Desserter og kager

Grundopskrift på croissantdej

Lav sprøde og gyldne croissanter helt fra bunden i dit eget køkken. Grundopskriften på dejen er nem at gå til og guider dig hele vejen igennem bagningen, indtil croissanterne er færdige, og du kan sige ’voila’.
af Ayane Kogure Foto: Marieke Verdenius 10.01.2022
grundopskrift-paa-croissantdej

Sprøde og velduftende croissanter behøver bestemt ikke at komme fra bageren! Du kan nemlig sagtens selv lave dem derhjemme, og med denne grundopskrift på croissantdej ved hånden er du godt på vej.

Få grundopskriften på croissantdej

Antal stk.: 6

Forberedelsestid: 60 minutter

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tilberedningstid: 20 minutter

Totaltid: 60 minutter

Igredienser til croissant-grunddej:

  • 200 g hvedemel
  • 20 g sukker
  • 4 g salt
  • 60 ml vand (0,6 dl)
  • 60 ml mælk (0,6 dl)
  • 20 g gær
  • 20 g smeltet smør
  • 100 g koldt smør
  • æg til pensling

Sådan laver du croissantdej:

Dag 1:

1. Bland mel, sukker og salt. Varm vand og mælk op til fingervarmt, og opløs gæren heri.

2. Brug dejkrog, hvis du bruger røremaskine. Rør melblandingen sammen med lunken mælk. Tilsæt smeltet smør, og rør eller ælt det ind i dejen.

3. Ælt dejen grundigt igennem, til den er glat og elastisk (7-8 minutter på lav hastighed, hvis du bruger røremaskine).

4. Form dejen som et rektangel, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl mindst 10 timer, gerne natten over.

Dag 2:

1. Læg koldt smør mellem 2 stykker bagepapir, og rul det ud til en firkant på 10 x 10 cm med en kagerulle. Læg smørret på køl.

2. Rul dejen ud på et meldrysset bord (drys også lidt mel på kagerullen) til en firkant på 15 x 15 cm. Læg smørret i midten, og fold hjørnerne indover, så smørret er helt dækket af dej.

3. Drys lidt mel på dejen, og rul den ud til et rektangel. Fold den øverste ⅓ ned over midten og den nederste ⅓ op over midten, så der er 3 lag oven på hinanden. Drej dejen 90°, og gentag udrulning til rektangel og foldning ned over midten.

4. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 30 minutter. Gentag herefter 2 x udrulning og foldning som ovenfor.

5. Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på 25 x 32 cm. Skær 6 lange trekanter på den lange led med en klejnespore eller en skarp kniv. Rul forsigtigt det bredeste stykke af trekanten hen mod spidsen, og fastgør spidsen under croissanten.

6. Sæt croissanterne på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur eller derunder (ikke for varmt, så smørret smelter).

7. Tænd ovnen på 210˚. Pensl forsigtigt med sammenpisket æg.

8. Sæt croissanterne i ovnen, skru ned til 200˚, og bag i 10 minutter. Vend evt. bagepladen, og bag 5-10 minutter mere, indtil croissanterne er sprøde og flot lysebrune.

9. Servér croissanterne friskbagte og lune.

Bemærk:

Hviletid, dej: Mindst 10 timer, gerne natten over.