Se også
Kager
Cheesecake med brunkagebund og syltede appelsiner
Den klassiske, cremede cheesecake får et julet twist med brunkagebund og syltede appelsiner i denne himmelske dessert, der er uimodståelig for enhver. Få opskriften her!
af Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Stine Christiansen.
11.11.2023
8 personer
Brunkagebund
- 250 g brunkager
- 125 g smør
- ¼ tsk. salt
Flødeostecreme
- 4 blade husblas
- ½ vaniljestang
- 125 g sukker
- 1 usprøjtet appelsin
- 2½ dl piskefløde
- 200 g flødeost naturel
- 200 g cremefraiche, 18 %
Appelsingelé
- 3 blade husblas
- 2 dl friskpresset appelsinsaft
Syltede appelsinskiver
- 1 usprøjtet appelsin
- ½ vaniljestang
- 100 g vand
- 85 g sukker
Desuden
- 25 g brændte mandler
- Evt. spiseligt guldstøv
- 1 springform, ca. 20 cm i diameter
- Lagkageplast
Sådan laver du cheesecake med brunkagebund
- Knus brunkagerne i en blender.
- Smelt smørret i en gryde, og rør det sammen med brunkagekrummer og salt.
- Læg bagepapir i bunden af springformen, og sæt lagkageplast fast langs indersiden af formen. Hæld brunkageblandingen ned i formen, og pres den ud i bunden i et jævnt lag. Sæt på køl.
Flødeostecreme
- Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i ca. 10 minutter.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mas dem sammen med lidt af sukkeret med en teske.
- Riv appelsinskallen fint, og gem resten af appelsinen.
- Bland vaniljesukker, sukker, appelsinskal og fløde i en skål, og pisk det til let skum med en elpisker.
- Pisk flødeost og cremefraiche sammen i en anden skål med et piskeris, og vend det forsigtigt i flødeskummet.
- Pres appelsinen, og varm saften langsomt op til kogepunktet i en gryde.
- Knug husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme appelsinsaft, til den er helt opløst. Afkøl husblasblandingen en smule, og vend lidt af flødeostecremen i, så den afkøles lidt mere.
- Vend herefter husblasblandingen i resten af flødeostecremen, og rør det sammen til en ensartet masse.
- Fordel cremen oven på brunkagebunden, dæk med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet i mindst 6 timer.
Appelsingelé
- Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i ca. 10 minutter.
- Opvarm appelsinsaften til kogepunktet i en gryde. Tag gryden af varmen, tag husblassen op, og opløs den i den varme appelsinsaft. Afkøl geléen ved stuetemperatur, til den er lillefingervarm.
- Hæld forsigtigt geléen over flødeostecremen i springformen, og sæt den tilbage i køleskabet i mindst 2 timer.
Syltede appelsinskiver
- Skyl appelsinen, og skær den i tynde skiver. Bring vand i kog i en gryde, tilsæt appelsinskiverne, og kog dem i ca. 1 minut. Lad dem afdryppe.
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
- Bring vaniljekorn, vand og sukker i kog i en gryde, læg appelsinskiverne i sukkerlagen, og lad dem simre ved lav varme i 20 minutter.
- Tag gryden af varmen, hæld appelsinskiver og sukkerlage i en beholder med låg, og opbevar dem på køl til servering.
Pynt
- Hak mandlerne groft.
- Tag cheesecaken ud af formen, fjern lagkageplasten, og anret kagen på et serveringsfad.
- Pynt med afdryppede, syltede appelsinskiver, mandler og evt. lidt spiseligt guldstøv.