Amerikansk æbletærte

Antal: 
8 personer
Det skal du bruge: 
Mørdej
150 g koldt smør
4 dl hvedemel
½ dl flormelis
1 æg
½ spsk. koldt vand
Fyld
12 æbler
Saft af 1 citron
50 g smør
4 spsk. sukker
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
Pynt
Æg, mælk og rørsukker til pensling
Evt. flormelis som drys
Evt. flødeskum til servering

Der er ikke noget, der luner som en skøn æbletærte på en kølig dag. Måske er du så heldig at have æbler i haven eller en frugtplantage i nærheden, hvor du kan købe dem. Ellers kan supermarkedets udvalg også sagtens bruges. Her får du opskriften på en lækker apple pie - præcis som amerikanerne ville lave den.

Læs også: Æblekage med vaniljecreme

Sådan laver du amerikansk æbletærte:

Mørdej:

  1. Kom koldt smør, mel og flormelis i en foodprocessor, og kør dejen igennem til en mørdej.
  2. Tilsæt æg og vand, og kør igen.
  3. Pak dejen ind i film, og læg den i køleskabet i mindst 30 minutter.

Fyld:

  1. Skræl og udkern æblerne, og skær dem i både. 
  2. Læg bådene i citronsaft, og bland godt.
  3. Steg æblerne på en stor stegepande i smør, sukker og krydderier. Hæld æblerne ud på et fad, og lad dem afkøle. 
  4. Del mørdejen i 2 dele, den ene lidt større end den anden.
  5. Strø mel på bordet, og rul den største del mørdej ud på bordet i en cirkel, som er ca. 30 cm i diameter og ca. ½ cm tyk.
  6. Rul dejen over kagerullen, og læg den i en rund form. Tryk forsigtigt langs kanten, og lad overskydende dej blive hængende.
  7. Læg de stegte æbler i tærteformen.
  8. Rul resten af dejen i en cirkel på 25 cm i diameter.
  9. Pisk æg og mælk sammen, og pensl dejkanten i formen. Læg det udrullede låg over. Klem kanten sammen med fingrene, og fjern overskydende dej. Pensl låget med æggeblandingen. Drys rørsukker på.
  10. Skær små snit, eller lav små huller i låget, og bag tærten nederst i ovnen på 180° i ca. 35 minutter. Drys evt. flormelis på kagen inden serveringen.
  11. Servér gerne æbletærte med flødeskum til.