Mad

Gode husråd mod ondt i halsen

Hvis du har ondt i halsen, så skal du læse med her, hvor vi har samlet 7 gode husråd mod ondt i halsen.
Amalie Egelund / Foto: Anders Schønnemann, Columbus Leth, John Bendtsen, Betina Hastoft, Pernille Enoch 3.09.2020

Der findes næsten ikke noget mere irriterende end en omgang forkølelse og ondt i halsen. Det gør ondt at spise, at synke og i det hele taget bare at foretage sig hverdagsgøremål.

Du er ved at gå ud af dit gode skind, men inden du når fortvivlelsens rand, så prøv lige vores 7 gode husråd mod ondt i halsen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

SE OGSÅ: Ondt i halsen? Her er 5 naturlige måder at lindre det på!

De simple husråd mod ondt i halsen

Inden du går i gang med at brygge og mikse remedier, så er der lige nogle simple husråd, vi lige vil minde dig om.

Prøv at undgå at irritere din ømme hals mere end nødvendigt. Det vil sige, at du helst ikke skal udsætte din hals for fx bilos, røgfyldte lokaler eller koffein og alkohol, der kan forlænge sygdommen.

Ved nogle typer ondt i halsen kan mælk også forværre symptomerne. Helt generelt skal du også undgå at indtage drikke, der er enten ekstremt varme eller kolde – det føles måske godt i øjeblikket, men det gør problemet værre i længden. Du skal også sørge for at drikke meget vand/væske og naturligvis hvile dig så meget som muligt.

Mangler du kuren mod ondt i halsen, så læs 7 husråd her:

Nedenfor har vi samlet 7 naturlige husråd mod ondt i halsen samt opskrifter på de forskellige remedier. Kig det igennem og find det husråd, der passer til dig og din ømme hals.

SE OGSÅ: 10 supper mod ondt i halsen

Ondt i halsen? Her er de bedste tips

1. TYG NELLIKER

Nelliker er traditionelt blevet brugt som smertelindrende medicin. Især i kinesisk medicin er nelliker anerkendt som middel mod hals- og tandsmerter.

Det er, fordi nelliker indeholder stoffet eugenol, der har en naturlig smertelindrende effekt. Kryddernellike eller nellikeolie (eugenol) anvendes desuden i mundskyllevand og tandpasta, hvor man udnytter den desinficerende virkning.

Sådan gør du:

Ta’ 3 hele nelliker i mund og sut på dem, indtil de er bløde. Dernæst tygger du drøv på dem, indtil de nærmest er opløst i munden. Der sker intet ved, at du kommer til at sluge dem, men spyt gerne de gennemtyggede rester ud.

Damp-kur mod ondt i halsen

2. DAMP DET VÆK

Hvis din hals gør ondt og virker tør og irriteret er damp en rigtig god idé. Du behøver hverken finde en sauna eller dampbad for at nyde godt af dampens helende evner. Du behøver blot en skål, vand og gerne lidt eukalyptusolie (kan undlades).

Sådan gør du:

Kog en liter vand, hæld det over i en varmeresistentskål, dryp 5 dråber eukalyptusolie i, og læn dig så ind over skålen, mens du bruger et håndklæde til at skærme af.

Sid nu under håndklæde-teltet i 5 til 10 minutter og indånd dampen.

Ondt i halsen? Prøv at sut på hvidløg

3. SUT PÅ HVIDLØG

Alene tanken om at putter rå hvidløg i munden virker frastødende, men når det gælder ondt I halsen, så er hvidløg en superstjerne.

Hvidløg indeholder alliin, som omdannes til allicin, der er rigtig god til at bekæmpe streptokokker-bakterier og bakterier generelt. Det er ikke en fornøjelig oplevelse, men det er det hele værd.

Sådan gør du:

Knus et fed og læg det i din ene mundhule.

Sut på det af og til, sådan som du ville gøre, hvis det var et velsmagende bolche. Det er det ikke, men tænk på målet og kæmp dig igennem.

Gør det en gang om dagen.

Romtoddy er en god cocktail mod ondt i halsen

4. EN VARM ROMTODDY

Nogle mennesker sværger til romtoddyen, og det er der to gode grunde til: For det første så hjælper citronen og honningen med at dulme smerterne i halsen og for det andet, så kan alkohollen få dig til at sove bedre.

