Hjemmebagt rugbrød med nisseøl
Noget så traditionelt som en julefrokost skal selvfølgelig indeholde klassisk julefrokostmad som rugbrød, leverpostej og rødbeder. Det er alt sammen madvarer, du kan købe i supermarkedet, men du kan også vælge at gøre julefrokosten lidt mere særlig ved at lave de klassiske retter fra bunden. Vi synes, det hjemmebagte rugbrød løfter frokosten til nye højder, og derfor har vi lavet denne gode opskrift på rugbrød med nisseøl. Et godt tip er, at hjemmebagt rugbrød nemt kommer til at smuldre, hvis man skærer det, når det er for friskt, så lad det endelig sætte sig en dags tid, før det skal skæres og serveres for gæster.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
3 andre gode opskrifter på rugbrød:
Malt-rugbrød med kerner og frø
HJEMMEBAGT RUGBRØD MED NISSEØL
2 store rugbrød
Hurtig surdej:
- 15 g gær
- 1 dl lunkent vand
- 2 dl yoghurt
- 2 dl hvedemel
Rugbrød:
- 9 dl lunkent vand
- 2 spsk. havsalt
- 200 g hvedemel
- 400 g rugmel
- 350 g knækkede rugkerner
2. dag:
- 1 hel hvidtøl
- 1 spsk. mørk sirup eller honning
- 200 g knækkede rugkerner
- 300 g hørfrø
- 300 g solsikkekerner
Tip: Brug dit rugbrød til en lækker sandwch: Her får du 32 sprøde sandwich-opskrifter
Sådan laver du et hjemmebagt rugbrød til julefrokosten:
- Hurtig surdej: Bland gæren med vand, derefter med yoghurt og mel, og stil det så et lunt sted i ca. 3 timer, indtil det bobler lidt, så er surdejen klar.
- Rugbrød: Bland derefter resten sammen, og sæt dejen til hævning natten over, dækket til med køkkenfilm.
- 2. dag: Hæld hvidtøllet henover dejen lavet dagen før, og lad den sive langsomt ned i dejen. Rør den derefter godt sammen med resten, og fordel dejen i 2 store rugbrødsforme. Lad dejen hæve i mindst 5 timer ved stuetemperatur, og bag brødene i en forvarmet ovn ved 200° i 1,5 time. Læg derefter brødene på en brødrist for at køle af.