Aftensmad

Ribollita

Denne fyldige suppe stammer fra Toscana, og det særlige ved den, er, at den indeholder bønner og brød. Det giver en dejligt mættende og smagfuld suppe.
Af Louisa Lorang / Foto: Columbus Leth12.02.2025
4 personer

Kogte bønner

  • 150 g tørrede cannellinibønner
  • 2 laurbærblade
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg

Suppe

  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 2 stilke bladselleri
  • 3 spsk. olivenolie (til stegning)
  • 3 fed hvidløg
  • 2 dåser flåede tomater
  • Salt og peber
  • 0,25 tsk. sukker
  • 300 g palmekål
  • 2 skiver surdejsbrød
  • 3 spsk. olivenolie

Servering

  • revet parmesan
  • evt. tørrede chiliflager

Sådan laver du ribollita

Kogte bønner

  1. Hæld bønnerne i en skål med rigeligt vand, og sæt den på køl natten over.
  2. Skyl bønnerne, og hæld dem i en gryde med friskt vand med laurbærblade. Pil og hak løg og hvidløg, og hæld begge dele i gryden.
  3. Kog bønnerne møre under låg i 70-85 minutter. Sigt dem, og kassér laurbærblade, løg og hvidløg. Gem 2½ dl af bønnevandet til suppen.

Suppe

  1. Pil løget, og hak det fint. Skær gulerødderne i små tern, og snit bladsellerien fint. Sautér det hele i rigeligt olie i en tykbundet gryde i ca. 3 minutter. Det skal ikke tage farve.
  2. Pil hvidløgene, og hak dem fint. Hæld dem i gyden, og sautér i yderligere 1-2 minutter. Tilsæt bønnevandet.
  3. Sigt de flåede tomater. Kassér væsken, og hak tomaterne groft. Hæld dem i gryden, og lad det hele simre i nogle minutter. Krydr med salt og peber og et nip sukker.
  4. Snit palmekålen i ca. 1 cm tykke strimler. Hæld kålen i gryden, og lad den koge i 4-5 minutter, til den falder let sammen. Hæld de kogte bønner i suppen, og smag til med salt og peber.
  5. Tænd ovnen på 220°. Bryd brødet i grove stykker, og læg dem på toppen af suppen. Dryp med olie, og sæt gryden i ovnen i 5-10 minutter.

Servering

  1. Servér den brandvarme suppe direkte fra gryden. Riv masser af parmesan på toppen, og drys evt. med lidt chiliflager.

Sponsoreret indhold