Mad

Anlæg en lille køkkenhave

Drømmer du om en smuk køkkenhave i din have eller i den fælles gårdhave, så skal du læse vores gode begynderguide.
Af Susie Helsing Nielsen og Anita Banner / Foto: Jes Buusmann, Mette Wotkjær, Niels Jensen og Jakob Valling 24.05.2016
Køkkenhave for begyndere

Selvom man ikke har flere tønder land eller en kæmpe villahave, er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan få sig en køkkenhave. Hvis man vil. En fælles baggårdshave i byen eller blot den lille stribe jord, der hører til huset, er egentlig nok. Det vigtigste er, at den får mest muligt sol, og at den ikke får konkurrence fra store træer, buske og hække, og kan du finde plads til 20-30 m², er det helt optimalt, men mindre kan også gøre det. Læs også: Lav en køkkenhave på din altan

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan kommer du igang med din køkkenhave

10 nemme i køkkenhaven

  • Bladbeder eller sølvbeder: Let at dyrke, dekorativ i salater og meget lækker i wokretter. Kan sås fra midt april i 2 cm’s dybde med 20-25 cm’s afstand. Skal udtyndes.
  • Gulerødder: Vælg en tidlig sort, så du kan trække dem op og spise lige fra bedet. Sås tæt i april/maj i 2 cm’s dybde.
  • Kartofler: Nyd den fantastiske smag af nyopgravede, danske kartofler. Læg dem i april i 8 cm’s dybde med 25 cm mellem hver plante. Læg den side, der har flest spirer, opad. Lav en lille jordforhøjning over hele rækken, og hyp den jævnligt. En række er ofte nok.
  • Løg: Stikløg kan lægges fra midten af april i 5 cm’s dybde med 8-10 cm’s afstand. Læg dem med spidsen opad.
  • Pralbønner: Vokser villigt og er smuk som klatreplante. Bønnerne lægges enkeltvis i jorden i 8 cm’s dybde med 25 cm’s afstand. Giv den støtte i form af lidt hønsenet eller flethegn, der ikke er alt for tæt.
  • Radiser: Spirer villigt og trives i det kølige, danske klima. Kan sås fra april og sommeren igennem i 1-2 cm’s dybde. Får du ikke spist alle radiserne, så lad dem vokse op og blomstre. Blomsterne smager dejligt, og får de lov til at udvikle sig til frøstande (skulper), er de sprøde og lækre at spise.
  • Salat, fx egebladssalat eller rucola: Selvdyrket salat er lysår fra købesalat. Kan sås i maj og hele sommeren igennem i 1 cm’s dybde. Vær dog opmærksom på, at salat spirer dårligt, når temperaturen når over 20 grader.
  • Squash: Vokser villigt, men fylder meget, så du kan nøjes med et par planter, hvis pladsen er trang. Kan sås direkte fra sidst i maj i 3-5 cm’s dybde med omkring 100 cm’s afstand.
  • Tomater: Smager af sol og sommer. Vælg evt. en busktomat, der kan vokse på friland. Kan plantes ud sidst i maj, når der ikke er fare for nattefrost. Plant tomater med 120 cm’s afstand. Husk støtte. OBS! Tomater og kartofler tilhører samme familie og kan få og smitte hinanden med de samme sygdomme, fx kartoffelskimmel. Sørg derfor for god afstand mellem de to afgrøder, og dyrk dem ikke lige efter hinanden i det samme bed.
  • Ærter: Friske, grønne ærter smager som slik. Sås i april/maj i 3 cm’s dybde med 5-7 cm mellem hvert frø. Skal have støtte.

Læs også: 12 lækre terrasser!

Klar til at så

Høst din køkkenhave