Desserter

Risalamande med klementinsauce og brændte mandler

Lav en klassisk risalamande, og vælg imellem klassisk kirsebærsauce eller et frisk pust af klementinsauce og brændte mandler. Få opskriften her!
af Timm Vladimir. 12.12.2022 Foto: Columbus Leth.
Risalamande med klementinsauce og brændte mandler

Juleaften foretrækker du måske kirsebærsauce, men hvis du laver risalamande flere gange i løbet af julen, er klementinsaucen en frisk variation, som ikke efterlader maven tung og besværet!

3 tips til en vellykket risalamande

  1. Kog risene i vand i nogle minutter, inden du tilsætter mælk. Så undgår du nemmere, at risengrøden brænder på.
  2. Risengrøden skal være helt kold, indne du blander den med flødeskum - elelrs bliver skummet til ost.
  3. Er din risalamande blevet for tyk? Rør lidt mælk! Er den blevet for tynd? Tilsæt flødeskum!

Hvilket land kommer risalamande fra?

Selvom navnet klinger fransk, er risalamande pæredansk! Risengrød, basisingrediensen i risalamande, har længe været en del af skandinavisk madkultur, og i vikingetiden var grød hverdagskost. Men det var først i 1800-tallet, at kombinationen af risengrød, flødeskum, vanilje og hakkede mandler blev populær som juledessert i Danmark.

Man mener, at risalamanden blev opfundet på Hotel D’Angleterre i Danmark, hvor en kok muligvis opfandt og gav navn til juledesserten.

6 personer

Risalamande

  • 1 l sødmælk
  • 2 dl grødris
  • 1 vaniljestang
  • 80 g sukker
  • 100 g smuttede mandler
  • 4 dl piskefløde

Sauce

  • 1 vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • 4 dl friskpresset klementinsaft
  • 1 dl friskpresset appelsinsaft
  • 3-4 spsk. majsstivelse
  • 2-3 spsk. Grand Marnier
  • evt. lidt citronsaft
  • 6 klementiner

Risalamande med klementinsauce

  1. Bring langsomt mælk og ris i kog under omrøring.
  2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret. Kom sukker, vaniljekorn og vaniljestang i gryden, og lad risene koge meget svagt under låg i ca. 1 time – pas på, at de ikke koger helt ud. Afkøl grøden, og lad den blive helt kold i køleskabet.
  3. Hak mandlerne, og rist dem let på en varm pande uden fedtstof, så de netop tager lidt farve.
  4. Pisk fløden til luftigt flødeskum, og vend flødeskummet i den kolde risengrød sammen med mandlerne. Lad risalamanden hvile i mindst et par timer på køl inden servering.

Klementinsauce

  1. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret i en gryde. Tilsæt resten af sukkeret sammen med klementinsaft og appelsinsaft. Kog blandingen i ca. 10 minutter.
  2. Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand, og rør det i den varme klementinsaft, lidt ad gangen, til den får en sirupsagtig konsistens. Sigt saftsaucen, og smag den til med Grand Marnier og evt. citronsaft.
  3. Del 6 klementiner i både, og vend dem i saucen. Afkøl helt, og servér til risalamanden.