Desserter

Risalamande med klementinsauce og brændte mandler

Lav en klassisk risalamande og vælg imellem klassisk kirsebærsauce eller et frisk pust af klementinsauce og brændte mandler. Få opskriften her!
af Timm Vladimir. 12.02.2021 Foto: Columbus Leth.
risalamande med klemmentinsauce og brændte mandler

Juleaften foretrækker du måske kirsebærsauce, men hvis du laver risalamande flere gange i løbet af julen, er klementinsaucen en frisk variation, som ikke efterlader maven tung og besværet! 

6 personer

Risalamande

  • 1 l sødmælk
  • 2 dl grødris
  • 1 vaniljestang
  • 80 g sukker
  • 100 g smuttede mandler
  • 4 dl piskefløde

Sauce

  • 1 vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • 4 dl friskpresset klementinsaft
  • 1 dl friskpresset appelsinsaft
  • 3-4 spsk. majsstivelse
  • 2-3 spsk. Grand Marnier
  • evt. lidt citronsaft
  • 6 klementiner

Sådan laver du risalamande

  1. Bring langsomt mælk og ris i kog under omrøring.
  2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret. Kom sukker, vaniljekorn og vaniljestang i gryden, og lad risene koge meget svagt under låg i ca. 1 time – pas på, at de ikke koger helt ud. Afkøl grøden, og lad den blive helt kold i køleskabet. 
  3. Hak mandlerne, og rist dem let på en varm pande uden fedtstof, så de netop tager lidt farve.
  4. Pisk fløden til luftigt flødeskum, og vend flødeskummet i den kolde risengrød sammen med mandlerne. Lad risalamanden hvile i mindst et par timer på køl inden servering.

Sådan laver du klementinsauce

  1. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret i en gryde. Tilsæt resten af sukkeret sammen med klementinsaft og appelsinsaft. Kog blandingen i ca. 10 minutter.
  2. Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand, og rør det i den varme klementinsaft, lidt ad gangen, til den får en sirupsagtig konsistens. Sigt saftsaucen, og smag den til med Grand Marnier og evt. citronsaft.
  3. Del 6 klementiner i både, og vend dem i saucen. Afkøl helt, og servér til risalamanden.