Generelt fraråder man at indtage alkohol, når man er syg, men en enkelt romtoddy er undtagelsen.

Sådan gør du:

Bland en halv deciliter rom med en teske honning, en teske friskpresset citronsaft og 4 deciliter varmt vand.

Pynt evt. med en skive citron, hvis du har overskud til det.

Drik lige før sengetid og allerhøjest en gang om dagen.

Salt i vand er et trick mod halsonde

5. GURGL MED SALTVAND

Uanset årsagen til din ømme hals, så er grunden til dine smerter, at de fine membraner i din hals er hævede og betændte. Saltvand får hævelsen til at lægge sig og letter smerten.

Det fjerner også noget af det overskydende slim i halsen, hvilken gør det nemmere for din næse at slippe af med snot.

Sådan gør du:

Opløs en halv teske salt i en deciliter lunken vand.

Gurgl i et minut, og spyt så ud.

Gentag i løbet af dagen, men maksimalt 3 gange i døgnet, da du ellers kan risikere at udtørre halsen.

Drik ingefær når du har ondt i halsen

6. DRIK INGEFÆR

Mange tror på ingefærens helende effekt, og den gode rod indeholder faktisk også sunde sager, der kan hjælpe med din ømme hals. Ingefær løsner nemlig slim fra både hals og næse, og så er den antiinflammatorisk. En rigtig god kop ingefærte er derfor en velsmagende løsning på et smertefuldt problem.

Sådan gør du:

Skræl og riv en ca. 5 cm. lang ingefærrod. Fyld en lille gryde med vand, og kom ingefæren i, når den koger.

Lad så begge dele koge i 3 til 5 minutter.

Fyld så noget af teen over I en kop, bland en skefuld honing i og lad den køle ned.

Natron trick kan virke mod ondt i halsen

7. GURGL TE MED NATRON

Natron er antibakteriel og kan hjælpe med at dræbe de irriterende bakterier, der har slået lejer i din hals. Det kan også hjælpe med at få hævelsen i din hals til at lægge sig, og hvis du blander det sammen med lidt salt, så er det en vindende kop for halsen – ikke for smagsløgene.

Sådan gør du:

Bland en kop varmt vand med en halv teske salt og en halv teske natron. Gurgl og spyt ud. Gentag det umiddelbart efter.

Du må gurgle i natron-te op tilt re gange dagligt, men ikke mere, så da den så kan udtørre halsen.

Årsager til ondt i halsen

Sådan helt grundlæggende så kan din omgang ondt i halsen have forskellige bagvedliggende årsager. Det kan være svært at finde den rette, medmindre du snakker med en læge.

Den hyppigste årsag til halsbetændelse er et forkølelses-virus. Kun hver femte halsbetændelse hos voksne skyldes bakterier som skal behandles med penicillin.

Det kan være svært at skelne mellem et virus- og bakterieangreb. Lægen kan ved podning fra mandlerne hurtigt afgøre, om halsbetændelsen skyldes bakterier og derfor skal behandles med antibiotika. Mens du venter på svar, kan du prøve dig med en naturlig kur, der lindrer smerterne i halsen.

Prøv det populære ingefærshot som styrker dit immunforsvar.

Lav din egen kur

Som du kan se I galleriet, så er der rigtig mange naturlige måder at behandle ondt i halsen, men hvis du alligevel ikke fandt den metode, som passer til dit behov, så han du selv eksperimentere med at lave en personlig kur til ondt i halsen.

Her får du en oversigt over naturlige ingredienser og deres virkning:

Salt: Det udtørrer slim og reducerer hævelsen i halsen. Derfor fungerer det bedst i forbindelse med en forkølelse, hvor der er meget snot og slim i halsen.

Honning: Honning virker, hvis din smerte skyldes en tør og irriteret hals. Den lægger sig som et beskyttende lag over det irriterede område og lindrer smerten.

Citron: Citron kan næsten altid bruges – uanset årsagen til ondt i halsen. Den dræber bakterier og er rig på sunde c-vitaminer, som kan hjælpe dig med at blive frisk igen.

Natron: PH niveauet i natron virker beroligende på irriteret hud – såsom en hævet hals. Det er også med til at dræbe bakterier.