Drikke

Bordeaux vender tilbage

Den ædle Bordeaux-vin med den tørre og alligevel frugtige stil er ved at få en renæssance. Mange er nemlig blevet trætte af de sødlige oversøiske Cabernet- og Merlot-rødvine.
af Anders Grøndahl og Erik Morsing / Foto: Torben Djenner 1.08.2008

Rioja-syndromet er ved at sætte ind på de oversøiske vine, selvom de ofte er billige takket være den lave dollarkurs. Pludselig bliver folk trætte af en bestemt stilart, som de måske har været ellevilde med i en årrække. Det skete for de ellers så populære og fadprægede Riojavine fra Spanien i slutningen af 1970'erne, og nu er det ved at gentage sig med de lige så søde og fad-prægede oversøiske rødvine på Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Især dem fra Chile og Australien. Vist bliver der stadig solgt mange af dem, men bølgen er ved at vende.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En del kræsne forbrugere er ved at søge tilbage til de klassiske glæder, og lige nu er Bordeaux-vinene godt i gang med deres renæssance. Ikke de dyre cru'er, der i topår som 2005 næsten kun kan betales af russiske milliardærer, nyrige asiater og italienske mafiabosser. Netop denne ekstreme pris-udvikling betyder, at mange supergode vingårde og châteauer uden for den berømte cru-klassifikation bliver både klemt og glemt. Når så området samtidig oplever en række rigtig vellykkede årgange som for eksempel 2002, 2003, 2004, 2005 og 2006, kan den kloge forbruger gøre nogle store kup i Bordeaux-vin netop nu. Vinderen af denne test, Château Haut-Cluzet, til 70 kroner flasken, er et klasse-eksempel på denne udvikling.

HVERDAGSVINE

1. Domaine Lafage
2005 Vin de Pays des Cotes Catalanes, Frankrig
Superbest, 80 kr.
???

Mørk og charmerende med toner af chokolade, solbær, tjære, urter og pomerans. Alligevel tør og rank i stilen. En harmonisk og enkel vin med god dybde.

2. Finca Los Primos
2006 Cabernet Sauvignon San Rafael, Argentina
H.J. Hansens Vinhandel, 59 kr
. ??

Meget sødladen Cabernet-stil med tydeligt præg af vanilje. Alligevel er der også en underlig støvet og trøsket smag inde i midten af vinen, som absolut ikke fremmer forståelsen af den. Lidt saftigt præg af mynte hiver den lige op på to stjerner.

3. Martilde
2005 Mantissa, Pavia, Italien
J.V.S., 60 kr.
????

Den ikke vellykkede etiket med en grønlig kat, sommerfugle og en taltabel udenpå oplyser intet om denne ellers charmerende vin. Kun at den kommer fra Pavia-egnen i Norditalien. Men den smager rigtig godt af modne bær, peberfrugt, chili, lidt trøffel, kakao og lakridsrod. I aromaen er der toner af grafit, urter og bær.

4. Masi
2006 Modello delle Venezie, Italien
Netto, 45 kr
. ???

Den nye årgang af denne frikadelle-vin er ikke lige så vinøs og frisk som forgængeren. Nu er den mere præget af bolsje, tyggegummi og frugtsødme, end godt er, men lidt iltning hjælper til at få vinsmagen frem. Denne ekstra sødme gør sikkert vinen mere populær, men ikke hos os.

5. Château Haut-Cluzet
2006 Bordeaux, Frankrig
Superbest, 70 kr
. ???? (FAVORIT)

DEN LILLE FORSKEL

De færreste ved det, men 2002 er et rigtig godt år i Bordeaux i modsætning til stort set resten af Europa. Men også i 2003, 2004, 2005 og 2006 er der skabt mange fine vine med hver sine årgangs-karakteristika. Disse forskelle er netop en af forklaringerne på, at europæisk vin er så interessant at drikke.

2002: Saftige, elegante vine med god farve, som kan ligge længe.
2003: En ørkenagtig sommer gav kraftige, tætte, mørke og svulmende vine, der modner hurtigt.
2004: Overset perle med køligt skabte vine, der har god frugt og syre. Bør gemmes tre-fire år endnu.
2005: Et af de mest perfekte år ligesom 2000. Fantastiske vine, der skal henlægges.
2006: Mange, gode, saftige, rene og frugtige vine, der kan drikkes allerede nu.

Hvor skønt at smage en klassisk Bordeaux med aroma af solbær, hindbær, brænderøg og et strejf af cedertræ. Smagen er ædel og elegant i en tør, moden og saftig stil. Så enkelt kan det være at lave en god vin.

6. Les Sourciers,
2003 Coteaux d'Aix en Provence, Frankrig
H.J. Hansens Vinhandel, 59,75 kr.
???

En pudsig aroma af kærnemælk og rugbrød stiger fra glasset, idet man hælder vinen op. Den ændrer sig dog hurtigt over i retning af det vinøse med toner af solbær, blomme, urt og tobak. En ganske rar vin endte vi med at vedtage.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr

SMAGERNE ER: BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen,
NANNA SIMONSEN kogekone, kogebogsforfatter, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.