Glashuset er varmet godt op, og kurvestolene dækket med fåreskind og plaider. Her i Nina Adolfssons svenske orangeri er alt gjort klar til den årlige adventsfest, hvor det gælder om bare at slå sig ned og nyde en hyggelig, varm stund, mens kulden raserer udenfor.
Indretningen i orangeriet er nøje udvalgt. Nina elsker den franske vintagestil, så fra loftet hænger to krystallysekroner, på hylder rundtomkring på væggene står gamle dåser, skåle og glasflasker, og julepynten er gammel og rustik og typisk lavet af materialer som zink og rustent metal.
Inspiration: Rustik julebolig
Julen er bragt indenfor
Nogle af de rødkindede æbler fra haven pynter i skåle sammen med gran- og fyrrenåle. Hvide juleroser er selvskrevne, eftersom de er Ninas favoritblomster. Hyacint- og amaryllisløg med grønne knopper står på sølvfade svøbt ind i mos, og eukalyptusgrene afgiver en herlig duft fra forskellige opsatser. Kranse af halm og grene hænger i vinduerne, og flere steder pryder skåle og dekorationer med kanelstænger, nødder og kogler.
Læs også: Sådan skaber du julestemning i orangeriet og udestuen
Grantræet er pyntet med papirkræmmerhuse dekoreret med gamle glansbilleder og guldbånd. Det veldækkede buffetbord fyldt med spiselige lækkerier og juledekorationer med hyacinter. På tværs af orangeriet har Nina masser af hylder med nips. Hun elsker gamle dåser, apotekerflasker og hestefigurer.
Se også: Årets smukkeste adventsdekorationer
Se med i galleriet hvor du også får nogle af Ninas fristende opskrifter:
Jul i det svenske orangeri

Safranhjerter og -stjerner
Ca. 30 stk.:
4 dl letmælk • 1 dl piskefløde • 50
g gær • ½ tsk. salt • 2 dl sukker • 250 g yoghurt
10 % • 100 g blødt smør • Ca. 16 dl hvedemel • 1
æg • Perlesukker
Varm mælk, fløde og safran op til ca. 37° (håndvarmt)
Opløs gæren i blandingen. Tilsæt salt, sukker og yoghurt. Tilsæt det bløde smør og hvedemelet lidt ad gangen, og rør rundt. Ælt dejen, og lad den hæve overdækket i skålen, til den har dobbelt størrelse. Det tager ca. 45 minutter. Tænd ovnen på 200°. Del dejen i 2, og rul hver del ud med en kagerulle, så dejen bliver 1-1½ cm tyk. Stik stjerner og hjerter ud med udstikkerforme, og læg dem på en plade med bagepapir. Lad dem hæve i ca. 40 minutter. Pisk ægget sammen, pensl kagerne med æg, og drys dem med perlesukker. Bag dem i ovnen i ca. 8-10 minutter.

Franske rosinsnegle
15-20 stk.:
1½ dl lunken mælk • 65 g smør • 25 g gær • 1
spsk. sukker • 1 nip salt • 325-350 g hvedemel • 1 lille æg • 120
g koldt smør • Fyld: 2 dl rosiner • 1 brev Maizena-kagecreme
• 4 dl let- eller sødmælk • 1 æg til pensling • Pynt: Flormelis
Lun 1 dl af mælken, og smelt smørret i den. Kom resten af mælken i. Lad det blive håndvarmt, og rør gær, sukker og salt i. Kom mel i lidt ad gangen sammen med ægget til en fin, blød dej, som du ælter hurtigt sammen. Lad den hæve tildækket ½ time. Rul dejen ud i en aflang firkant. Skær smørret i meget tynde skiver, evt. med en osteskærer, og læg det på 2⁄3 af dejen, lidt fra kanten. Fold dejen sammen, så der bliver 3 lag med smør i midten. Rul igen forsigtigt ud, og gentag i alt 3 gange. Læg dejen i køleskabet, til der skal creme i. Fyld: Hæld vand over rosinerne, og lad dem stå i ½-1 time, til de er bløde. Lad dem dryppe af, og dup dem tørre.
Lav en portion creme efter anvisning på posen, men brug kun 4 dl mælk. Rul dejen ud, og fordel creme og rosiner på den. Rul dejen sammen, og skær den ud i 2-3 cm tykke skiver. Læg sneglene på en plade til efterhævning i ca. ½ time. Pisk ægget sammen, og pensl sneglenes kant. Bag sneglene midt i ovnen på 220° i 15-20 minutter. Lad dem køle af på en rist, og sigt lidt flormelis over inden servering.











Frostet frugt
Frugt, fx æbler, klementiner, lime, figner, vindruer • 3 pasteuriserede
æggehvider • 1 dl sukker • 1 dl flormelis
Pensl frugterne med æggehvide. Bland de 2 slags sukker, og sigt det over frugterne. Læg frugterne i en skål eller på et fad, og servér.












Relaterede artikler