Lav en klassisk risalamande og vælg imellem klassisk kirsebærsauce eller et frisk pust af klementinsauce og brændte mandler. Få opskriften her!
af Timm Vladimir.
12.02.2021
Foto: Columbus Leth.
Juleaften foretrækker du måske kirsebærsauce, men hvis du laver risalamande flere gange i løbet af julen, er klementinsaucen en frisk variation, som ikke efterlader maven tung og besværet!
6 personer
Risalamande
1 l sødmælk
2 dl grødris
1 vaniljestang
80 g sukker
100 g smuttede mandler
4 dl piskefløde
Sauce
1 vaniljestang
1 dl sukker
4 dl friskpresset klementinsaft
1 dl friskpresset appelsinsaft
3-4 spsk. majsstivelse
2-3 spsk. Grand Marnier
evt. lidt citronsaft
6 klementiner
Sådan laver du risalamande
Bring langsomt mælk og ris i kog under omrøring.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret. Kom sukker, vaniljekorn og vaniljestang i gryden, og lad risene koge meget svagt under låg i ca. 1 time – pas på, at de ikke koger helt ud. Afkøl grøden, og lad den blive helt kold i køleskabet.
Hak mandlerne, og rist dem let på en varm pande uden fedtstof, så de netop tager lidt farve.
Pisk fløden til luftigt flødeskum, og vend flødeskummet i den kolde risengrød sammen med mandlerne. Lad risalamanden hvile i mindst et par timer på køl inden servering.
Sådan laver du klementinsauce
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret i en gryde. Tilsæt resten af sukkeret sammen med klementinsaft og appelsinsaft. Kog blandingen i ca. 10 minutter.
Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand, og rør det i den varme klementinsaft, lidt ad gangen, til den får en sirupsagtig konsistens. Sigt saftsaucen, og smag den til med Grand Marnier og evt. citronsaft.
Del 6 klementiner i både, og vend dem i saucen. Afkøl helt, og servér til risalamanden.