Plante om
Terrasse og altan

Tips til at plante om med succes

af Susie Helsing Nielsen 16.09.2009
Foto: Kira Brandt.
Skal du plante om? Det er vigtigt at rodnettet får de bedste betingelser, hvad enten du planter fra potte til potte eller fra potte til fri jord. De giver de sundeste mest stabile planter. Vi viser dig, hvordan du gør.

Der er mange grunde til at plante om. Hvis din plante har fået vokseværk, har den ikke plads til at ånde, hvis den står i en alt for lille potte. Det kan også være, at du vil plante din plante fra potten og ud i haven. Vi giver dig de bedste tips til at plante om.

Hjælper det ikke at plante om? Se her, hvordan du redder din døende plante!

De bedste tips til at plante om:

Omplantning fra potte til potte
Når du skal plante ud fra potte, skal plantehullet være større end selve potteklumpen, så der er plads til, at jorden kan falde godt ned omkring den. Ellers får rodudviklingen dårligere betingelser, og planten kan komme til at mangle vand.

Et plantehul skal også løsnes godt i bunden, hvis jorden er lidt kompakt, ellers vil rodudviklingen gå meget langsomt. Et dårligt rodnet betyder mistrivsel, hurtigere vand- og næringsmangel, og ikke mindst kan hård blæst få træerne til at vælte.

Imens haven er i vinterdvale: Sådan dyrker du mikrogrønt i vindueskarmen

Vigtigt med en fugtig rodklump
Det er en god idé at have en spand vand stående, mens du planter. Efterhånden som du tager planterne ud af deres potte, skal de dyppes i vandet.

En tør rodklump kræver meget vand for at blive vandet op, når den først er plantet, så hvis rodklumperne er blevet for tørre, så lad dem stå og trække i vandet, indtil de synker til bunds. Så er de klar til at blive sat i jorden.

Planter uden potte
Skal du plante træer, buske, hækplanter eller roser, er det en fordel at købe dem som barrodsplanter, altså planter, som har vokset frit i jorden og ikke i potte. Rødderne på disse planter har den rigtige retning fra start og dermed hurtigere bliver stabile.

Rødderne på barrodsplanterne må ikke tørre ud. Kan du kun få de planter, du vil have, i potte, skal du skære potteklumpen igennem cirka 5 cm ind fra top til bund hele vejen rundt.

Se også: 5 planter der kan overleve på badeværelset