Kager

Klassiske napoleonskager

Napoleonskagen har det med at gå i glemmebogen, men vi vil gerne vække den smagslækre klassiker til live igen. Kage og flødeskum er nemlig godt for sjælen. Få opskriften på napoleonskager her!
Tekst og 5.03.2023 foto af Inge Skovdal / skovdal.dk.
Napoleonskager
8 personer

Napoleonskager

  • 4 plader frossen butterdej
  • 4 æggeblommer
  • ½ dl sukker
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 3 dl mælk
  • 1 vaniljestang
  • 3 dl piskefløde
  • 4 plader husblas
  • 4 spsk. hindbærmarmelade
  • 150 g flormelis

Pynt

  • Ca. 2 dl piskefløde
  • Ribsgelé til pynt

Sådan laver du napoleonskager

  1. Tø butterdejspladerne op. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og læg endnu et stykke bagepapir over dem samt endnu en bageplade. Bag dem i ovnen ved 200° i ca. 17 minutter.
  2. Pisk æggeblommer og sukker til skum. Sigt majsstivelsen i, og pisk igen. Bring mælken i kog.
  3. Skær imens vaniljestangen igennem, skrab kornene ud, og kom dem i gryden. Hæld den kogende mælk i æggeblandingen, og pisk blandingen godt igennem. Hæld blandingen tilbage i gryden, og rør ved middelvarme, indtil cremen er tyk. Tag cremen af blusset, og sæt den i køleskabet.
  4. Pisk fløden til skum – gem lidt til husblassen. Smelt husblas over vandbad, og afkøl den ved at hælde lidt fløde over. Bland creme og flødeskum sammen med smeltet husblas. Stil cremen i køleskab i 30 minutter.
  5. Smør 2 butterdejsbunde med hindbærmarmelade. Rør en glasur af flormelis og vand, og overtræk de 2 andre bunde med glasur.
  6. Fordel cremen på de 2 bunde med syltetøj, og stil dem i køleskabet i 30 minutter.

Napoleonskagen stammer fra midten af 1800-tallet. Der er uvist, om navnet henviser til det franske ord ”napolitain”, der betyder ”fra Napoli” eller til Napoleon I.

Hans berømte franske kok Marie-Antoine Carême (1784-1833) skulle i så fald have videreudviklet kagen fra den klassiske butterdejskage mille-feuille, der på fransk betyder “tusinde blade”, hvilket henviser til butterdejen, som deler sig i flere meget tynde lag.

Napoleonskagen egner sig perfekt som dessertkage til en familiefødselsdag eller til eftermiddagskaffen, hvis du får besøg. Nedenfor finder du ingredienserne til denne smagfulde og lækre dessertklassiker.