Grønt

Safran – krydderiernes konge

Smagen fra de fine, orangerøde safrantråde er varm, feminin, sød og kraftfuld. Den giver power til både duft og farve i forskellige retter, bagværk og teer.
af Kille Enna, Foto: Kille Enna 5.01.2009

Safran, Crocus sativus, er verdens dyreste krydderi. En af årsagerne er fremstillingsprocessen, da omkring 200.000 håndhøstede blomster giver et sølle udbytte på 450 gram safrantråde.

Blev introduceret af araberne
Araberne introducerede safran i Spanien, og i dag kommer den bedste safran fra Valencia eller La Mancha i Spanien og nogle gange fra Kashmir i Indien. Trådene har en frisk, orangerød farve, og der må ikke være tegn på gul-hvide hølignende tråde imellem. Frisk safran, som ikke bør være mere end et år gammelt, kan tilføre retter en enorm power.

Lav en safranvæske
Smagen er delikat, yndig, absolut feminin, varm og dominerende sød. For en optimal smag hældes 2-3 skefulde næsten kogende vand over trådene, og det trækker i 5 min. Nu kan både tråde og væske indgå i indiske pilaffer, spansk paella og fransk bouillabaisse. Safran, hvidløg, fisk og skaldyr er uden tvivl den franske nøglering.

En luksuschai
Safrantråde kan stødes sammen i en meget ren morter med lidt flagesalt eller sukker og herefter bruges sparsomt. De fleste risretter og mælkebaserede desserter, søde som salte, passer godt sammen med safransødmen. Saftevand og shakes baseret på bananer, kokosmælk, ingefær og kardemommekapsler går alle godt i spænd med parfumen. Og selvfølgelig kan man lave en luksuschai med krydderiet.

Find Kille Ennas forskellige opskrifter med safran her: