Grønt

Honning

Det er sødt, det er sundt, og så smager honning fantastisk på franskbrødsmadder. Nyslynget honning er et 100 % naturprodukt, for der blandes absolut intet i honningen - naturens eget sødemiddel.
af Marie Melchior, Foto: Betina Hastoft 26.06.2012
Opskrifter med honning

Salat med gedeost og honning

Spæde rødder i honningdressing

Lammetagine med honning og grønt

Brændt honning

Honning i flere farver
Rasp, kløver og frugttræer giver en lys og mild honning. Lyng giver en ravfarvet honning med en karakteristisk smag, og akaciehonning er klar, mild og flydende. Om honning bliver fast, blød eller flydende, afhænger af hvilken slags blomster, bierne har besøgt. Honning høstet om foråret er som regel lys i farven og mild i smagen. Om efteråret er honningens farve mørkere, og smagen er mere krydret. I Rørvig er der masser af raps, så her høster man primært rapshonning. I foråret er honningen hvid, mild i smagen og bliver hård.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vidste du at...
Mennesket har formået at gøre honningbien til et husdyr, og nogle biavlere kan endda forstå biernes sprog. Man har sporet bikuber 5.000 år tilbage hos ægypterne. Honning har altid været eftertragtet, og i dag har bierne fået en renæssance, og man finder biavlere både i byerne og på landet.

Så skal der høstes
Honningen er klar til at blive høstet, når bitavlen er forseglet med et vokslag, der skrælles af med kniv. Tavlerne sættes direkte i en honningslynge, og honningen slynges, mens den er lun, og flyder fra tavlen direkte ned i en grovsi, og derefter kommer honningen igennem en finere si. Honningen hviler i et døgns tid, hvorefter overfladen skummes ren for urenheder.

En stor familie... Der er 60.000 bi er i et bistade.
Hele familien består af:

  • Dronningen - der som den eneste kan lægge æg. Det bliver til gengæld til 3000 æg i døgnet.
  • Dronerne - som er hanner. I biernes verden er der kun brug for droner om sommeren, når der er nye dronninger, der skal parres. Om efteråret bliver dronerne smidt ud af stadet, og det er kun hunnerne og dronningen, der overlever vinteren.
  • Arbejdsbierne - der er hunner og er på hårdt arbejde i deres 6 uger lange liv. På det tidspunkt har de slidt deres vinger op.

Kilde: Danmarks Biavlerforening

En lille biting...
Der findes ca. 6 mia. honningbier i Danmark.
En bi flyver 30.000 km på en liter honning.
En bifamilie bruger 8 kg honning som 'flybrændstof' for at lave 1 kg honning til biavleren.
Uden bier ville vi ikke kunne høste lige så meget frugt og se lige så mange blomster.
Bier stikker kun, når de føler sig truet. Når en bi har stukket, mister den sin brod og dør.
Kilde: Danmarks Biavlerforening