Brød

Maltrugbrød med kerner og frø

Bag et lækkert hjemmebagt maltrugbrød. Det vil altid slå det fabriksbagte med længder, det er billigere end at købe hos bageren og så er det slet ikke så svært at bage selv. Du skal bare lige huske at have gang i en surdej et par dage forinden.
af Maja grønbæk / Fotos fra bogen Scandinavian Cooking, forlaget Quadrille Publishing Ltd 10.09.2015
Maltrugbrød med kerner og frø

Maltrugbrødet med kerner og frø kan meget nemt gå hen og blive et af dine favoritbrød. Du kan spise det om morgenen med avocado og chiliflager, til frokost med æg og tomat eller bare ristet med ost. Du kan også skære brødet helt tyndt, drysse med salt, og bage det til sprøde rugbrødsflager i ovnen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Maltrugbrød med kerner og frø

Rugbrødsbarer med chokolade er det søde alternativ til maltrugbrød

1 brødDet skal du bruge til maltrugbrød
Dag 1: Køb brødforme til dine rugbrød herDag 2:
  • 300 g knækkede rugkerner
  • 100 g solsikkekerner
  • 50 g birkes, plus flere til toppen
  • 50 g hørfrø
  • 2½ dl koldt vand u smagsneutral
  • olie til formen
Sådan laver du maltrugbrødetDag 1:
  1. Opløs surdejen i det lunkne vand i en stor skål, og tilsæt honning.
  2. Rør salt og de to slags mel i med en træske, eller brug en røremaskine med dejkrog.
  3. Dæk skålen med et viskestykke, og lad dejen hæv ved stuetemperatur i 12-24 timer.
Dag 2:
  1. Rør dejen igennem, og tilsæt knækkede rugkerner, alle kerner, frø og vand. Rør med en træske, til dejen er blød og sammenhængende. Det er en våd dej, så den kan ikke æltes med hænderne.
  2. Tag 3 spsk. af dejen, fyld dem i en lufttæt beholder, og sæt den i køleskabet. Dette er surdejen til næste gang, du bager brødet. (Den skal hvile i mindst 3 dage, men kan holde sig op til 8 uger). Og ja, det er korrekt, du behøver kun 3 spsk. af surdejen, hver gang du fremover bager brød. De 400 g er kun nødvendige den første gang.
  3. Smør en bageform let med olie (ca. 30 x 10 x 10 cm).
  4. Hæld dejen i formen, dæk med et fugtigt klæde, og lad den hæve et lunt sted i 3-6 timer, eller til den næsten har nået kanten af formen. Drys med birkes, så brødet er dækket.
  5. Bag brødet ved 180° i 1 time og 45 minutter.
  6. Tag brødet ud af formen, og lad det køle af på en bagerist. Det er et skønt brød, når det lige er bagt, men vanskeligt at skære, så vent evt. med at spise det til næste dag.

Prøv også en lækker rugbrødslagkage

Surdej

  • 3½ dl kærnemælk
  • 200 g rugmel
  1. Rør kærnemælk og rugmel sammen.
  2. Dæk skålen til, og lad den stå ved 22-25° i 2-3 dage.
  3. Når den begynder at boble og lugte syrligt, er den klar til brug.