
Honningkage med peberkageby

Peberkagedej
- 60 g smør
- 100 g mørk sirup
- 75 g brun farin
- 1/2 tsk. stødt hvid peber
- 1/2 tsk. stødt kardemomme
- 1/2 tsk. stødt ingefær
- 1/4 tsk. stødte nelliker
- 1/4 tsk. stødt allehånde
- 1 tsk. stødt kanel
- 1/2 tsk. natron
- 1 æg
- 250 g hvedemel
Honningkage
- 2 æg
- 125 g brun farin
- 250 g blomsterhonning
- 1 dl kogende vand
- 1/2 dl kaffe
- 300 g hvedemel
- 1 tsk. natron
- 1/2 tsk. stødte nelliker
- 1 tsk. stødt kanel
Smørcreme og appelsinfyld
- 1 vaniljestang
- 180 g flormelis
- 250 g blødt smør
- 2 g pasteuriserede æggeblommer
- 1 dl appelsinmarmelade
Smørcreme til opsmøring
- 1 vaniljestang
- 180 g flormelis
- 1 tsk. sort konditorfarve (pulverfarve)
- 2 g pasteuriserede æggeblommer
Glasur
- 120 g flormelis
- 30 g pasteurisede æggehvider
- 2 dråber gul konditorfarve
Desuden
- Sukkerstjerner
- 1/2 dl flormelis til drys
Servér denne overdådige honningkage pyntet med en hel by af peberkager, og vær sikker på, at dine gæster vil få julelys i øjnene. Kagen skal tilberedes over to dage, men den er noget nemmere at lave end et traditionelt honningkagehus. Og så emmer den altså af julestemning! Få vores guide her:
Sådan laver du en honningkage med peberkageby
Trin 1 - dag 1:
- Peberkagedej: Smelt smør, sirup og brun farin ved middel varme, til sukkeret er opløst. Bland peber, kardemomme, ingefær, nelliker, allehånde, kanel og natron i en skål, og tilsæt sukkersmørret. Rør det sammen. Tilsæt æg og hvedemel. Ælt dejen sammen, til den er ensartet – den skal dog være klistret – og læg den på køl natten over.
- Honningkage: Rør æggene med brun farin. Opløs honning i kogende vand og kaffe, og rør det i æggene. Bland hvedemel, natron, nelliker og kanel, og sigt det i dejen. Rør dejen godt sammen. Kom dejen i en springform, Ø 18 cm, beklædt med bagepapir. Bag kagen midt i ovnen ved 150° varmluft i ca. 1 time og 10 minutter. Lad kagen køle helt af i formen, og flæk den i 4 lige tykke bunde.
- Smørcreme og appelsinfyld: Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk vaniljekorn, smør og flormelis sammen til en blød, hvid masse. Tilsæt æggeblommer, og pisk kortvarigt. Læg bundene sammen: Nederst vaniljesmørcreme, så appelsinmarmelade og øverst vaniljesmørcreme. Glat siderne, og sæt kagen på køl.
Trin 1 - dag 2:
- Smørcreme til opsmøring: Gentag som ovenfor, men kom sort pulverfarve i smørblandingen, inden æggene tilsættes. Smør kagen sirligt op med den mørkegrå smørcreme.
Trin 2: Rul peberkagedejen ud til en tykkelse på ca. 2 mm i en lille smule mel på en ren bordplade, og skær små huse ud.

Trin 3: Læg husene på bageplader beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen ved 180° varmluft i 8-10 minutter, til de er gyldne i kanten. Lad dem køle af.
Trin 4: Glasur: Rør en luftig og sprøjtefast glasur af flormelis og æggehvide. Kom den i et kræmmerhus foldet af bagepapir, og klip et lille hul.


Trin 5: Dekorér peberkagehusene sirligt – evt. også med lidt gul glasur i vinduerne, så det ser ud, som om der er lys i husene. Lad glasuren størkne.
Trin 6: Dekorér kagen med peberkagehusene og sukkerstjerner – kom evt. lidt smørcreme bagpå, så de sidder godt fast. Sigt flormelis over, og servér.
