Aftensmad

Nye indslag på julefrokostbordet

Synes du, det er på tide at pifte julefrokostbordet op med lidt friske indslag? Vi har fundet seks lækre småretter, hvoraf nogle er mere julede end andre. Men de vil alle gøre sig godt på et af decembers mange overdådige frokostborde.
af Redaktionen 2.12.2009

Blinis med rødløg og laks

Af Mette Jantzen. Foto: Jes Buusmann

Blinis (ca. 16 stk)
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
2 æg
½ dl mælk
Ca. 25 g smør til stegning

Af Mette Jantzen. Foto: Jes Buusmann Blinis (ca. 16 stk)100 g hvedemel1 tsk bagepulver1 tsk salt2 æg½ dl mælkCa. 25 g smør til stegning

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bland mel, bagepulver og salt. Pisk æg og mælk i. Dejen skal være tyktflydende. Smelt lidt smør på en pande eller en blinispande, hvis du har. Kom små dejklatter på panden med en spiseske. Form dem straks til små runde blinis. Steg dem i ca. 2 minutter på hver side ved middel varme, til de er gyldne.

Fyld:
½ bundt purløg
Ca. 8 tsk cremefraiche 38 %
1-2 skiver røget laks
½ rødløg
Purløg til pynt

Skyl purløget, og klip det fint. Rør det i cremefraichen. Kom 1 tsk på hver blini. Skær de røgede lakseskiver i mindre skiver, og anret dem på hver blini. Hak rødløget fint, og drys det over. Pynt med purløgsstrå.

Sild som asiatiske rullemops


Af Anna Hedegaard/Engleblomst.com. Foto: Jakob Valling/valling.com

8 ferske sildefileter
1 spsk. honning
1 lille bundt frisk koriander
2 tsk. revet ingefær
Salt og peber
Lage:
½ l eddike (almindelig lagereddike)
300 g sukker
1 dl soja
Radisesalat:
1 bundt radiser
1 spsk. olivenolie
Salt og peber
Klip rygfinnen af sildefileterne, og læg dem med skindsiden nedad på et spækbræt. Smør fileterne med honning. Hak koriander, og drys den samt ingefær på fileterne. Krydr med salt og peber. Rul fileterne sammen, og hold dem sammen med en tandstikker. Læg dem i et fad.
Lage:
Hæld eddike, sukker og soja i en gryde. Kog lagen op, til sukkeret er opløst. Hæld den kogende lage over fileterne i fadet, så lagen dækker sildene. Lad dem trække i køleskabet til næste dag.
Inden servering:
Tag 1-2 radiser fra til pynt. Skær de resterende radiser i tynde skiver, og vend dem i olivenolie. Smag til med salt og peber. Server til rullemopserne.

Andefrikadeller


Af Anna Hedegaard. Foto: Jakob Valling/valling.com

Cirka 50 styk
1,2 kg andekød (lårkød med fedt og skind)
25 g salt
100 g hvedemel
100 g kartoffelmel
2 æg
2 ½ dl mælk
1 tsk hele korianderfrø
1 tsk hele kardemommekapsler
½ tsk hele nelliker
25 g pecannødder
50 g syltet ingefær
50 g frosne tyttebær, hele
25 g græskarkerner
½ tsk stødt muskatnød
½ tsk stødt cayennepeber
½ tsk stødt allehånde
Olie til stegning

Hak andekødet med skind på i kødhakkemaskine. Rør det sejt med salt. Kom farsen i en skål og tilsæt begge slags mel, derefter æg og til sidst mælk. Knus korianderfrø, kardemommekapsler og nelliker i en morter og saml skallerne op. Hak pecannødderne groft og den syltede ingefær fint. Rør alle krydderierne, pecannødder, græskarkerner, ingefær og tyttebær i farsen. Lad kødet hvile en times tid i køleskabet. Form til små frikadeller og steg dem i olie.

Honningstegt andebryst


Af Carsten Kyster. Foto: Martin Bjørn

2 andebryster, ca. 500 g
1 spsk vindruekerneolie
4 kanelstænger
4 stjerneanis
1 dl honning
300 g rødkål
2 æbler
40 g pecannødder
¼ bundt bladselleri
2 spsk olivenolie
2 spsk æbleeddike
Salt
Sort peber

Tilbehør: Grov mos af kartofler eller selleri.

Rids skindet på andebrysterne, og steg dem med skindsiden nedad i olie i ca. 3-4 min., til skindet er gyldent og sprødt. Vend andebrysterne, og steg dem sammen med kanelstænger og stjerneanis i ca. 1 min. Tilsæt derefter honning, og steg andebrysterne færdige med honning og krydderier i ovnen ved 180° i ca. 5-8 min., afhængigt af om du vil have dem rosa eller gennemstegte. (Kan din pande ikke gå i ovnen, så læg andebryster, honning og krydderier i et ovnfast fad).

Snit rødkålen meget fint. Skær æblerne i runde tynde skiver, og fjern æblehuset. Hak pecannødderne groft, og snit bladsellerien i fine stænger. Bland det hele sammen med olie og eddike, og smag til med salt og peber. Anret andebrysterne med rødkålssalaten. Server med grov mos af kartofler eller selleri.

Bagte rødbeder


Af Anna Hedegaard/engleblomst.com. Foto: Jakob Valling/valling.com

500 g rødbeder (helst runde)
2 fed hvidløg
Olivenolie
1 tsk Herbes de Provence
Salt og peber
Desuden:
200 g fårefeta
1 lille bundt purløg
Skræl rødbederne, og skær dem i grove både. Hak hvidløgene fint. Vend rødbederne med hvidløg, olie, Herbes de Provence, salt og peber. Bag dem i ovnen på en plade med bagepapir ved 170º i cirka 40 minutter. Lad rødbederne køle af, eventuelt til næste dag.
Inden servering:
Smuldr fetaosten, og vend den med de bagte rødbeder. Smag til med salt og peber, og drys med snittet purløg.

Grønkålssalat


Af Marianne Kastberg. Foto: Jes Buusmann

300 g friske grønkålsblade
2 æbler, fx Cox Orange
50 g rosiner
Dressing:
2 dl cremefraiche 18 %
1½ spsk citronsaft
½ tsk salt
½ tsk sukker
½ tsk dijonsennep
Pynt: Æblebåde
Skyl og rib grønkålen, og hak den fint med en skarp kniv. Det er vigtigt, at du snitter kålen meget fint - ellers er den for grov at spise rå. Du kan eventuelt blende den i foodprocessoren, Skær æblerne i små tern. Rør cremefraiche med citronsaft, salt, sukker og sennep. Bland kål, æbler og rosiner i, og pynt med både af æbler.
TIP: Salaten kan med fordel serveres som forret med ristet rugbrød.