Fisk og skaldyr

5 forretter med laks

Vi giver dig her 5 lækre forretter med laks. Måske du skal servere en af dem, næste gang du får gæster?
af Camilla Biesbjerg Markussen, Carsten Kyster, Louisa Lorang og Jane Frederiksen / Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Anders Schønnemann og PR 14.10.2020
forretter med laks

5 forretter med laks

Laks i en forret må siges at være et perfekt match. Der findes i hvert fald utallige forretter, hvor den fede, lyserøde fisk indgår.

Vi har samlet 5 forskellige forretter med laks, som du kan lade dig inspirere af. Dine gæster vil helt sikkert elske dem!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Laks, rejer og hytteost på vaffel

Antal: 4 personer

forretter med laks

Det skal du bruge for at lave laks, rejer og hytteost på vaffel

  • 275 g kartofler
  • ½ løg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2 æg
  • 1 dl rasp
  • ½ tsk. tørret timian
  • Salt
  • Peber
  • Smør til stegning

Til servering

  • 100 g røget laks
  • 3 spsk. hytteost
  • 100 g rejer
  • ½ rødløg
  • Salt
  • Peber
  • 1 lille potte kørvel

Prøv også: Lækker og nem lakseroulade

Sådan laver du laks, rejer og hytteost på vaffel

  1. Skræl kartoflerne og pil løget.
  2. Riv kartofler og løg på den grove side af rivejernet og pres fri for væde.
  3. Rør kartoffel- og løgblandingen med olie, æg, rasp, timian, salt og peber til en dej.
  4. Varm vaffeljernet op og pensl det med smør.
  5. Fordel halvdelen af dejen i vaffeljernet og bred dejen godt ud til kanterne.
  6. Bag vaflen i 5-7 minutter, til den er gylden.
  7. Gentag med resten af dejen.
  8. Hold vaflerne lune.
  9. Pynt vaflerne med laks, hytteost, rejer, kørvel og finthakket rødløg.
  10. Krydr med salt og peber.

Brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise

Antal: 4 personer

forretter med laks

Det skal du bruge for at lave brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise

  • 200 g laks uden skind og ben
  • 30 g ingefær
  • 1-2 fed hvidløg
  • 2 spsk. mørk kinesisk sesamolie
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. sojasauce (fx Kikkoman)
  • 1 æble (ca 100 g)
  • 2 forårsløg
  • ½ bakke karse
  • 2 spsk sesamfrø
  • Japansk mayonnaise (fx Kewpie)

Sådan laver du brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise

  1. Skær laksen ud i mundrette stykker på ca. 4 x 2 cm. og fordel fisken på en stor tallerken eller et lille fad.
  2. Skræl ingefær, og pil hvidløg.
  3. Riv begge dele fint på den fine side af et rivejern, og vend det med sesamolie, sojasauce og olivenolie i en skål.
  4. Dryp marinaden ud over laksen, og lad den marinere i 5 minutter.
  5. Skær æblet i fine både, og rens og snit forårsløgene i fine ringe.
  6. Brænd fisken med en køkken-gasbrænder, indtil man kan se, at fisken skifter farve, og det dufter dejligt af brændt ingefær og hvidløg.
  7. Drys fisken med æblebåde, forårsløg, klippet karse, sesamfrø og japansk mayonnaise.

Laksesnitter

Antal: 20 små snitter

forretter med laks

Det skal du bruge for at lave laksesnitter

  • 5 skiver rugbrød
  • Olivenolie
  • Salt
  • 200 g flødeost
  • 1 bdt. dild
  • 1 bdt. purløg
  • 2-3 spsk. citronsaft
  • 250 g røget laks i tynde skiver

Pynt

  • Dild
  • Citronbåde

Sådan laver du laksesnitter

  1. Varm ovnen op til 180°
  2. Skær rugbrødet i kvarter og læg det på bagepapir.
  3. Dryp olie og drys lidt salt på og rist brødet i ovnen, til det er sprødt.
  4. Hold øje med det undervejs, så det ikke brænder på.
  5. Lad det køle af.
  6. Hak imens dild og purløg fint og rør det med flødeost og citronsaft.
  7. Smør cremen på brødene og læg laksen ovenpå.
  8. Pynt med dild og anret på et fad sammen med citronbåde.

Ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat

Antal: 4 personer

forretter med laks

Det skal du bruge for at lave ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat

  • 200 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 spsk. hakket timian
  • ⅟₄ tsk. salt
  • Sort peber
  • 40 g gruyerost
  • 2,5 dl mælk
  • 2 æg
  • 50 g quinoa
  • 200 g cherrytomater
  • 1 rødløg
  • 100 g spidskål
  • 1 spsk. æbleeddike
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • Salt
  • 200 g røget laks

Sådan laver du ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat

  1. Vend melet med bagepulveret, den hakkede timian, salt og sort peber.
  2. Riv osten, pisk mælk og æg, og hæld den revne ost i.
  3. Rør det hele i melblandingen.
  4. Steg vaflerne i et vaffeljern eller som små pandekager på panden.
  5. Skyl quinoaen i koldt vand inden kogning pga. det naturlige indhold af bitterstoffet saponin.
  6. Kog quinoaen efter pakkens anvisning, hæl vandet fra og køl den af.
  7. Halver cherrytomaterne, snit rødløget og spidskålen meget fint.
  8. Vend det sammen med quinoa, eddike og olie og smag til med salt og peber.
  9. Skær laksen i små tykke skiver.
  10. Anret de små vafler på et fad sammen med laks og quinoasalat.

Laksetatar

Antal: 4 personer

forretter med laks

Det skal du bruge for at lave laksetatar

  • 300 g fersk laks
  • 1 rødløg
  • 1 bdt. purløg
  • 1 bdt. dild
  • 20 g kapers
  • Reven skal og saft af 1 økologisk citron
  • Salt
  • Hvid peber
  • 2 æbler
  • Saft af ½ citron
  • 4 tynde skiver fuldkornsrugbrød
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 1 spsk. mayonnaise
  • 1 tsk. flydende honning
  • 2 tsk. grovkornet sennep
  • Koriander
  • Chili
  • 1 bakke karse

Sådan laver du laksetatar

  1. Frys laksen i min. et døgn.
  2. Tø laksen op.
  3. Skær laksen i små tern.
  4. Hak løget, purløg og dild.
  5. Vend fisken med løg, purløg, dild, kapers og citronsaft og -skal.
  6. Smag til med salt og hvid peber.
  7. Skær æblet i kvarter, fjern kernehuset og skær æblet i tynde både.
  8. Dryp citronsaft over.
  9. Rist rugbrødet
  10. Rør yoghurt, mayonnaise, honning og sennep sammen.
  11. Smag til med koriander, chili og salt.
  12. Anret tataren med æbler, dressing og ristet rugbrød og pynt med karse.