Risalamande med klementinsauce og brændte mandler

Antal: 
6 personer
Det skal du bruge: 
Risalamande
1 l sødmælk
2 dl grødris
1 vaniljestang
80 g sukker
100 g smuttede mandler
4 dl piskefløde
Sauce
1 vaniljestang
1 dl sukker
4 dl friskpresset klementinsaft
1 dl friskpresset appelsinsaft
3-4 spsk. majsstivelse
2-3 spsk. Grand Marnier
evt. lidt citronsaft
6 klementiner

Juleaften foretrækker du måske kirsebærsauce, men hvis du laver risalamande flere gange i løbet af julen, er klementinsaucen en frisk variation, som ikke efterlader maven tung og besværet! 

Har du styr på andet end risalamande til julemiddagen? Vi guider dig til at komme sikkert i mål!

Tid: 30 minutter + afkøling. Kogetid : 1 time. 

Servér risalamanden med en sprød juletopping!

Sådan laver du risalamande 

  1. Bring langsomt mælk og ris i kog under omrøring.
  2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret. Kom sukker, vaniljekorn og vaniljestang i gryden, og lad risene koge meget svagt under låg i ca. 1 time – pas på, at de ikke koger helt ud. Afkøl grøden, og lad den blive helt kold i køleskabet. 
  3. Hak mandlerne, og rist dem let på en varm pande uden fedtstof, så de netop tager lidt farve.
  4. Pisk fløden til luftigt flødeskum, og vend flødeskummet i den kolde risengrød sammen med mandlerne. Lad risalamanden hvile i mindst et par timer på køl inden servering.

Sådan laver du sauce

  1. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret i en gryde. Tilsæt resten af sukkeret sammen med klementinsaft og appelsinsaft. Kog blandingen i ca. 10 minutter.
  2. Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand, og rør det i den varme klementinsaft, lidt ad gangen, til den får en sirupsagtig konsistens. Sigt saftsaucen, og smag den til med Grand Marnier og evt. citronsaft.
  3. Del 6 klementiner i både, og vend dem i saucen. Afkøl helt, og servér til risalamanden.

 

Flere spændende og anderledes opskrifter på risalamande

1. Pinjekerner er et udemærket bud på noget der kan bruges istedet for mandler, når du laver risalamande. Få opskriften med pinjekerner her.

2. Som cheesecake! Hvis du har meget risalamande tilovers, så kan det nemt blive til en lækker cheesecake. Få opskriften her.