Grønt

Vegetar | Tre retter helt uden kød

Tilføj et par kødfrie dage til din madplan … Vi giver sammen med bloggeren Maria, kvinden bag Vanløse Blues, her tre bud på lækre og mættende vegetar retter, helt uden kød
af Cecilie Rubini (Opskrifter af Maria Engbjerg) 16.02.2014

Hvad end man er vegetar eller ej, er et par kødfrie dage om ugen en virkelig god ide. Både for miljøets skyld og din egen. Her er tre opskrifter, der både mætter og smager fantastisk…

Butternutsquash "pasta" med linse-bolo:
Erstat pasta med grøntsager og brug linser i din 'kødsauce' og du har din helt egen sunde pasta Bolognese, som smager fantastisk og tilmed er sund. Konsistensen bliver næsten lige som ægte pasta og smagen er lækker og frisk. Prøv selv!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Til 2 portioner:

Buttersnutsquash pasta:

Den tynde del af et stort butternutsquash, (altså delen uden kerner).
Skær toppen og den tykke del fra, og skræl den. Lav pasta ved at køre squashen igennem en spiralizer (Kan købes HER eller på amazon)

Kom pastaen på en bageplade med bagepapir. Og bag det i en 200 grader varm ovn i 5 min.

Vegetarisk kødsauce:
100 g grønne linser
1 løg, fint hakket
2 fed hvidløg, fint hakket
1 flaske mosede tomater
2 små gulerødder, i mindre ten
1 rød peberfrugt, i mindre tern
2 stængler bladselleri, i tynde skiver
2 spsk balsamico
1 tsk timian
Olivenolie til stegning
Havsalt og frisk kværnet peber

Varm olien op til middelvarme i en stor gryde. Steg løg og hvidløg bløde. Tilsæt balsamico og lad det dampe af. Tilsæt nu alle grøntsagerne og timian, og lad det stege i et par min. Hæld tomaterne og linserne ved og lad koge i 25-30 min til linserne er møre.

Smag til med salt og peber.

Indisk ratatouille
Aubergine, kokosmælk og karry er en særdeles god kombination. Det beviser denne smagfulde og mættende ret. Server den med ris, eller alternativt let blancherede strimler af savoykål og spidskål,

Det skal du bruge:
3 porrer, skåret i skiver
2 fed hvidløg
2 auberginer, skåret i store tern
1 rød peberfrugt, skåret i strimler
1 pose sukkerærter
1 tsk tørret ingefær
2 tsk karry
2 tsk fishsauce
Saften af 1/2 citron
4 dl kokosmælk (1 dåse)
Salt og peber
Koriander til topping

Sådan gør du:
Svits porre og hvidløg i kokosolie i ca. 2 min.
Tilsæt salt, karry og ingefær og svits yderligere 2 min.
Kom aubergine, peberfrugt, sukkerærter og kokosmælk i, rør rundt og lad set simre ved svag varme i Ca. 15 min eller til grøntsagerne er bløde, men ikke smattede.
Smag til sidst retten til med fishsauce og citronsaft.

Ovnbagte falafler

Du skal bruge:
250 g kikæter (tørvægt)
1 bundt persille
1 løg
5 fed hvidløg
1 rød chili - befriet for kerner
2 tsk stødt køriander
2 tsk spidskommen
3 tsk salt
1 tsk bagepulver
1 spsk loppefrøskaller

Sådan gør du:
Du starter dagen før eller om morgenen med at lægge kikærterne i blød i vand, der skal de ligge og hygge sig i 10-12 timer.

Nu til det sjove.

Vandet sies fra kikærterne og de skylles og afdryppes. (bemærk at kikærterne ikke skal koges)
Alle ingredienser blendes til en finkornet masse (brug evt. en stavblender).

Form farsen til kugler, placer dem på en bageplade med bagepapir. Pensel dem med oliven olie og bag dem i en 200 grader varm ovn i 25 - 30 min. Eller til de er gyldne og sprøde.

Server dem varme, i pitabrød eller en wrap, eller til en lækker knasende salat. - Bon appetit!

Find flere vegetariske opskrifter HER

Alle billeder og opskrifter tilhører Vanløse Blues