Grønt

5-kålssuppe med korn og kålpølser

Det gælder om at svælge i vitaminer og mineraler her i den kolde tid, og det gør det jo kun bedre, at det også smager godt! Prøv en 5-kålssuppe, der giver dig lidt af det hele! Også velsmag. Få opskriten på 5-kålssuppe her.
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann 5.02.2019

Engang var kål det billige og mættende tilbehør til frikadellerne, men i dag er kål i alle afskygninger i centrum, når kokken sammensætter en ret, ikke mindst takket være den nordiske bølge inden for mad og gourmet.

Kål er den ældst kendte grøntsag og har været en del af vores kost siden oldtiden. De fleste kåltyper kan spores tilbage til Asien, hvor man har brugt kål i maden i årtusinder, og hvor man kan finde god inspiration til at bruge kål i moderne retter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De fleste kåltyper har en arakteristisk smag og mere eller indre bitterhed. Ud over bitterheden indeholder de fleste også en del sødme, der viser sig ved tilberedning. Tilbered kålen rigtigt, så opnår du den helt rigtige balance mellem bitterhed og sødme.

Kål indeholder en masse sunde kostfibre, B-, C- og K-vitaminer, kalk, fosfor og jern. Det er en råvare, som vi har glæde af hele året. Sæsonen begynder om sommeren med spidskål, broccoli og blomkål, strækker sig hen over efteråret med savojkål, palmekål, hvidkål og rødkål og helt ind i vinteren med rosenkål og grønkål. Derfor kan du lave 5-kålssuppe hele året - det gælder bare om at vælge de kåltyper til din 5-kålssuppe, som er i sæson netop nu.

Det skal du bruge til 5-kålssuppe med korn og kålpølser:

Antal: 4 personer

  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • ¼ dl olivenolie
  • 4 kålpølser
  • 10 kviste timian
  • 100 g kogte korn (hvede, byg el. speltkerner)
  • ca. 1½ l vand
  • 1 kg blandet kål (fx spidskål, savojkål, grønkål, palmekål, hvidkål - alle kåltyper passer til 5-kålssuppe)
  • havsalt og friskkværnet peber
  • 1-2 spsk æbleeddike

LÆS OGSÅ: Alle vores opskrifter på suppe!

Sådan laver du 5-kålssuppe med korn og kålpølser:

  1. Pil løg og hvidløg, og snit dem fint.
  2. Varm en gryde med olien op, og sauter løg og hvidløg i et par min.
  3. Skær kålpølserne i grove terninger, og sauter dem sammen med timian i 1 min.
  4. Hæld de kogte korn i gryden, tilsæt vand, og bring suppen i kog. Kog suppen i 15-20 min. på lavt blus, til løg og korn er helt møre.
  5. Snit kålen i helt tynde strimler, og skyl den godt igennem.
  6. Tilsæt kålen i suppen, og kog i 3-4 min., så kålen bliver mør.
  7. Smag til med salt, peber og lidt eddike.
  8. Servér den varme 5-kålssuppe med det samme, og spis godt brød til.

TIP! 5-kålssuppe kan laves på alle tider af året med de kåltyper, der er i sæson: savojkål, spidskål, grønkål, hvidkål osv. Du kan også tilsætte kartoffel eller andre rodfrugter til din 5-kålssuppe.