Desserter og kager

Dampet julekage med creme anglaise

En kage efter meget engelsk tradition. Spis den lun eller kold med creme anglaise til.
af Timm Vladimir 9.12.2015
Dampet julekage

Denne kage er en MEGET engelsk tradition. De har, modsat os danskere, mange forskellige kager, der skal dampes. Specielt her op mod jul. Så hvorfor ikke snylte lidt på englændernes gode traditioner. Denne kage hedder “Spotted Dick” på engelsk, og selvom ingen rigtig ved, hvorfor den hedder Dick, så er det altså ikke som sådan en sjofel beskrivelse af kagen. Spotted, eller prikket, kommer fra de “prikker”, som rosinerne giver i dejen. Englænderne bruger mest korender eller anden form for tørret frugt. Det kan du også sagtens gøre. Jeg foretrækker rosiner. Kagen kan spises både lun og kold og det samme kan saucen. Prøv dig frem og se, hvad du bedst kan lide. Og skyl ned med et glas dejlig sherry. Merry Christmas, som de siger, de briter. God jul! Prøv også: Timms æbletærte "Pandowdy style

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dampet julekage med creme anglaise

Det skal du bruge:
  • 300 g mel
  • 150 g koldt smør
  • 75 g sukker
  • 1,5 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. kanel
  • 1,5-1,75 dl mælk
  • 150 g æbler i tern
  • 150 g rosiner
Creme anglaise:
  • 1 vaniljestang
  • 4 æggeblommer
  • 2,5 dl mælk
  • 2,5 dl fløde
  • 4 spsk. sukker

Prøv også: Timms gulerodskage

Sådan laver du dampet kage med creme anglaise

Dampet kage:

  1. Kom mel, kanel og bagepulver i en skål. Massér smørret ind i melet til det har en krummet konsistens. Herefter også sukkeret. Rør mælken i.
  2. Skær æblerne i tern af cirka 0,5x0,5 cm og kom dem i dejen sammen med rosinerne. Kom dejen i en smurt form og dæk dejen med bagepapir og bagefter dækkes det hele med stanniol. Sørg for at lukke godt til – evt. med en snor.
  3. Damp kagen på fuld damp (99°C) i 1-1,5 time afhængig af tykkelsen på kagen (og formen). Det kan tage lidt længere tid, hvis formen er tyk.
  4. Vend kagen ud ad formen og lad den køle en smule af.
Creme anglaise:
  1. Skrab kornene ud af vaniljestangen og kom både stang og korn i en gryde sammen med mælk og fløde. Bring det i kog og sluk med det samme.
  2. Pisk æggeblommerne luftige med sukkeret. Kom heri, i en tynd stråle, den varme mælkemasse. Når hele mælkemassen er pisket sammen med æggene, skal det retur i gryden.
  3. Varm massen op under omrøring til cirka 80°C. Hvis den bliver for varm, skiller den. Den skal blot varmes til, den begynder at tykne.
  4. Tag den herefter af varmen og kom massen over i en kold skål. Hvis man lader den stå i gryden, kan du risikere, at den skiller på grund af restvarme i gryden.
  5. Server custarden enten lun eller kold til kagen. Begge dele smager godt.

Prøv også: Timms gulerodskage