurtigt danne en tæt og flot væg.

Måske skal plantekassen fyldes med forårsblomster? Krokus og vintergækker kan lægges ud og blive efterfulgt af påskeliljer og tulipaner.

Skal der lidt mere farve på henover sommeren, er der georginer, marguerit, havepetunia og tagetes. Eller hvad med en duft af lavendel?

Der findes et væld af gode krydderurter til plantekassen: Rosmarin, basilikum, citronmelisse, mynte, persille og purløg er praktiske at have lige ved hånden, når man er i køkkenet.

Forlæng krydderurtebedet med afgrøder som havesalat, radiser og gulerødder - og så er der snart til en hel salat.

Bjergfyr passer ualmindeligt godt i både store krukker og plantekasser. Den er hårdfør og nøjsom. Buksbom er det samme og kan klippes i alverdens former.

Når nu der er hjul på kassen, så er en oplagt mulighed at plante nogle af de mere eksotiske træer, f.eks. fra citrusfamilien. De tåler nemlig ikke det danske vintervejr og skal rulles ind, når vinteren er på vej.