Nødder
Nødder er superlækre både som snacks og i mad og kager. Mens de "lokale" nødder som hasselnødder og valnødder altid sælges naturel, nydes eksotiske nødder som cashewnødder og jordnødder - eller peanuts - oftest ristede i olie og salt.
Panforte med hasselnødder, valnødder og mandler
Abrikostærte med friske abrikoser og nødder
Anisbrød med frugt og nødder
Briekage med frugt og nødder
Kylling med cashewsauce
Fyldte bagte æbler
Mississippi mud pie
Nøddetærte med marcipan
Pecantærte
Pistacieis med frisk frugt og ristede pistacienødder
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Vidste du…
At nødder er en rigtig god kilde til proteiner og umættet fedt? 100 g mandler indeholder fx lige så mange proteiner som 100 g kød.
Gode nødder
Cashewnødder stammer fra Indien, Sydamerika og Østafrika. I mad bruges cashewnødder hovedsaligt i sydøstasiatiske retter.
Hasselnødder er bedst, når man plukker dem selv. De hasselnødder, man kan købe i butikkerne er meget mørke og beske i smagen, mens selvplukkede hasselnødder er lysere, saftigere og smager meget bedre.
Jordnødder er botanisk set ikke en nød, men en bælgfrugt, og som navnet mere end antyder, vokser jordnødderne i jorden. Jordnødder kan købes saltede eller usaltede. Mens de saltede jordnødder - eller panuts - mest af alt spises som snacks, bruges usaltede jordnødder ofte i især sydøstasiatiske retter.
Kastanjer er en rigtig efterårs- og julespise. Men husk, det skal være spisekastanjer ikke hestekastanjer, som ellers er de mest almindelige kastanjer herhjemme. Bagte kastanjer smager skønt om efteråret.
Macadamianødder stammer oprindeligt fra Australien og bruges som snacks og i kager. Mandler bruges i det danske køkken især i søde sager, som crumble, is, müsli og marcipan - hvor mandler er hovedingrediensen.
Mandler kan dog også bruges i det salte køkken, som i den spanske suppe Ajo blanco.
Paranødder er egentlig ikke en nød, men et frø. Paranødder bruges hovedsaligt som snacks.
Pecannødder ligner valnødder og kan også bruges ligesom valnødder. Pecannødder stammer fra Amerika, hvor nødden er meget mere almindelig i madlavningen end herhjemme.
Pistacienødder stammer fra middelhavsområdet og Mellemøsten. Herhjemme optræder de oftest på to forskellige måder; som hele snacknødder i skal med salt smag og som den søde, nærmest giftigt grønne is med en smag i retning af marcipan.
Valnødder er gode både som snacks og som ingrediens i kager, salater m.m.